Çubuklar ve derinlik | Define işaretleri ve anlamları
  • Hoş Geldin Ya Şehr-î Ramazan

Çubuklar ve derinlik

El-Ensari

Kullanıcı
Katılım
27 Mart 2021
Mesajlar
828
Beğeni
2,311
Puanları
93
Değerli Ustalarım.
14 yıl önce kendi tarlamiz da bir ustaya şu arattırmıştık , 60 m. de şu kadar su var dedi, 65 metre de çıktı. 90 m. de ikinci bir şu var dedi, 90 küsür m. de oda çıktı , buna bizzat şahit oldum. merak edenler için söyliyeyim. zeytin dalından Y şeklindeki çubuklarla buldu. ama ağzına da mercimek büyüklüğünde taş alıp ısırıyordu, birde elinde kalem pil vardı, pili nasıl kullandığını hatırlamıyorum.
Şimdi sormak istediğim,
1. çubukta derinliğin bir mesafesi var mı ?
2. 90m. 'ye kadar kaç katman vardır, katmanları görmeden derinler de aradığını görmek mümkün mü ?
3. iki suyun da miktarını yaklaşık isabet ettirmişti, bu da ayrı bir soru
4. Asil sormak istedigim. metal çubuklar dışında, zeytin, dut gibi ağaçlarla da metal ve boşluk buluna bilir mi,
Ustalarımızdan tecrübe eden var mı , varsa metallere göre ne gibi artı ve eksileri var ?
Teşekkür ederim.
 

El-Ensari

Kullanıcı
Katılım
27 Mart 2021
Mesajlar
828
Beğeni
2,311
Puanları
93
Değerli Ustalarım.
14 yıl önce kendi tarlamiz da bir ustaya şu arattırmıştık , 60 m. de şu kadar su var dedi, 65 metre de çıktı. 90 m. de ikinci bir şu var dedi, 90 küsür m. de oda çıktı , buna bizzat şahit oldum. merak edenler için söyliyeyim. zeytin dalından Y şeklindeki çubuklarla buldu. ama ağzına da mercimek büyüklüğünde taş alıp ısırıyordu, birde elinde kalem pil vardı, pili nasıl kullandığını hatırlamıyorum.
Şimdi sormak istediğim,
1. çubukta derinliğin bir mesafesi var mı ?
2. 90m. 'ye kadar kaç katman vardır, katmanları görmeden derinler de aradığını görmek mümkün mü ?
3. iki suyun da miktarını yaklaşık isabet ettirmişti, bu da ayrı bir soru
4. Asil sormak istedigim. metal çubuklar dışında, zeytin, dut gibi ağaçlarla da metal ve boşluk buluna bilir mi,
Ustalarımızdan tecrübe eden var mı , varsa metallere göre ne gibi artı ve eksileri var ?
Teşekkür ederim.
Bir kardeşimizin çubuklarla derinlik sorması üzerine, hatirliyanca bu yazıyı yazdım, belki farklı bir fikir veya tecrübe oluşur diye
 

Necat.

Emektar
Forum Düzeni
Admin
Katılım
26 Mart 2018
Mesajlar
3,020
Beğeni
9,503
Puanları
113
Yaş
60
Konum
Ankara
Cümleten selamin aleyküm
Ensari ustamızın söylediği konu üzerinde sevgili Bornavalı ustamızın bütün yönleriyle konuyu ele aldığı (ve bence sitenin başına sabitlenmesi gereken) bu yazıda bütün açıklama var. Bu vesileyle Bornovalı ustamıza selam ve hürmetlerimi de ileteyim.
Konunun linki ( )
ve faydası olacağını düşündüğüm bir başka yazının linki de bu ( )


8. ARAMA-BULMA ÇALIŞMASI SONUCU TESPİT EDİLEN YERALTINDAKİ SIVILARIN DERİNLİK TAHMİN YÖNTEMLERİ VE KULLANILAN MALZEMELER

8.1 “Su” Derinlik tahmininde kullanılan
yöntemler ve kullanılan malzemeler
8.1.1 Ağaç Çatal kullanılarak “su” derinlik tahmin yöntemi


Bazı uygulayıcılar çatal çubuklar ile suyu bulduğunda, tespit edilen noktada durur ve çatalın ucunu göğsüne dayatarak bulunduğu yeri işaretler. Daha sonra suyun geliş ve gidiş yönlerinin tersine doğru yürümeye başlar. Çatal çubuk ne zaman göğsünden aşağıya doğru çekim verirse orada durur ve ilk tespit ettiği nokta ile durduğu nokta arasındaki mesafeyi ölçülür. Bu yöntem, tahmini derinlik mesafesini verir.

8.1.2 Uzun ve ince bir sopa ile “su” derinlik tahmin yöntemi

Çatal çubuğun yapıldığı aynı ağaçtan 1-1.20 cm uzunluğunda tutulacak yerleri 6-7mm.olacak şekilde bir dal parçası kesilir. İki elini aynen bir şey çeker gibi, birbirine değecek halde tutulur. Sonra yere çömelişi lir. Bu çubuk yere 7-10 cm arası değecek vaziyette tutulur. Daha sonra hiç hareket etmeden beklenir. Bir müddet sonra dal aşağı ve yukarı hareket etmeye başlar.

1 aşağı ve yukarı hareket: derinlik 3m. 2 aşağı ve yukarı hareket: derinlik 6 m. 10 aşağı ve yukarı hareket: derinlik 30 m. Eğer hareket 10.u geçerse: Her 4 hareket için: 1.25 cm. ilave edilir.
(Örnek: 14 hareket oldu: 30 + 1.25 = 31.25 m. 18 hareket oldu: 30 + 2.50 cm = 32.50 m.)

Bu yöntemde uygulayıcının ruhsal ve bedensel sağlığı büyük önem arz etmektedir. Aşırı derece de yorgun, üzüntülü, sinirli ve uykusuzluk gibi faktörlerin etkisi göz ardı edilmemelidir.

8.2. “L” çubuklarla derinlik tahmin yöntemi

Yapılan gözlemlerde görülmüştür ki, derinlik tahmininde kullanılan “L” tipi çubukların tekli veya çift kullanılması veya yapıldığı madenin cinsi bir önem arz etmemektedir. Bakır, gümüş alüminyum gibi madenlerden yapılmış tek veya çift tüm çubuklar derinlik tahmininde kullanılmaktadır.

8.2.1. “L” Tipi tek veya çift çubuk, madeni kazık ve elektrik kablosu ile “su” derinlik tahmin yöntemi

“L” tipi çubuklarla tespit edilen noktaya 20-30 cm. uzunluğundaki madeni kazık, 5-10 cm kadar yere çakılır. Daha sonra ise, ucu sıyrılmış kablo madeni kazığa bağlanarak suyun geliş-gidiş yönüne paralel bir şekilde uzatılır. Tek veya çift “L” tipi çubuk kullanıcısı, elektrik kablosu iki ayağının arasında kalacak şekilde ve çakılı kazıktan başlayarak kablonun üzerinde yürümeye başlar. Çakılı kazık yani başlangıç noktasında çubuklar bazı uygulayıcılarda arama modunda geçerken, bazı uygulayıcılarda ise “su bulma modunda olur. Uygulayıcı Kablo üzerinde yürürken, çubuklar bir nokta da “suyu bulduğumuz moda geçer” veya “su bulma modundan” çıkar. Çakılı kazık ile tespit edilen nokta ölçülür. Ölçülen mesafe bize metre cinsinden tahmini suyun derinliğini verir. Ancak bu uygulama yöntemlerinde dikkat edilmesi gereken noktalarda mevcuttur. Kablonun çekileceği alan önceden çubuklar ile “başka bir su kaynağı veya katman var mı?” diye iyice kontrol edilmelidir. (kaynak 9)

8.2.2 “L” Tipi tek veya çift çubuk ve Uygun adım yerinde sayarak “su” derinlik tahmin yöntemi

“L” tipi tek veya çift çubuklarla tespit edilen noktada durulur. Çubuklar suyu bulduğu konumda iken yerinde uygun adım sayar şeklinde adımlamaya başlanır. Başlandığı anda çubuklar arama moduna geçer. Belli bir adımdan sonra çubuklar tekrar bulma moduna geçer. Sayılan her bir adım metre cinsinden tahmini derinliği verir. Yapılan gözlemlere göre ülkemizde bu yöntemin uygulayıcısı orta düzeydedir. Ancak güvenirliği uygulayıcılar arasında tartışma konusudur.

