Diocletianus Dönemi ve Sikke Reformu | Define işaretleri ve anlamları

Diocletianus Dönemi ve Sikke Reformu

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Gaius Aurelius Valerius Diocletianus, 236 yılında Dalmaçya’da doğdu. Soyca mütevazi bir ailenin çocuğuydu. Bir söylenceye göre, Anullius adında bir senatörün azatlı kölesinin veya kâtibinin oğlu idi. Diocletianus, devrin birçok imparatorlarında olduğu gibi orduya hizmet ederek yükseldi. Orduda rütbeleri arttı. Gallia’da Aurelianus’un emrinde küçük ordugâhlarda hizmet etmiş; Carus’un zamanında Moseia’da vali olarak bulunmuştur. Sonra imparatorun muhafız alayı kumandanlığına atanmış, hatta konsül olmuş, gördüğü hizmetler onu idare sanatına sürüklemiştir.

Diocletianus, kusursuz bir askeri bilgiye ve geniş bir strateji görüşüne sahipti.Diocletianus, çağdaşı olan imparatorlara göre, biraz huzursuz ve kolayca itimat etmeyen, şiddetle hayranlık uyandıran, unutulmaz bir şahsiyete sahip, akıllı ve zarif, fakat bununla beraber şiddetini gösterecek bir kişiydi. Historia Augusta’daki bir kayda göre “Kararlarında daima yüksekti, fakat basireti, sakin ruhunun şiddet pınarının hareketine mani oluyordu. Aklı daima imparatorluğun refahı için tasavvurlar kurmakta ve kendisini halkın babası olarak kabul etmekteydi.”Diocletianus, 284 yılında, Numerianus’un ölümünden sonra ordu tarafından imparator ilan edildi. 285 ilkbaharında Carus’un suikasta uğramasından sonra tek başına imparator oldu.

General olarak yeterli olmakla beraber, yeni imparator, Diocletianus, seçkin bir devlet adamı, reformcu, yenilikçi bir askerdi ve 29 yıllık yönetimi boyunca imparatorluğun karakterini, yapısını tamamen değiştirmekle birlikte imparatorluğu pek çok yenilikle tanıştırdı.Roma İmparatorluğu’nun geniş sınırlara ulaşmış olması nedeniyle başa geçtiği zaman yükünün ağır olduğunun farkındaydı. Bir erkek evlada sahip olmadığı için sülale kuramazdı. Bu sebepten dolayı kendine yardımcılar bulmaya karar vermiş ve tasarladığı dörtlü idare şekli Tetrarhi’yi 293 yılında resmen gerçekleştirmiştir. Buna göre; Diocletianus Büyük Augustus (Senior) olarak Doğu’da hüküm sürecek, kendisi Galerius Maximianus Caesar olacaktı. Batı’nın idaresi de Maximianus Hercül’e bırakarak, Constantius Chlorus’u ona Caesar tayin etmiştir. Diocletianus yaptığı işi kuvvetlendirecek hiçbir şeyi ihmal etmemiş, Tetrarhi’yi büyük tanrıların himayesine sokarak, kendi hanedanının Tanrısı olarak Jüpiter’i seçerken, Maximianus’un hanedanına da Hercül’ü tahsis etti. Böylece, imparatorların kuvveti Tanrı Jüpiter ve Hercül’ün ilahi kudreti olarak kendilerinde belirmiştir.

Diocletianus Dönemi Para Reformu

Diocletianus Dönemi’nin önemli düzenlemelerinden birisi “para reformu” yapılmasıdır.Caesarların tayininden sonra Diocletianus bir para reformu yapmayı da planlamış ve 294 yılında gerçekleştirdiği bu reformda altın (avreus), gümüş (argenteus), bakır (aes) olmak üzere üç ayrı madenden yeni alaşım oranlarıyla sikke bastırmaya başlamıştır. Diocletianus’un sikke reformunun esasları şunlardır:-Altın sikkeler Roma Paundu’nun altmışta biri ağırlığında basılmıştır.-Gümüş sikkelerin ağırlığı Roma Paundu’nun doksan altıda biri idi ve (XCVI) işareti taşıyordu.-Büyük bakır sikkeler (follis), ön yüzlerinde imparatorun defne çelenkli başı bulunuyordu ve ağırlıkları Roma Paundu’nun otuz ikide biri idi. Bazen (XXI) işareti vardı.-Daha küçük bakır paralar, imparatorun şua çelenkli başını taşıyordu ve ağırlığı Roma Paundu’nun yüz onda biri idi.-Çok küçük bakır paralara, imparatorun defne çelenkli başı konmuştu ve 4. kısımdaki sikkelerin yarısı kadar veya biraz daha az ağırlıkta idi.


