Nemrut Dağı (kommagene Krallığı) | Define işaretleri ve anlamları

Nemrut Dağı (kommagene Krallığı)

BaTTaLGaZi44

Kullanıcı
Katılım
24 Ekim 2013
Mesajlar
1,248
Beğeni
2,175
Puanları
113
Konum
İstanbul - Malatya
Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 6.12.1987
Liste Sıra No: 448 Niteliği: Kültürel..
Kommagene kralı Antiokus'un mezarının da İçinde bulunduğu Nemrut Dağı,1987 yılında UNESCO Dünya Miras listesinde yerini almıştır.

Tümülüs, 2150 metre yüksekliğinde, geçitlerine ve ovalarına hakim tepe üzerinde bulunmaktadır. Kralın kemiklerinin ya da küllerinin anakayaya oyulmuş odaya konulduğu ve 50 metre yüksekliğinde ve 150 metre çapındaki tümülüs ile örtüldüğü düşünülmektedir. Girişi kuzeyden olup doğuda ve batıda dini törenlerin yapıldığı teras şeklindeki avlular yer almaktadır.

Dünyanın en yüksek açıkhava müzesi olarak da adlandırılan Nemrut Dağı, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleriyle, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, Kommagene krallığından kalma bir antik kenttir..

Nemrut Dağı, Anadolu'da antik döneme ait en görkemli ibadet yeridir. Yazıtlara göre Antiokos kendisi İçin görkemli bir anıt mezar, mezar odasının üzerine kırma taşlardan oluşan bir tümülüs ve tümülüsün üç tarafını çevreleyen kutsal alanlar inşa ettirmiştir.
Doğu, batı ve kuzey terasları olarak adlandırılan bu alanlardan Doğu ve Batı teraslarında büyük boylu heykeller, kabartmalar ve yazıtlar bulunmaktadır. Tanrıların tasvir edildiği beş heykelin arasında Antiokos'un figürü de yer almaktadır.

Heykellerin bulunduğu Doğu ve Batı teraslarının her ikisinde de aynı sıra Ne yerleştirilmiş beşer adet tanrı heykeli bulunmaktadır. Teras zemininden 7 m. yükseklikte ve tahtlarının üzerinde oturmuş olan heykellerin her biri, 7-8 ton ağırlığında taş bloklardan yapılmıştır.

Heykel sırası bir aslan ve kartal heykeli ile başlar. Hayvanların kralı olan aslan yeryüzündeki gücü, tanrıların habercisi olan kartal ise göksel gücü temsil etmektedir.

Doğu terası; Tannlar Galerisi, Atalar Galerisi ve Sunak'dan oluşmaktadır. Batı terası doğu terasına benzer bir şekilde yapılmış ama diğerlerine göre daha az tahrip olmuştur. Kuzey terası doğu terasından batı terasına geçmek için kullanılmıştır ve kum taşından kullanışmış bir duvarla çevrilmiştir. Doğu ve batı terasında heykellerin tahtlarını oluşturan taş blokların arkasında Yunan harfleri ile yazılmış 237 satırlık uzun bir kült yazıtı bulunmaktadır. Antiokus'un vasiyetnamesi niteliğindeki bu yazıtta bu kutsal alan hakkında bilgiler ve kültün uygulanması Ne İlgili hükümler yer almaktadır..







 
Üst