8.2.3 “L” Tipi tek veya çift çubuk ve Küçük taşlar ile “su” derinlik tahmin yöntemi

Suyun tespit edildiği noktada durulur ve yerinizden ayrılmadan, yerden küçük taş parçaları toplanır. (Mümkünse toprak zemin biraz eşelenerek taşlar toplanır) Sağ elimize yeteri kadar taş aldığınızda çubuk veya çubuklar arama moduna geçer. Eldeki taşlar teker teker yere bırakılarak saymaya başlanır. Belli bir sayıdan sonra çubuk veya çubuklar tekrar suyu bulduğunuz moda geçer. Saydığınız sayı, metre cinsinden derinliğini tahmini olarak verir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta; topladığınız taşların, oraya ait olmasıdır. Taşıma yolu ile gelen toprak veya taşlar temizlenir. Yapılan gözlemlere göre, ülkemizde yaygın kullanılan bir yöntem olup, güvenirliği orta düzeydedir.

8.3 Sarkaç kullanarak “su” derinlik tahmin yöntemi

Uygulama yöntemi “L” tipi çubuklarla aynıdır. Yere çakılan madeni kazık ve elektrik kablo yardımıyla uygulanır. Başlangıç noktasında arama modundadır. Kablo üzerinde yürünürken sarkaç; ileri-geri hareketlenir veya kendi ekseninde dönmeye başlar. Metafizik ile uğraşanların en çok kullandığı cisim olduğundan güvenirliği tartışmalıdır.

8.4 Komut vererek “su” derinlik tahmin yöntemi

Üzerinde en çok tartışılan arama-bulma ve derinlik tahmin yöntemidir. Uygulayıcı elindeki çatal çubuğa, sarkaç’a veya “L” tipi çubuklara, örneğin; su 3 m. derinde ise, çubuklar “sağa - sola veya kendi etraflarında dönsün” gibi komutlar verir ve söylediği metre de çubukların hareketlerine bakarak tahminde bulunur. (kaynak 2) Tartışma kısmında geniş bir şekilde ele alınacaktır.


9 MADEN-MİNERAL VE YERALTI KATMANLARININ DERİNLİK TAHMİN YÖNTEMLERİ

Yeraltındaki sıvıların derinlik tahminlerinde kullanılan yöntemlerin hepsi “maden-mineral ve yeraltı katmanlarının” derinlik tahminlerinde uygulanabilir. Ancak ülkemizdeki uygulayıcıların büyük bir çoğunluğu “madeni kazık ve elektrik kablosu” yöntemini (şekil 24) tercih etmekte ve maden, mineral ve katman derinliğinde neredeyse sıfır hata ile kabul görmektedir. Batı toplumunda bilhassa İngiltere de “komut vererek derinlik tahmini yöntemi “metafizik” ile uğraşanların etkilemesiyle çok sık uygulanmaktadır.

Uygulayıcı tespit ettiği noktaya madeni kazığı çakar ve ucu sıyrılmış elektrik kablosunu bağlayarak yere serer ve üzerinde yürür. İlk noktada aldığı tepkinin aynısını kablo üzerinde aldığında, yere işaret koyarak ilk nokta ile son nokta arasındaki mesafeyi ölçerek derinlik tahmininde bulunur. (Şekil 24)
ekil-24.JPG


Şekil 24 Maden-Mineral ve Yeraltı katmanlarının madeni kazık ve kablo ile derinlik tahmini

10 YERALTINDAKİ BOŞLUĞUN DERİNLİK TAHMİN YÖNTEMLERİ

Yeraltındaki su, maden, mineral ve katmanların derinlik tahmininde uygulanan yöntemlerin hepsi boşluk tahmininde de uygulanmaktadır. Ancak ülkemizde “L” tipi çubuklar ile derinlik tahmini çok yaygın olarak uygulandığı gözlenmektedir.

