Define aranacak arazi koşulları | Define işaretleri ve anlamları

Define aranacak arazi koşulları

Turko

Kullanıcı
Yasaklı
Katılım
18 Şubat 2021
Mesajlar
184
Beğeni
785
Puanları
93
Selamün aleyküm.
- Su olmayan yerlerde yerleşim olmaz.
- Yerleşim olmayan yerlerde defin işlemi yapılmaz.
- Yerleşim yerleri günümüz yerleşimine benzer zaten o birikim günümüze gelmiştir.
- Köy ile örnek verelim mezarlık ya girişte olur yada çıkışta. Muhakkak yakın olur. Günümüz şehirlerinde de aynısı uygulanır.
- Yüksek alanlar ve düzlükler önemlidir.
- Yüksek mevkilerde kaya yüzeyleri ve tepe üstünde tepe, yani benim tabirim ile kadın memesi gibi olan noktalar önemlidir.
- Düzlükler korunaklı olmalı ve sel vurmayacak şekilde 2 yatak arasında olmalı.
- Doğa ana genelde 2 leme yapar 3 lemeler çok nadir olur. 3 leme yapan herşey önemlidir.
- Bitki örtüsü takibi önemlidir. Zemini kaya olan bitki örtüsü bodur kalır kök sağlamadığı için.

- Doğa ana sürekliliği olmayan bitki örtüsünde sıralı dizi yapmaz , nizami şekilde yan yana ağaç olan alanlar incelenmeli.
- Kademe yapan alanlar , özellikle hafif bir kot farkı ile sürekli set halinde inen arazi yahut paralel giden ve kot farkı olan alanlar incelenmeli. En önemlisi arazi aşağı yönde ve suya doğru kademe yaparak gidiyor ise incelenmeli.
- Kaya öbekleri olan , yani düzlükte toprak üstünde çıkıntı yapan ve özellikle 3-5 çıkıntı ile havuz şeklinde toprak alanı ortasında barındıran alanlar incelenmeli.
- Defin işlemi ritüel uygulanarak yapılır. Başlangıcı ve bitişi vardır. Bu iki durumu anlatan muhakkak işaret kompozisyonu olur. İşaret ve damgalar ile anlatılır. En önemlisi kompozisyon arazinin yapısına uygun şekilde hazırlanır. Kayalık alan ise arazi , defin yapılan yer , alana girdiğiniz zaman sirkülasyon alanı ( patika , merdiven vb ) , geldiğiniz noktayı anlatan ( oyma , kabartma , kanal , dizili yada dikili taşlar vb ) işaretler , son noktada ise defin adetini ( dikey yüzeyde oyma yuvarlak, kare, dikdörtgen vb ) işaret , hemen yakın yüzeyde ise damga ( prizma , baklava , huni vb ) formda, limon büyüklüğünde işaret mevcuttur anlamı ise defin işleminin bittiğini anlatır.
- Defin işlemi toprak altında uygulanmış yerlerde defin ritüel alanı daha geniştir. Kimi yerlerde 100 MT ye kadar çıkabilir. İşaretlerin %70 i toprak altında olur. Genellikle kısa ve küçük işaretler , toprak üzerinde kısmi olacak şekilde bırakılmış kaya yüzeylerine yapılır.
- Yön tayini saf halde standart yönler ile değil arazinin kıymetli kısımlarına göre yapılır. Kuzey de kabul gören yada batı yönünde kabul gören standart işlem her zaman bu yönlere tabi kalmaz. Arazi dini öğeleri yada defin ritüel ini en iyi şekilde anlatacak pozisyonda işlenir.
- Arazinin bitki örtüsüne aykırı farklı bir tür varsa incelenmeli. Özellikle çiçekli bitkilerin bulduğu kısımlar. Genelde çiçek toprağı farklı olur standart ormanlık alanlarda yada çalılık alanlarda rastlanmaz. Bayan lahit defin işlemleri tamamlandıktan sonra çiçek toprağı ile örtülür üst katman.
- Arazi formu takip edilmeli. Özellikle yüksek bir mevkiye çıkılıp oradan gözlem yapılmalı. Olağan hali bozulan kısımlar incelenmeli. Çatal yapan , oval form alan , hilal form alan özellikle düz ayak giden alanda yarım ay yada hilal yapan ve aşağı yönde kot kaybı olan alanlar bir nevi set görevi görür ve ana kaya mezarlar için garanti noktalar olur.

