650 Yıldır Ayakta Duran 'çivisiz Cami' | Define işaretleri ve anlamları

650 Yıldır Ayakta Duran 'çivisiz Cami'

BoZKurT

"R@m@z@n"
Forum Düzeni
Katılım
22 Mart 2012
Mesajlar
9,459
Beğeni
16,766
Puanları
113
Konum
İstanbul
Kastamonu'nun Daday İlçesi'ne bağlı Kasaba köyünde 1366 yılında inşa edilen cami ziyaretçilerini hayrete düşürüyor. Dışı betonarme olan yapının içerisi çivi kullanılmadan bindirme tekniğiyle inşa edildiği için halk arasında 'çivisiz cami' olarak biliniyor. İçi bu zamana kadar hiçbir restorasyon görmeyen cami 650 yıldır adeta tarihe meydan okurcasına ayakta duruyor ve hala ibadet hizmeti vermeye devam ediyor.

s-176c07b95c941066f08300b7eadb69bcdcc03d6e.webp



Kastamonu'nun Daday ilçesine bağlı Kasaba köyünde, 1366 yılında Candaroğlu beylerinden Adil Bey'in oğlu Emir Mahmut Bey tarafından yaptırılan Mahmut Bey Camisi, dıştan taş bir yapı görünüme sahip olmasına karşın iç süslemeleri ve çivi kullanılmadan yapılması dolayısıyla görenleri şaşırtıyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi

s-3c864df39a397308557cb7f4768360d733fb3bd0.webp

Bindirme tekniğiyle çivi kullanılmadan yapıldığı için "çivisiz cami" olarak anılan ibadethane, restorasyon dönemleri dışında ibadet ve ziyarete açık tutuluyor. Aradan geçen 650 yıla rağmen ayakta kalan Mahmut Bey Camisi'ne yangın riski nedeniyle bugüne kadar elektrik tesisatı yapılmadı.

Mahmut Bey Camisi, 2014'te de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.

"Caminin içine hiç dokunulmadı"

s-b7079f77124624c747752e8b7b673624371b85fa.webp

Mahmut Bey Camisi İmam Hatibi Hüseyin Al yaptığı açıklamada, 14 yıldır camide görev yaptığını bildirdi.

Caminin dışının taş olduğunu ancak içinin çivi kullanılmadan bindirme tekniğiyle ahşaptan yapıldığını anlatan Al, "Caminin yapımının ardından bu tarihe kadar yangın tehlikesine karşı elektrik sistemi çekilmedi. Özellikle caminin içine bugüne kadar hiç dokunulmadı. Restorasyon çalışmaları bahçesinde, dış yapısında ve minaresinde gerçekleştirildi." dedi.
 

ikizceli

çalışmalarınızı yasal yapınız.
Vip Üye
Katılım
11 Eylül 2013
Mesajlar
7,166
Beğeni
25,688
Puanları
113
Yaş
67
Konum
ORDU- SAMSUN-ANKARA


resmini gördüğünüz ,500 yıl olduğu incelemerle belirlenen bu camimizde çivisizdir ve benim ilçemde eski cami olarak geçer.
kapısında lale motifi mevcuttur.
yapılışında ilginç bir hikaye de bu günümüze kadar kulaktan kulağa söylenmeye devam etmiştir.
cami ırmağın doğu yakasında bulunmakta. eski ismi laleli olan ve ırmağın batı tarafında bulunan köye temeli atılır. ertesi sabah çalışmaya giden insanlar temellerin yerinde olmadığını hayretle görürler. takip neticesinde bu günkü yerine taşındığını görülür.
köylüler ,temelleri alırlar ve başladıkları ilk yere taşırlar ve yapıma devam ederler.
bir sonraki sabah ayni taşınmışlıkla karşılaşırlar. bu hal böyle üç kez tekrarlanır. sonunda köylüler anlam veremedikleri bu duruma vakıf olmak için gece nöbet tutarlar.
devasa boyutlu tanımadıkları kişiler, yapımına devam ettikleri malzemeleri almış bu günkü yerine getiriyor.
bu durum neticesinde ilahi bir durum olduğu kanaat getirilir ve caminin yapımına bu günkü yerinde devam edilir.
emeğine sağlık BOZKURT kardeşim.
 