10.1 Sadece Tek “L” tipi çubuk ile boşluğun derinlik tahmin yöntemi

Uygulayıcı tespit ettiği boşluğun ortasında durur ve sağ-sola salınımını veya çubuğun dönüş turunu sayarak derinlik tahmininde bulunur. Bu yöntemin uygulamalarındaki farklılıkları yüzünden belli bir standarttı oluşmamış ve güvenirliği sorgulanmaktadır.

10.2 Sadece tek veya çift “L” tipi çubuklar ile boşluk derinlik tahmin yöntemi

Bazı çift veya tek çubuk kullanan uygulayıcılar, tespit ettiği boşluğun üzerinde yürür. Boşluğun bittiği yere bir işaret koyar. Uygulayıcı yürümeye devam eder. Elindeki çubuk veya çubuklar tekrar arama moduna geçer. Belli bir mesafeden sonra elindeki çubuk veya çubuklar, 1-2 saniyeliğine boşluk tepkisini verir ve tekrar arama moduna geçer. Boşluk verdiği yeri işaretler ve işaretli 2 nokta arasını ölçerek derinlik tahmininde bulunur. (Şekil 25)
ekil-25.JPG


Şekil 25 Sadece “L” tipi çubuklar ile boşluk derinlik tahmin yöntemi

Aynı yöntemi uygulayan ancak boşluktan çıktıktan sonra ilk boşluk tepkisini “Zemin altı boşluğun iç yüksekliği”, yürümeye devam ederek aldığı ikinci boşluk tepkisini, “ Yüzey ile zemin altı boşluğun taban” yüksekliği olarak yorumlayan uygulayıcılarda vardır. (şekil 25-1) (kaynak 9)
ekil-25-1.JPG


Şekil 25-1 Sadece “L” tipi çubuklar ile boşluk derinlik tahmin yöntemi

10.3 “L” Tipi tek veya çift çubuklar ve Madeni kazık-kablo ile boşluk derinlik tahmin yöntemi
Uygulayıcı yeraltında tespit ettiği boşluğun sınırlarını belirler. Boşluk sınırının 5-10 cm. içerisine madeni bir kazık çakar ve ucu sıyrılmış elektrik kablosunu bu kazığa bağlayarak yere uzunlamasına serer. Daha sonra yere serili kablo ayaklarının arasında kalacak şekilde üzerinde yürümeye başlar. Elindeki çubuklar boşluk tepkisini vermeye devam eder. Tepkinin bittiği yeri işaretler ve çakılı kazık ile olan mesafesini ölçer. Ölçülen mesafe boşluğun derinliğini verir. (şekil 26)

Ancak, bu uygulama yöntemlerinde dikkat edilmesi gereken noktalarda mevcuttur. Kablonun çekileceği alan önceden çubuklar ile “başka bir boşluk var mı” diye iyice kontrol edilmelidir. Bu yöntem üzerinde yeteri kadar ustalaşmamış kişilerin hatalı ölçüm yapabilme olasılığı çok yüksektir. Bu ölçüm yöntemi, boşluğun tavanını veya tabanını verir diyenler mevcut ise de; genel ağırlık boşluğun “taban” derinliğidir.
ekil-26.JPG


Şekil 26 “L” Tipi çubuklar, Madeni kazık ve kablo ile boşluk derinlik tahmin yöntemi

10.4 Tek veya çift çubuklar ile yerinde uygun adım sayarak boşluk derinlik tahmin yöntemi
Uygulayıcı tespit ettiği noktada durur. Daha sonra yerinde uygun adım saymaya başlar. Saymaya başladığı anda çubuk veya çubuklar arama moduna geçer. Belli bir adımdan sonra çubuk veya çubuklar bulma moduna geçer. Sayılan her bir adım bize boşluğun tahmini derinliğini verir. Yapılan gözlemlere göre ülkemizde uygulanma seviyesi orta derecededir.

