Antandros Nekropol Kazısı | Define işaretleri ve anlamları

Antandros Nekropol Kazısı

KOTYORA

Kullanıcı
Katılım
21 Eylül 2011
Mesajlar
180
Beğeni
25
Puanları
16
Antandros antik kenti, Edremit Körfezi’nin kuzeyinde, Kazdağlarının (İda dağının) güney eteklerinde yer alan, 215 metre yüksekliğindeki Kaletaşı tepesi’nin batı yamaçlarında yer almaktadır, batısında Gargara, doğusunda Adramytteion antik kenti ile komşudur. Troas (biga yarım adası) bölgesinde yer alan bu önemli kentin ilk kuruluş evresi hakkında antik kaynaklar farklı bilgiler vermektedir. Değişik tarihçiler Leleg, Kilikia, Pelasg yada Aiol’ler tarafından kurulduğunu söylemektedirler. Stephanos Byzantios ise Antandros şehrinin, Edonis ve Kimmeris gibi yan adlara sahip olduğunu ve Antandros’un yüz yıl kadar Kimmerler tarafından işgal edildiğini öne sürmektedir.


Antandros nekropolisi, Antandros yerleşmesinin yer aldığı Kaletaşı tepesinin yaklaşık 400 m. batısında, deniz ile ona paralel olarak uzanan tepe arasındaki 50–60 metrelik yamaç ve düzlükte yer almaktadır. Bugün Melis Sitesinin büyük bir bölümünün üzerine oturduğu nekropolis alanının batı sınırı, sitenin batı sınırı ile aynı konumda iken, 2001 yılından beri devam etmekte olan sistemli kazılar, nekropolis alanının doğu sınırını tespit etmeye yönelik olarak sürdürülmektedir
Nekropolis kazıları 2001 yılında küçük bir sondaj ile başlamış, yoğun gömü nedeniyle dört bir yana genişletilerek, büyük bir açmaya dönüşmüştür. Nekropolis, coğrafi konumu gereği, kuzeyindeki tepeden erozyonla gelen toprak nedeniyle tabakalı bir yapıya sahiptir. Yaklaşık 300 metrekarelik bir alanda gerçekleştirilen kazı çalışmalarında bugüne kadar 277 mezar saptanmıştır.
Nekropol Antik Yolu

SUNAKLAR



171 no.lu bu mezar birincil kremasyon olup, M.Ö. geç 8 – erken 7. yüzyıla ait bir kantharos, Korinth taklidi aryballos ve beş bronz fibuladan oluşan hediyelere sahiptir.
171.nolu mezar
171.Nolu Mezar Hediyeleri
M.Ö. 5. yüzyıla ait yalnızca lahit mezarlar değil doğrudan toprağa yatırılmış inhumasyonlar da ele geçmiştir. 133 no.lu olarak belirlenen, 3,5 yaşında bir çocuğa ait bu tip gömüde oldukça zengin hediyelerle karşılaşılmıştır.

133.Nolu Mezar
133.nolu mezar buluntuları
M.Ö. 4. yüzyıl lahitlerinden bazılarının Hellenistik dönemde ikinci kez kullanıldıkları tespit edilmiştir. Buna en güzel örneği 210 no.lu lahit oluşturmaktadır. Kapağının güneybatı köşesi çatlak olan lahdin açılmasının ardından, içeri*sinde doğu-batı doğrultulu yatırılmış, iki erişkin bireye ait iskelet belirlenmiştir.Ayakucuna hediye olarak bırakılmış iki cup-kantharos, bolsal, geç kırmızı figür bezemeli bir pelike ile dizve karın hizasına bırakılmış, parçalı halde iki strigilisin yanı sıra, içinde kremasyon bulu*nan kırılmış halde bir Hellenistik stamnos ile bu*nun kapağı olarak kullanıldığı anlaşılan bir kase ele geçmiştir.

