Her Definecinin Bilmesi Gereken Kil Ve Kil Katmanları! | Define işaretleri ve anlamları

Her Definecinin Bilmesi Gereken Kil Ve Kil Katmanları!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Kervan07

Admin
Katılım
18 Nisan 2013
Mesajlar
1,349
Beğeni
3,161
Puanları
113
Konum
antalya,trabzon,samsun,ısparta
selamlar sevgili define mekanı üyeleri..
uzun zamandır konusunu açmak istediğim kil ve kil katmanları hakkında önemli bilgileri burada sizlere aktaracağım inşallah..
Kil,kazılarda önemli bir unsurdur..kilin su tutma özelliğinden dolayı hemen hemen her önemli define kazısında ve bazı mezar odalarında,tümülüslerde kullanılmıştır..

Kil,bazı kazılarda son katman olarak görülür fakat ağır işciliği olan yerlerde kilden önce ve kilden sonrada farklı katmanlar görülmüştür.
bazı zemin altı mahzenlerin tabanında dövme kil uygulanır ve kilin bir karış üstü en sağlam gözeneksiz horasan ile kaplanır ve en son mahzenin kendisi horasanın üstüne oturtulur. bu horasanı kırmak imkansızdır,inanılmaz sağlamlıktadır. böylelikle mahzenin altdan su alması engellenir.
Kil,farklı versiyonlar ve farklı renkler ile karşımıza çıkar. çok az miktarda elenmiş toprak içinde,horasan toprak ve kil karışımı ile kuru bir malzeme olarak mahzene giden dolgu kayaların duvarlarında, pişmiş çok sert kil katmanları tünel dolgularında vs kullanılmıştır.
KİL,kazılması zor (özellikle pişmiş sert kil) hafriyatı zordur çünkü topraktan ağırdır.

KİLİN İŞARET OLARAK KULLANILMASI
zemin altında en zor çözümü olan işaretlerden biride kil ile yapılmış olanıdır. boyut olarak serçe parmağı,bazende bir karış büyüklüğünde ve bolca bulunurlar.kilden yapılmış işaretler her zaman yardımcı işaretlerdir. ana işaretler daima iyi korunmuş sağlam ve büyük kayalardan yapılır. 2 ana işaretin ara mesafesi bazen çok değişkendir. 1,4,9,18 metrelere kadar uzayabilir.bu yüzden ana işaretlerin ara mesafelerinde daima yardımcı işaretler bulunur ve bunların bazıları kilden yapılmıştır. işaretleri yanlış okursanız,yanlış yola saparsınız ve bu size pahalıya patlayabilir yada kazıdan umudunuzu kesmek zorunda kalırsınız.
Bir diğer işaret ise kil katmanlarıdır. çok geniş bir alanda yoğun kil ile karşılaşırsanız burada size yine işaretler yardımcı olur. kil katmanları kemer şeklinde ise,kemerin altından gidilmesini söyler. bir diğer önemli işaret ise,kil katmanları arasında ince uzun çizgilerdir ve bu çizgilerden bazıları çok belirgindir. belirgin olan çizgi takip edilir.
çizgilerin haricinde,resimde de gördüğünüz gibi kilin içinde,kapıya giden yönü yine kapı gibi resmetmişler!

Kil katmanları genelde rengarenktir..organik ve in organik maddelerlerle renklendirilmiştir. kil katmanlarındaki renkler aslında birer koddur. bu kodları ilk bakışda çözmek imkansızdır. hangi medeniyetin ne amaçla kullandığını nerden bilebilirizki! bu yüzden hatayı en aza indirmek için,geniş bir alana yayılmış tek renk devam eden kilden uzak durun. genelde yeşil renk hep doğru yöne gider ve sık katmanlıdır. sarı,yeşil,gri katmanların bir arada olmaları doğru istikamettir. eflatun ve mor renkli killer sınırları belirlerler.
Bir diğer işaret ise kil katmanların üzerine renkli killerle yapılmış krokidir. bir pencere büyüklüğünde olur ve pencerenin içine renk renk ince ve kalın katmanlar uygulanır.bu size gittiğiniz istikamette karşılaşacağınız katmanları ve kalınlıkları hakkında bilgi verir.

not: yukarıda anlatılan teknik ve işaretler mezarları kapsamaz. mahzenler işaret bakımından oldukça zengindir. mezarlara uygulanan teknikler mahzenlere nispeten çok daha kısıtlıdır ve işaret mantık'ı farklıdır.
şimdilik kafaların karışmaması için burda kesiyorum.zaman zaman ilavelerim olacaktır. okuduğunuz için teşekkür ederim.yorumlarınızı ve tecrübelerinizi esirgemezseniz mutlu olurum.
Bu yararlanmalar tamamen yapılacak resmi kazılar içindir.kaçak kazıdan uzak durun.

saygı ve sevgilerimle kervan:)

77777.jpg
7777.jpg
7777.jpg
7777.jpg
777.jpg
7777.jpg
 
Son düzenleme:

Kader25

Admin
Katılım
13 Nisan 2016
Mesajlar
3,669
Beğeni
13,082
Puanları
113
Yaş
54
Konum
Konya-Kırıkkale
Allah cc razi olsun ustam.
Bu cani kilden cok cektik. :)
Varligi bir dert yoklugu bin dert. Resimli olmasi cok guzel olmus. Mor rengini de gormek nasip oldu sayenizde. Devamini şevkle bekliyoruz insallah.

Turk Telekom TT175 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

yörük beyi

Kullanıcı
Katılım
1 Nisan 2017
Mesajlar
16
Beğeni
33
Puanları
13
Yaş
30
kervan ustam bu güzel bilgiler için çok teşekkürler. özellikle siyah kahverengi kil toprak yapısında yeşilimsi kilin oldugu yerde ben her zaman bir umut beklerim
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst