Dülük Kaya Mezarları-Gaziantep | Define işaretleri ve anlamları

Dülük Kaya Mezarları-Gaziantep

BoZKurT

"R@m@z@n"
Forum Düzeni
Katılım
22 Mart 2012
Mesajlar
9,453
Beğeni
16,737
Puanları
113
Konum
İstanbul
Dülük, Gaziantep ilinin 10 km kuzeyinde, Antik dönemde ise güney, kuzey, doğu ve batıdan uzanan ticaret yollarının kesiştiği kavşak noktasında yer almaktadır. Asurlular döneminde Mezopotamya’dan Kilikya’ya uzanan yolun; Helenistik ve Roma döneminde ise, Antakya ve Kilikya’dan Zeugma’ya uzanan ipek yolunun güzergahında bulunmaktaydı.
Dülük’te Keber tepesinde yapılan bilimsel kazılarda Alt Paleotik döneme ait çakmaktaşı aletler ve bu aletlerin yapıldığı atölyeler bulunmuştur. Bu taş aletler özgün bir karakter kazandığından literatürde “Dülükien” olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde barınma için kullanılan bir mağara (Şarklı Keper Mağarası) da ele geçmiştir. Bu kalıntılara dayanılarak Dülük M.Ö. 600.000 yıllarına tarihlenmekte olup, dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olarak gösterilmektedir.

Mitolojik inançları gereği insanların ölülerinin mezarlarına hediye bırakmaları, ardından mezarlar içindeki hediyelerin başkaları tarafından alınmaması için mezarları saklama ihtiyacı duyulmuştur. Tip ve model olarak sırasıyla Menhir, Dolmen, Zeminaltı ve Tümülüs şeklinde gelişme göstermiştir.

Ruhların, Ruhlar ülkesine yolculuğu inanışları yolculukta para ve diğer değerlerin olması gerektiği inanışı mezarların hediyelerle doldurulmasını ve ardında saklanmasını getirmiştir.
Bu inanış Mezopotamya Kültürü içinde doğmuş ve sonraları Anadolu ve çevresine yayılmıştır. Bir araştırmanın başlangıç noktasını Mezopotamya dan başlanılmasa araştırmanızda sonuç çıkarmanız zorlaşır ve çoğu zaman başarısız kalır.

Mezar Yapıları
Mezar odaları ana kaya içi yontulararak ihtiyaç duyulan büyüklüğe ulaşana kadar büyütülmüş.

Ölünün defn edilmesi için mezar odası içinde yine ana kaya yontularak lahit ve klinelerden oluşmuştur. Mezarlara iniş merdivenlerle dramos bir geçile ulaşılmaktadır.

Mezar odasındaki, odaya giriş kapısının içten kilitleme sistemi yapılmıştır. Mezar odasına son ceset konulduktan sonra içte sürgülü taş kapının kilitlenmesi için içeride biri kalır taş kapıyı kilitler oda mezar odasında kalır ve ölür, gönüllü ölüm tercihi....

Daha fazla kıymet verilen mezarların lahitleri daha farklı,bir çok süslemeler mevcut, koruma tedbirleri diğerlerine göre bir kat daha artırılmış çift yuvarlak taşlarla kapatıldığını görüyoruz.

[/URL]

[/URL]















[/URL]




[/URL]





[/URL]

[/URL]

 
Üst