Abdullah313

Kullanıcı
Katılım
18 Mart 2016
Mesajlar
533
Beğeni
1,329
Puanları
93
Yaş
54
Çok güzel eserler. Paylaşan ustalarımın ellerine sağlık... Birşeyi merak ediyorum. Bu tahtaları, kütükleri vs uzun vadeli korumanın ucuz ve pratik bir yolunu bilen var mıdır aramızda. Ben bir bank almıştım yapımarketten ama heryıl zımpara ve veenik istiyor uğraştırıyor çünkü terasta kar-yağmur görüyor yılboyu. Oysa bu güzel eserler asırlara meydan okuyor. Mantıken bakınca, şimdiye kadar talaş değil toz olmaları lazımdı :)

Mobil cihazdan gönderildi...
 

MAVRAN

Super Moderatör
Katılım
31 Aralık 2014
Mesajlar
3,121
Beğeni
8,762
Puanları
113
Yaş
56
Konum
Trabzon_Kocaeli
Bir rüya ile başlayan ve zaman sonra yavaş yavaş beynimi kemiren Bir Mescit yapma hayali. Aslında bunu yapacak ne zamana nede maddi güce sahip değilim ancak neden bu hayale kapıldığımı da bilemiyorum doğrusu. Em son şu kararda sabit kaldım, köyümde Aile mezarlığının yanında, yolun kenarında bir yerim vardı orada emekli olunca küçük bir mescit yaparım dedim ve bu hayali rafa kaldırdım. Ancak zaman hızla ilerliyor ve önümüze çıkan gerçekler bizi bırakmıyor. Rabbim bizim için hazırladıkları bir bir önümüze biz istemesekte çıkıyor. Şu an yaşadığım belde de bulunan Merkez Camii'nde bir arkadaşımın ısrarı ile cami dernek yönetimine girdik ve baş hizmetkarlık bana nasib oldu. Cami küçük ancak biraz eski, cemaate de yeterli değil bundan dolayı sürekli cami cemaati istekte bulunuyor yeni bir cami yapalım diye. Ve rafa kaldırdığım cami yapım hizmetinin burada bana nasib olacağı kanısına vararaktan, yıllardır bir rüya sonra hayal ve ALLAH nasib ederse gerçeğe doğru bir yoldayım. İnşallah ALLAH bizlerè de böyle asırlara ulaşacak bir Cami yapmayı nasib eder.
Bu niyet ve istikamet üzereyiz inşallah dua edin. BOZKURT ustamin konusunu okurken duygularım hat safhaya çıktı . Nerede O camiyi yapan ve yaptiranlar ALLAH yapanlar dan ve yaptiranlardan razı olsun Mekanları cennet bahçesinden bir bahçe eylesin.
 

ikizceli

çalışmalarınızı yasal yapınız.
Vip Üye
Katılım
11 Eylül 2013
Mesajlar
7,166
Beğeni
25,688
Puanları
113
Yaş
67
Konum
ORDU- SAMSUN-ANKARA
kullanılan malzeme has kestane ağacıdır. eski ahşap yapılarda köy evleri ve ahırlarda bu ağaçlar kullanılırdı. dedelerden kalan ,tahıl ambarlarına bile halen rastlarız. çatıları da olduğu için ,sadece kuvvetli rüzgarlarda esintilerde su görür,oda etkilemez.
çocukken gördüğüm,bahçe çevirmek için amcamın kestaneden yaptığı toprağa çaktığı kazıklar bile yakın zamana kadar duruyordu.
herkese nasip olmayacak bir hizmet size nasip olmuş Mavran ustam.ALLAH kolaylıklar versin. mükafatını iki cihanda da fazlasıyla versin inşaallah.
 
Üst