Lapya oluşumlar

ASİAVCI

Kullanıcı
Katılım
10 Kasım 2012
Mesajlar
295
Beğeni
-26
Puanları
0
Konum
ankara
Karstik şekillerin oluşmasında etkili olan faktörler:
1.İklim ( Sıcaklık- yağış),
2.Tabakaların yapısı
3.Eğim,
4.Yükselti,

Karstik şekiller nemli ve sıcak iklim bölgelerinde daha yaygındır.
Çünkü Sudaki karbondioksit erimeyi kolaylaştırır ve arttırır.

BAŞLICA KARSTİK AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ
LAPYA:Karstik arazilerde, yağışlar sonucunda yeryüzüne düşen sular, kireçtaşlarını aşındırarak oyuklar ve yarıklar oluşturur. Bunlara lapya denir.
Lapyalar en küçük karstik çözünme şekilleridir. Toroslar’da, Bolkar Dağları ile Aladağlar’ın yamaçlarında bu tür şekiller yaygın olarak görülür.

DOLİN:Lapyalar zamanla genişleyip birleşerek dolinleri oluştururlar. Derinlikleri birkaç metredir. Çapları ise birkaç yüz metreyi bulabilir. Göller Yöresi’nde, Geyik ve Bolkar Dağları ile Aladağlar üzerinde, İç Anadolu’nun güneyindeki Obruk Plâtosu’nda sayısız örnekleri vardır.

UVALA VE POLYE:Karstik sahalarda dolinler zamanla genişleyerek uvala denilen şekilleri oluştururlar. Uvalalar da genişleyip birleşirlerse polye adı verilen şekilleri meydana getirirler. Ülkemizdeki bazı ovalar polye ovası özelliğindedir. Bunların en önemlileri Muğla, Elmalı, Kestel, Çeltikçi, Suğla, Bozova, Kızılova, Bademağacı, Kızılkaya, Seki ve Gembos polyeleridir.

POLYE
DÜDEN:polyelerin tabanlarında veya kenarlarında suların dibe daldığı yerlere düden ya da su yutan denir. Antalya çevresinde yaygındır. Yağışın bol olduğu aylarda yeraltı sularının yükseldiği dönemlerde düdenlerden sular yüzeye çıkabilir. Bu Düden suyu yeraltından akarak Düden başında yüzeye çıkar.


OBRUK:Yer altındaki mağara ve galeri tavanlarının çökmesiyle oluşmuş derin karst kuyularıdır. Obrukların bazılarının tabanlarında sular birikmiştir ve obruk gölleri meydana gelmiştir.

MAĞARALAR:Karstik alanlarda yer altı sularının eritmesi sonucu oluşan doğal yer altı boşluklarına mağara denir. Bu mağaralar birer turizm alanıdırlar. En tanınmış olanları Damlataş (Alanya), Karain (Antalya), İnsuyu (Burdur), Dim (Alanya), Zindan (Isparta), Dilek kuyu (Mersin) ve Narlı kuyu (Mersin) mağaralarıdır.
http://wwv.definemekani.com/?di=9G5F[/IMG
[IMG]http://wwv.definemekani.com/?di=7DJK
 

Safkan

Kullanıcı
Katılım
9 Aralık 2012
Mesajlar
124
Beğeni
4
Puanları
18
Konum
Lahit
Cevap: Lapya oluşumlar

Bilgi ve paylasım icin tesekkurler ustam emegine saglık.
 

TRUVA

Admin
Katılım
22 Haziran 2012
Mesajlar
4,073
Beğeni
8,196
Puanları
113
Cevap: Lapya oluşumlar

Emeğine sağlık böyle bilgiler üyelerimize faydalı olacaktır.okumak anlamak araştırmak çok önemlidir.
 
Üst