Diocletianus ilk olarak 286’da altın sikkelerde (aureus) değişiklik yapmıştır. Bilindiği gibi aureuslar ilk kez M.Ö. 217 yılında basılmıştır ve 10.85 gr. ağırlığındadır. (Augustus zamanında 8.16 gr. ağırlığındadır.) Diocletianus, aureusu 5.48 gr.a indirdi.
İkinci olarak gümüş sikkelerde düzenlemeler yapılmıştı. Yaklaşık olarak Nero’nun denariusuyla aynı incelik ve ağırlıkta olan gümüş sikkeler tanıtıldı. Roma para sistemi için çok önemli olan bu sikkelerin adı argeteustu. Yeni gümüş sikkelerin bazılarında görülen XCVI sayısı, sikke ağırlığının, Roma ağırlık biriminin 1/96’sı (3.4 gr.) olduğuna işaret etmektedir. Fakat uygulamalarda 3.2 gr.dır. Bu sikkelerin darbına 310 yılına kadar devam edilmiştir.

295 veya 296 yıllarında büyük bakır sikkeler basılmıştır. (Resim 2). Bu sikkeler antoninianilere benzer fakat bu büyük bakır sikkelerde farklı olarak gümüş kullanılmaktaydı. Bu sikkelerin ağırlıkları 10 gr.dır. Sikkelerin ağırlıkları yıllara ve darphanelere göre değişiklik göstermektedir. Batı ve merkez darphanelerinde 10.5- 8.5 gr. arasında; Balkanlar ve Doğu darphanelerinde 11- 9 gr. arasında değişmektedir. Follislerin darbıyla birlikte, darphane işaretleri, sürekli kullanılmaya başlanmış, bazen bu sikkelerin önünde, SM (Sacra Moneta: imparatorluk darphanesi) harfleri ve darphane işareti yer almaktaydı. (Resim 3). Bazı sikkeler üzerinde XXI işareti yer almaktadır. (Resim 4). Bu sikkelerin çapları 20-28 cm. arasında değişmektedir.




Genel olarak bu dönem sikkeler arasındaki değer ilişkisini şu şekilde özetleyebiliriz:

1 Aureus = 24 Argentai

1 Argenteus = 5 Follis

1 Follis = 5 Denarii

Diocletianus Dönemi Sikkeleri ‘Ön Yüz Yazıları’

D. N. DIOCLETIANO FELICIS.

DIOCLETIANVS AVG.

DIOCLETIANVS P. F. AVG.

IMP. DIOCLETIANVS AVG.

IMP. DIOCLETIANUS P. F. AVG.

IMP. C. DIOCLETIANVS P. F. AVG.

IMP. C. C. VAL. DIOCLETIANUS P. F. AVG.


Diocletianus Dönemi Sikkeleri ‘Arka Yüz Yazıları’


CLEMENTIA TEMP.

COMES AVGG.

CONCORDIA MILITVM.CONSERVATOR AVGG.

FORTUNAE REDVCI AVGG. NN.

FORTVNAE REDVCI CAESS. NN.

GENIO POPLVCE ROMANI.

HERCVLI CONSERVAT.

IOVI CONSERVAT. AVGG.

IOVI CONSERVATORI.

IOVI CONSERVATOR AVGG.

IOVI CONSERVAT.

PAX AVGG.

PAX AVGGG.

PROVIDANTIA AVG.

SACRA MON. VRB. ET. CAESS. N.

SACRA MONET. AVGG. ET. CAESS. NOSTR.

SALUS AVGG.

VICTORIA AVG.

VICTORIA AVGG.

VICTORIA SARMATICAE.

VIRTVS MILITVM.
 

sondurak

Kullanıcı
Katılım
26 Temmuz 2012
Mesajlar
948
Beğeni
878
Puanları
93
Cevap: Diocletianus Dönemi ve Sikke Reformu

,,,Sayın AliVeli Ustamızaçiçek sanaçiçek sanaçiçek sanaBilgilendirme Amaçlı Paylaşımlarınız İçin Çok Teşekkürlerçiçek sanaçiçek sanaçiçek sana
 
Üst