10.5 Tek veya çift çubuklar ve küçük taşlar ile “boşluk” derinlik tahmin yöntemi

Uygulayıcı tespit ettiği nokta da durur ve yere eğilerek küçük taş parçaları toplar ve sağ eline alır. Taşları eline aldığında, çubuk veya çubuklar arama moduna geçer. Daha sonra taşları tek tek yere atmaya başlar. Belli bir sayıdan sonra çubuk veya çubuklar bulma moduna geçer. Atılan her bir taş; bize metre cinsinden boşluğun derinliğini verir. Yapılan gözlemlere göre ülkemizde uygulanma seviyesi orta derecededir.

10.6 Sarkaç kullanarak “boşluk” derinlik tahmin yöntemi

Uygulayıcı tespit ettiği noktada durur. Sarkaçın sağa-sola salınımı veya kendi ekseni etrafında dönüşünü gözlemleyerek boşluğun derinliği hakkında tahminde bulunur. Yapılan gözlemlere göre güvenirliği az olan bir uygulaya yöntemidir.

10.7 Komut vererek “boşluk” derinlik tahmin yöntemi

Uygulayıcı elinde bulunan çatal, sarkaç veya “L” çubuklara komut vererek boşluğun derinliğini sorar ve aldığı tepkiye göre boşluk derinliği tahmininde bulunur.
 

El-Ensari

Kullanıcı
Katılım
27 Mart 2021
Mesajlar
828
Beğeni
2,311
Puanları
93
Cümleten selamin aleyküm
Ensari ustamızın söylediği konu üzerinde sevgili Bornavalı ustamızın bütün yönleriyle konuyu ele aldığı (ve bence sitenin başına sabitlenmesi gereken) bu yazıda bütün açıklama var. Bu vesileyle Bornovalı ustamıza selam ve hürmetlerimi de ileteyim.
Konunun linki ( )
ve faydası olacağını düşündüğüm bir başka yazının linki de bu ( )


8. ARAMA-BULMA ÇALIŞMASI SONUCU TESPİT EDİLEN YERALTINDAKİ SIVILARIN DERİNLİK TAHMİN YÖNTEMLERİ VE KULLANILAN MALZEMELER

8.1 “Su” Derinlik tahmininde kullanılan
yöntemler ve kullanılan malzemeler
8.1.1 Ağaç Çatal kullanılarak “su” derinlik tahmin yöntemi


Bazı uygulayıcılar çatal çubuklar ile suyu bulduğunda, tespit edilen noktada durur ve çatalın ucunu göğsüne dayatarak bulunduğu yeri işaretler. Daha sonra suyun geliş ve gidiş yönlerinin tersine doğru yürümeye başlar. Çatal çubuk ne zaman göğsünden aşağıya doğru çekim verirse orada durur ve ilk tespit ettiği nokta ile durduğu nokta arasındaki mesafeyi ölçülür. Bu yöntem, tahmini derinlik mesafesini verir.

8.1.2 Uzun ve ince bir sopa ile “su” derinlik tahmin yöntemi

Çatal çubuğun yapıldığı aynı ağaçtan 1-1.20 cm uzunluğunda tutulacak yerleri 6-7mm.olacak şekilde bir dal parçası kesilir. İki elini aynen bir şey çeker gibi, birbirine değecek halde tutulur. Sonra yere çömelişi lir. Bu çubuk yere 7-10 cm arası değecek vaziyette tutulur. Daha sonra hiç hareket etmeden beklenir. Bir müddet sonra dal aşağı ve yukarı hareket etmeye başlar.

1 aşağı ve yukarı hareket: derinlik 3m. 2 aşağı ve yukarı hareket: derinlik 6 m. 10 aşağı ve yukarı hareket: derinlik 30 m. Eğer hareket 10.u geçerse: Her 4 hareket için: 1.25 cm. ilave edilir.
(Örnek: 14 hareket oldu: 30 + 1.25 = 31.25 m. 18 hareket oldu: 30 + 2.50 cm = 32.50 m.)