210.Nolu Mezar
210.Nolu Mezar Buluntuları
İkisi kadın, birisi erkek üç erişkinin yatı*rıldığı lahit içerisinden, M.Ö. 450 civarına tarih*lenen siyah figür tekniğinde bezeli üç lekythos, iki siyah fîrnisli kyliks, bir amphoriskos ile masa amphorasına ait kaide ve gövde ele geçmiştir. Üç bireyin de birbirleri üzerine, diğerini tahrip etmeksizin yatırılmış olmaları ve mezar hediyeleri arasında zaman farkının bulunmama*sı, bu gömülerin aynı dönemde yapıldıklarını ve olasılıkla lahitlerin aile mezarı olarak kullanıldı*ğını düşündürmektedir.

107 Nolu Mezar
107 Nolu Mezar Hediyeleri
37 yaşında bir kadın birey yerinde yakıldıktan sonra, yanına bir bronz sikke, bronz bilezik ve bir bronz obje bırakılmasının ardından, üzeri iki çatı kiremidi ile kapatılmış ve çevresi taşlarla sınırlandıktan sonra içi, moloz taşlarla doldurulmuştur.

12.Nolu Mezar
25 no.lu olarak isimlendiri*len mezar, moloz taş ve kireç harcı ile oluşturulan bir sandukanın üzeri, ikişerli olarak çatılan taban tuğlaları ile kapatılmıştır. İkisi kadın, birisi er*kek ve diğeri de çocuk olan dört bireyin gömü*lü olduğu mezarda, kadın bireylerden birisi baş batıya gelecek şekilde batı-doğu yatırılmışken, diğer bireylerin kemikleri bu bireyin ayakucu bölümüne toplanmış olarak ele geçmiştir.
25.Nolu Mezar
30 no.lu mezar, trapezoidal formlu, kapaklı bir Klazomenai lahdidir. Yumuşak semerdam formlu kapak üzerinde herhangi bir bezeme saptanamazken, lahit baş ve ayakuçlarında figürlü bezemenin bulunduğu be*lirlenmiştir.Orta erişkin bir erkeğe ait gömüye ilişkin tek hediye, lahdin ayakucu bölümünün dışına bı*rakılmış bir masa amphorasıdır. Hediyenin lahit dışına bırakılması, Klazomenai nekropolislerinde ortaya çıkarılan lahitlerin genel özelliği olarak değerlendirilmektedir.

30.Nolu Mezar
36 no.lu lahit, içerisinde en çok birey barındıran me*zar olarak belirlenmiştir İki kadın, iki erkek ve bir çocuğun içerisine yatırıldığı la*hit içerisinden, ayakucu bölümüne bırakılmış, üç cup-skyphos, masa amphorası, üç bronz ayna ve bir strigilis ele geçmiştir. Lahdin hacmi göz önü*ne alındığında, beş bireyin aynı anda bu lahde sığması pek mümkün görünmemektedir. Bu da, aile mezarı olarak kullanılan lahitlerin aileden birisi öldüğü zaman açılarak lahde yatırıldığını göstermesi açısından önemli bir veri oluşturmak*tadır.

36.Nolu Mezar

Nekropolis açmasının kuzeydoğu köşesinde di*ğerlerinden farklı yapıya sahip bir mezar açığa çıkarılmıştır. 49 no.lu olarak belirlenen bu mezar, 3,10 x 3,17 m. ölçülerinde kare bir planlı bir pod*yuma sahiptir kare planlı bu podyumun, oriji*nalde basamaklı bir piramit görünümünde oldu*ğunu açığa vurmaktadır İç kısmın güney bölümünde de bir başka lahdin yerleştiril*mesine olanak tanıyacak boşluk olmasına karşın, bu alanın büyük boyutlu moloz taşlarla doldu*rulduğu görülmüştür. Lahit içerisinde ele geçen çok kötü korunmuş kemiklerden, yaşı belirsiz bir erkek belirlenebilirken, iki bronz strigilis, alabaster taşından bir alabastron, demir çivi ve bir masa amphorasının hediye olarak bırakıldığı görülmüştür..