Mahzen tarzı mekanlar için geçerli değildir . Mahzen sınıfı farklı bir konu. Onuda bu konu altında yazarız inşallah.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Necat.

Emektar
Forum Düzeni
Admin
Katılım
26 Mart 2018
Mesajlar
3,122
Beğeni
9,842
Puanları
113
Yaş
61
Konum
Ankara
Turko ustam çok kıymetli bilgiler vermişsin. Bu önemli konuya benzer sayılabilecek bir örnek vereyim. Bizde olta balıkçılığında su kenarına gidersin, oltayı hazırlarsın, ucuna yanındaki yemi takar atarsın. Yabancı kanallardaki balık avlarında adamlar geliyor, ava başlamadan su kenarını dolaşıyor, taşların altına bakıp çıkan böcek varsa onları inceliyor, suya temas eden veya düşen bitki, meyve tohum gibi şeyleri inceliyor, su kenarında yaşayan canlı hayvan varmı diye bakıyor, ona göre yem tercihi yapıp ava başlıyor. Araziye dikkat edilse belki fazla uğraşmadan şüpheli yerler tespit edilebilecek. Ellerine sağlık.
 

Turko

Kullanıcı
Yasaklı
Katılım
18 Şubat 2021
Mesajlar
184
Beğeni
785
Puanları
93
Defin işlemleri , mimari yapılar , halka hizmet için yapılan yapıtlar vb . Tamamında hendese teknikleri uygulanır. Yani mühendislik teknikleri. Mimari özelliği olan her yapıt , mezar , oda , köprü , kale , dini yapılar vb farketmez hendese ile yapılır ve her birinin referans noktası olur ( kaya içi mezarlar yahut yapıtlar hariç ) . Toprak altına yapılan oda tipi mezarlar dan örnek verelim...
Bir arazi seçiliyor ve o arazi içinde en uygun alan toprak altı oda mezar için hazırlanıyor. Biz meslekte işe başlamadan önce nasıl projelerini çiziyor isek ve bu projeyi çizmeden önce arazi alanını belirten plan kotelere ihtiyaç duyuyor isek odanın yapılacağı alanda da aynı durumlar söz konusu oluyor. Arazi aplikasyonu yapılması için referans noktası belirlenir bu referans noktası yapılacak mekanın neye ne kadar uzak neye ne kadar derin veya yüksek olduğunu ve ne kadar bir mekan olacağını anlatır. Yola ne kadar yakın , suya ne kadar yakın , uçuruma ne kadar yakın , sudan ne kadar derin , yoldan ne kadar aşağıda yada yukarıda vb...

Bu detayı yazmamın sebebi araziyi analiz ederken ben olsam neyi nereye , neyi ne kadar , neyi neye ne kadar uzak , derin , yüksek vb soruları sorarak araştırma yapacağınız esnada bu soruları neden sormanız gerektiğini anlamanız için yazdım.

Örnek vereyim , araziye girdiniz 5 bin 10 bin metrelik kocaman bir alan bir kenarda kamyon kasası büyüklüğünde kaya yüzeyi komple tıraşlı ve ortasında sofra tepsisi gibi yuvarlak kabartma. Kayanın önünde yerde başka bir kayada aynı formda daha küçük kabartma. Sağına baktınız soluna baktınız bir şeye benzemiyor. İşte orası referans noktası. O noktada neye ne kadar uzakta , ne nereye ne kadar derinde vb hesapların yapıldığı nokta.

Zeminde ayak altında yapılan her oyma mezarı anlatmaz. Çoğu oyma referans noktasıdır. Yani başlangıç.
 

Deli Fırat

USTA
Super Moderatör
Katılım
21 Temmuz 2017
Mesajlar
5,177
Beğeni
13,558
Puanları
113
La mnyg ne dersin inine indim hava aldım
 

Ekli dosyalar

  • 17C77393-661D-49C6-B15F-9C36CFD773CA.jpeg
    17C77393-661D-49C6-B15F-9C36CFD773CA.jpeg
    179.1 KB · Görüntüleme: 44
  • 3CCEC67F-C048-466C-846D-68DBBA5157E2.jpeg
    3CCEC67F-C048-466C-846D-68DBBA5157E2.jpeg
    153.9 KB · Görüntüleme: 40
  • 664CFD47-B1DE-4FFE-A81A-A54B2BBF7D59.jpeg
    664CFD47-B1DE-4FFE-A81A-A54B2BBF7D59.jpeg
    165.2 KB · Görüntüleme: 48
Üst