Bu yöntemde uygulayıcının ruhsal ve bedensel sağlığı büyük önem arz etmektedir. Aşırı derece de yorgun, üzüntülü, sinirli ve uykusuzluk gibi faktörlerin etkisi göz ardı edilmemelidir.

8.2. “L” çubuklarla derinlik tahmin yöntemi

Yapılan gözlemlerde görülmüştür ki, derinlik tahmininde kullanılan “L” tipi çubukların tekli veya çift kullanılması veya yapıldığı madenin cinsi bir önem arz etmemektedir. Bakır, gümüş alüminyum gibi madenlerden yapılmış tek veya çift tüm çubuklar derinlik tahmininde kullanılmaktadır.

8.2.1. “L” Tipi tek veya çift çubuk, madeni kazık ve elektrik kablosu ile “su” derinlik tahmin yöntemi

“L” tipi çubuklarla tespit edilen noktaya 20-30 cm. uzunluğundaki madeni kazık, 5-10 cm kadar yere çakılır. Daha sonra ise, ucu sıyrılmış kablo madeni kazığa bağlanarak suyun geliş-gidiş yönüne paralel bir şekilde uzatılır. Tek veya çift “L” tipi çubuk kullanıcısı, elektrik kablosu iki ayağının arasında kalacak şekilde ve çakılı kazıktan başlayarak kablonun üzerinde yürümeye başlar. Çakılı kazık yani başlangıç noktasında çubuklar bazı uygulayıcılarda arama modunda geçerken, bazı uygulayıcılarda ise “su bulma modunda olur. Uygulayıcı Kablo üzerinde yürürken, çubuklar bir nokta da “suyu bulduğumuz moda geçer” veya “su bulma modundan” çıkar. Çakılı kazık ile tespit edilen nokta ölçülür. Ölçülen mesafe bize metre cinsinden tahmini suyun derinliğini verir. Ancak bu uygulama yöntemlerinde dikkat edilmesi gereken noktalarda mevcuttur. Kablonun çekileceği alan önceden çubuklar ile “başka bir su kaynağı veya katman var mı?” diye iyice kontrol edilmelidir. (kaynak 9)

8.2.2 “L” Tipi tek veya çift çubuk ve Uygun adım yerinde sayarak “su” derinlik tahmin yöntemi

“L” tipi tek veya çift çubuklarla tespit edilen noktada durulur. Çubuklar suyu bulduğu konumda iken yerinde uygun adım sayar şeklinde adımlamaya başlanır. Başlandığı anda çubuklar arama moduna geçer. Belli bir adımdan sonra çubuklar tekrar bulma moduna geçer. Sayılan her bir adım metre cinsinden tahmini derinliği verir. Yapılan gözlemlere göre ülkemizde bu yöntemin uygulayıcısı orta düzeydedir. Ancak güvenirliği uygulayıcılar arasında tartışma konusudur.

8.2.3 “L” Tipi tek veya çift çubuk ve Küçük taşlar ile “su” derinlik tahmin yöntemi

Suyun tespit edildiği noktada durulur ve yerinizden ayrılmadan, yerden küçük taş parçaları toplanır. (Mümkünse toprak zemin biraz eşelenerek taşlar toplanır) Sağ elimize yeteri kadar taş aldığınızda çubuk veya çubuklar arama moduna geçer. Eldeki taşlar teker teker yere bırakılarak saymaya başlanır. Belli bir sayıdan sonra çubuk veya çubuklar tekrar suyu bulduğunuz moda geçer. Saydığınız sayı, metre cinsinden derinliğini tahmini olarak verir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta; topladığınız taşların, oraya ait olmasıdır. Taşıma yolu ile gelen toprak veya taşlar temizlenir. Yapılan gözlemlere göre, ülkemizde yaygın kullanılan bir yöntem olup, güvenirliği orta düzeydedir.

