Atrastas'ın Mermer Steli | Define işaretleri ve anlamları

Atrastas'ın Mermer Steli

BoZKurT

"R@m@z@n"
Forum Düzeni
Katılım
22 Mart 2012
Mesajlar
9,460
Beğeni
16,774
Puanları
113
Konum
İstanbul
urn-3:HUAM:SD2010_0448_dynmc


urn-3:HUAM:SD2010_0452_dynmc


urn-3:HUAM:SD2010_0463_dynmc


DÖNEM
MÖ 520-500 (Hanfmann); MÖ 4.yüzyıl (Bossert), Geç Lidya (Pers)
MÜZE
Manisa, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 1
ENVANTER NO.
1
SARDEİS CATNUM
Uninv. R2, Cat. 17
MALZEME
Mermer, Taş
ESERİN TÜRÜ
Heykel, Yazıt
HEYKELİN TÜRÜ
Stel, Kabartma, İnsan Figürü
YAZIT DİLİ
Lidce
YAZIT METNİ
[e]s anlola atraśtal śakardal akad qis fisqãnt bukaś fẽdaνoλt fakτad kabrdokid nãmλ qig dẽt nãkmλ […] clλ akad artimuλ fẽncãν
YAZIT ÇEVİRİSİ
Bu anıt Sakardas'ın (oğlu) Atrastas'ın (dır) ve bunu kim yıkarsa veya (eğer) …ederse ve kendisi için soyar/yağmalarsa, sahip olduğu tüm varlığı […] Artemis Ephesia'ya adıyorum." (Melchert)

TANIM
Beyaz mermer stel. Üstte, kabartmada bir erkek, masanın yanında bir taburede oturur, arkasındaki belirsiz bir şekil hakkında çeşitli tanımlar yapılmıştır (oturan çocuk, Bossert; bir köpek protomu, Hanfmann). Erkeğin sağ kolu orantısız uzunluktadır veya sağ elinde parşömen (Hanfmann) tutmaktadır, bir başlık giyiyor olabilir (Bossert), sivri uçlu yüksek ayakkabıları vardır. Altta, tersten yazılmış altı satırlı Lidce yazıt, ölen kişiyi Sakardas'ın oğlu Atrastas olarak tanıtır ve stelin uğrayabileceği zararların Artemis Ephesia tarafından karşılanacağını söyler. Yükseklik 0.97 m; genişlik 0.305-32 m; kalınlık 0.09-0.16 m.

Çeviri: "Bu anıt Sakardas'ın (oğlu) Atrastas'ın (dır) ve bunu kim yıkarsa veya (eğer) …ederse ve kendisi için soyar/yağmalarsa, sahip olduğu tüm varlığı […] Artemis Ephesia'ya adıyorum." (Melchert)

YORUM
Mezar steli “Manisa, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi envanterine göre 1935 yılında Sardeis'te (Sart) bulunmuştur” (Hanfmann). Oturuş şeklinin tabure ve masayla olan kombinasyonu alışılmadıktır. Linguistik ve epigrafik değerlendirmelerle varılan kronolojik kanıtlar üzerine Roberto Gusmani şunları yazmıştır (14.IX.2009): “Epigrafik ve linguistik açıdan sadece [yazıt] Nr.54'ün [ ] samekh harfinin uzun dikey vurgusunun, gamma harfinin farklı kullanımının (ve farklı biçimi) ve metin içeriğinin (ayrıca sözdizimi) Lidya'nın klasik dönem epikorik epigrafisine ait benzer ifadelerinden (lanetleme formülleri) oldukça farklı olması gibi bazı arkaik özellikler gösterdiğini söyleyebiliriz. Kısaca söylemek gerekirse, yazıt MÖ 5. yüzyılın başlarına tarihlenebilir: Linguistik verilere dayanarak daha kesin bir tarihleme yapmak mümkün değildir.”
 
Üst