49.Nolu Mezar
60 no.lu lahit içerisine birisi erkek diğeri kadın olmak üzere, iki birey yatırılmıştır.Mezar he*diyesi olarak üç bronz sikke, masa amphorası, de*mir strigilis, kırmızı figür bezeli bodur lekythos, siyah fîrnisli kase ve tuzluk ele geçmiştir. Bulun*tuları ile M.Ö. 430 civarına tarihlenen bu lahdin güneydoğu köşesine gri hamurlu bir amphora urne bırakılmıştır. Lahit içerisine bırakılan bu urne, 45–50 yaşlarında yaşlı bir erkeğe aittir.

60 Nolu Mezar


Birisi erkek iki erişkinin gömüldüğü 100 no.lu lahit içerisinde, gri tek renkli bir bodur lekythos ile bir masa amphorası ele geçmiştir. Ancak bu lahit içerisine yerleştiri*len iki birey arasında toprak tabakasının yer al*ması, lahdin ikinci kez kullanıldığını açığa vur*maktadır. Söz konusu bu üç lahdin de, 183 no.lu pithos gibi, baş doğuya gelecek şekilde doğu-batı doğrultusunda yerleştirilmiş olması, bu dönem me*zarlarında yön birliğinin varlığını ortaya koyar.
100 Nolu Mezar


Nekropolisin belirlenen en erken mezarı 3.5 yaşına bir çocuğa aittir. 2.04 m seviyesine oturan 192 no.lu bu mezarda birey, yere açılan çukur içerisine yatırıldıktan sonra gömülmüş ve bir sıra moloz taş ile çevrelendikten sonra, bunun üstü düz, kayrak taşlarla kapatılmıştır.Bunun da yaklaşık 20 cm. üzerine mezarı ortalayacak biçimde, tek taş sırasından oluşan, düz kısmı kuzeye gelecek şekilde, yarım daire planlı bir taş sırası dizilerek, içi daha küçük taşlarla doldurulmuştur.

192 Nolu Mezar









 

menderes1278

Kullanıcı
Katılım
21 Eylül 2011
Mesajlar
129
Beğeni
7
Puanları
18
Cevap: Antandros Nekropol Kazısı

konu çok güzel ellerine sağlık
 

KOTYORA

Kullanıcı
Katılım
21 Eylül 2011
Mesajlar
180
Beğeni
25
Puanları
16
Cevap: Antandros Nekropol Kazısı

konu çok güzel ellerine sağlık

Saol...
Bu konuyu Doğaciyizdayken hazırlamıştım,2 saatimi almıştı,hangi mezar no'da hangi buluntular çıktı birbiriyle eşleştir felan ,ayrı ayrı sayfalardaydı.
Definecilerklubüne de açtım aynı konuyu ama arada kaynadı :p
 

menderes1278

Kullanıcı
Katılım
21 Eylül 2011
Mesajlar
129
Beğeni
7
Puanları
18
Cevap: Antandros Nekropol Kazısı

saol...
Bu konuyu doğaciyizdayken hazırlamıştım,2 saatimi almıştı,hangi mezar no'da hangi buluntular çıktı birbiriyle eşleştir felan ,ayrı ayrı sayfalardaydı.
Definecilerklubüne de açtım aynı konuyu ama arada kaynadı :p
klüpte hızımızı alammıştık gözden kaçan hangi bi konu var.

Bu konu gerçekten çok güzel. Gerçi konu işinde bozkurtu tek geçerim. Nasıl yapıyosa elin sitesini 2 dakkada kopyalıyo:d:D
 

KOTYORA

Kullanıcı
Katılım
21 Eylül 2011
Mesajlar
180
Beğeni
25
Puanları
16
Cevap: Antandros Nekropol Kazısı

klüpte hızımızı alammıştık gözden kaçan hangi bi konu var.

Bu konu gerçekten çok güzel. Gerçi konu işinde bozkurtu tek geçerim. Nasıl yapıyosa elin sitesini 2 dakkada kopyalıyo:d:D

Bozkurt usta uzmanlaştı artık :D
Ben bazılarını okuyorum,bazılarını kendim hazırlıyorum
ordan burdan ,o kadar hızlı değilim :p
 
Üst