8.3 Sarkaç kullanarak “su” derinlik tahmin yöntemi

Uygulama yöntemi “L” tipi çubuklarla aynıdır. Yere çakılan madeni kazık ve elektrik kablo yardımıyla uygulanır. Başlangıç noktasında arama modundadır. Kablo üzerinde yürünürken sarkaç; ileri-geri hareketlenir veya kendi ekseninde dönmeye başlar. Metafizik ile uğraşanların en çok kullandığı cisim olduğundan güvenirliği tartışmalıdır.

8.4 Komut vererek “su” derinlik tahmin yöntemi

Üzerinde en çok tartışılan arama-bulma ve derinlik tahmin yöntemidir. Uygulayıcı elindeki çatal çubuğa, sarkaç’a veya “L” tipi çubuklara, örneğin; su 3 m. derinde ise, çubuklar “sağa - sola veya kendi etraflarında dönsün” gibi komutlar verir ve söylediği metre de çubukların hareketlerine bakarak tahminde bulunur. (kaynak 2) Tartışma kısmında geniş bir şekilde ele alınacaktır.


9 MADEN-MİNERAL VE YERALTI KATMANLARININ DERİNLİK TAHMİN YÖNTEMLERİ

Yeraltındaki sıvıların derinlik tahminlerinde kullanılan yöntemlerin hepsi “maden-mineral ve yeraltı katmanlarının” derinlik tahminlerinde uygulanabilir. Ancak ülkemizdeki uygulayıcıların büyük bir çoğunluğu “madeni kazık ve elektrik kablosu” yöntemini (şekil 24) tercih etmekte ve maden, mineral ve katman derinliğinde neredeyse sıfır hata ile kabul görmektedir. Batı toplumunda bilhassa İngiltere de “komut vererek derinlik tahmini yöntemi “metafizik” ile uğraşanların etkilemesiyle çok sık uygulanmaktadır.

Uygulayıcı tespit ettiği noktaya madeni kazığı çakar ve ucu sıyrılmış elektrik kablosunu bağlayarak yere serer ve üzerinde yürür. İlk noktada aldığı tepkinin aynısını kablo üzerinde aldığında, yere işaret koyarak ilk nokta ile son nokta arasındaki mesafeyi ölçerek derinlik tahmininde bulunur. (Şekil 24)
ekil-24.JPG


Şekil 24 Maden-Mineral ve Yeraltı katmanlarının madeni kazık ve kablo ile derinlik tahmini

10 YERALTINDAKİ BOŞLUĞUN DERİNLİK TAHMİN YÖNTEMLERİ

Yeraltındaki su, maden, mineral ve katmanların derinlik tahmininde uygulanan yöntemlerin hepsi boşluk tahmininde de uygulanmaktadır. Ancak ülkemizde “L” tipi çubuklar ile derinlik tahmini çok yaygın olarak uygulandığı gözlenmektedir.

10.1 Sadece Tek “L” tipi çubuk ile boşluğun derinlik tahmin yöntemi

Uygulayıcı tespit ettiği boşluğun ortasında durur ve sağ-sola salınımını veya çubuğun dönüş turunu sayarak derinlik tahmininde bulunur. Bu yöntemin uygulamalarındaki farklılıkları yüzünden belli bir standarttı oluşmamış ve güvenirliği sorgulanmaktadır.

10.2 Sadece tek veya çift “L” tipi çubuklar ile boşluk derinlik tahmin yöntemi

Bazı çift veya tek çubuk kullanan uygulayıcılar, tespit ettiği boşluğun üzerinde yürür. Boşluğun bittiği yere bir işaret koyar. Uygulayıcı yürümeye devam eder. Elindeki çubuk veya çubuklar tekrar arama moduna geçer. Belli bir mesafeden sonra elindeki çubuk veya çubuklar, 1-2 saniyeliğine boşluk tepkisini verir ve tekrar arama moduna geçer. Boşluk verdiği yeri işaretler ve işaretli 2 nokta arasını ölçerek derinlik tahmininde bulunur. (Şekil 25)
ekil-25.JPG


Şekil 25 Sadece “L” tipi çubuklar ile boşluk derinlik tahmin yöntemi

Aynı yöntemi uygulayan ancak boşluktan çıktıktan sonra ilk boşluk tepkisini “Zemin altı boşluğun iç yüksekliği”, yürümeye devam ederek aldığı ikinci boşluk tepkisini, “ Yüzey ile zemin altı boşluğun taban” yüksekliği olarak yorumlayan uygulayıcılarda vardır. (şekil 25-1) (kaynak 9)
ekil-25-1.JPG


Şekil 25-1 Sadece “L” tipi çubuklar ile boşluk derinlik tahmin yöntemi

10.3 “L” Tipi tek veya çift çubuklar ve Madeni kazık-kablo ile boşluk derinlik tahmin yöntemi
Uygulayıcı yeraltında tespit ettiği boşluğun sınırlarını belirler. Boşluk sınırının 5-10 cm. içerisine madeni bir kazık çakar ve ucu sıyrılmış elektrik kablosunu bu kazığa bağlayarak yere uzunlamasına serer. Daha sonra yere serili kablo ayaklarının arasında kalacak şekilde üzerinde yürümeye başlar. Elindeki çubuklar boşluk tepkisini vermeye devam eder. Tepkinin bittiği yeri işaretler ve çakılı kazık ile olan mesafesini ölçer. Ölçülen mesafe boşluğun derinliğini verir. (şekil 26)

Ancak, bu uygulama yöntemlerinde dikkat edilmesi gereken noktalarda mevcuttur. Kablonun çekileceği alan önceden çubuklar ile “başka bir boşluk var mı” diye iyice kontrol edilmelidir. Bu yöntem üzerinde yeteri kadar ustalaşmamış kişilerin hatalı ölçüm yapabilme olasılığı çok yüksektir. Bu ölçüm yöntemi, boşluğun tavanını veya tabanını verir diyenler mevcut ise de; genel ağırlık boşluğun “taban” derinliğidir.
ekil-26.JPG


Şekil 26 “L” Tipi çubuklar, Madeni kazık ve kablo ile boşluk derinlik tahmin yöntemi

10.4 Tek veya çift çubuklar ile yerinde uygun adım sayarak boşluk derinlik tahmin yöntemi
Uygulayıcı tespit ettiği noktada durur. Daha sonra yerinde uygun adım saymaya başlar. Saymaya başladığı anda çubuk veya çubuklar arama moduna geçer. Belli bir adımdan sonra çubuk veya çubuklar bulma moduna geçer. Sayılan her bir adım bize boşluğun tahmini derinliğini verir. Yapılan gözlemlere göre ülkemizde uygulanma seviyesi orta derecededir.

10.5 Tek veya çift çubuklar ve küçük taşlar ile “boşluk” derinlik tahmin yöntemi

Uygulayıcı tespit ettiği nokta da durur ve yere eğilerek küçük taş parçaları toplar ve sağ eline alır. Taşları eline aldığında, çubuk veya çubuklar arama moduna geçer. Daha sonra taşları tek tek yere atmaya başlar. Belli bir sayıdan sonra çubuk veya çubuklar bulma moduna geçer. Atılan her bir taş; bize metre cinsinden boşluğun derinliğini verir. Yapılan gözlemlere göre ülkemizde uygulanma seviyesi orta derecededir.

10.6 Sarkaç kullanarak “boşluk” derinlik tahmin yöntemi

Uygulayıcı tespit ettiği noktada durur. Sarkaçın sağa-sola salınımı veya kendi ekseni etrafında dönüşünü gözlemleyerek boşluğun derinliği hakkında tahminde bulunur. Yapılan gözlemlere göre güvenirliği az olan bir uygulaya yöntemidir.

10.7 Komut vererek “boşluk” derinlik tahmin yöntemi

Uygulayıcı elinde bulunan çatal, sarkaç veya “L” çubuklara komut vererek boşluğun derinliğini sorar ve aldığı tepkiye göre boşluk derinliği tahmininde bulunur.
Ve Aleyküm selam Değerli Ustam, hatırlattığınız için çok teşekkür ederim. Bornovalı Ustamızdan ve Siz değerli Ustalarımızdan Allah razı olsun inşaallah.
 
Üst