Pusula ile kerteriz alma | Define işaretleri ve anlamları

Pusula ile kerteriz alma

trajan

Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2013
Mesajlar
123
Beğeni
148
Puanları
43
değerli arkadaşlarım pusula ile kerteriz alma konusunda uzman sadece teorik değil aynı zamanda uygulamalı olarak bu işi bilen birisi varmı aramızda.
varsa bilgilerini bizimle paylaşır ise seviniriz.
internette araştırdım teorik disiplinli açıklamlar var anlaması biraz güç,
bu nedenle arazide kerteriz almayı bizlere öğretecek uzman bir arkadaşa ihtiyaç var.
konu hakkında cevaplarnızı bekleyeceğim.
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Cevap: Pusula ile kerteriz alma

Ustam sen söyledin ben duydum
Kerteriz nedir diye google emmiye sordum
İnşaallah aydınlatacak biri çıkar:)
 

A21MEDLi

Admin
Katılım
11 Eylül 2011
Mesajlar
4,025
Beğeni
9,205
Puanları
113
Cevap: Pusula ile kerteriz alma

bende sordum,çok güzel anlatan biri çıkmış..
devamı altaki linkte.
 

trajan

Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2013
Mesajlar
123
Beğeni
148
Puanları
43
Cevap: Pusula ile kerteriz alma

bakın arkadaşlar
bu kerteriz işi bütün medeniyetlerin ortak kullandığı bir iş
hepsinde var perslerden tutun eski mısır gibi
bir büyüğümün anlattığı üzere mısır piramitinin kapısını ilk açan şahıs yine bu kerterizi kullanarak açmıştır.
görgü şahitli bir olay aktarayım çalıştığım bir köyde çok samimi olduğum bir yaşlı amcanın başından geçen olay
günün birinde ermeni geliyor köyden bir gurup ayarlıyor mıntıkaya götürüyor guruba diyorki siz burda durun ermeni yamaç yukarı bir miktar çıkarak guruptan birine avucunun içinde tuttuğu aletle iki iler yarım sol yarım sağ bi adım geri gibi talimatlar vererek kerterizi tam oturtuyor tamam dur dıyor adamın tam dikildiği noktaya başlıyorlar çalışmaya kömür tabakası vesair envareler çıkmaya başlıyor iri bir tuzak taşı düşünce yetersiz kalıyorlar ve çalışma yarım kalıyor.

işin özünde pusula ile kerteriz konusuna tam vakıf olan bir şahıs o mıntıkada ne kadar mezar vesair malzeme var ise hepsini gözü kapalı bulur bilmem anlatabildimmi.
 

mameki

Kullanıcı
Katılım
5 Nisan 2013
Mesajlar
208
Beğeni
16
Puanları
18
Konum
Dersim
Cevap: Pusula ile kerteriz alma

kolay gelsin üstadım .Güzel bi konu hatta sanat bile diyebiliriz çünkü günümüzde KERTERİZ çeken adam bulmak çok zor hatta imkansız diyebilirim.Çünkü üstadım bu bi ikinci dil bilmek gibi bi şey.Asırlar önce haritalarda uygulanan sistemi günümüzde çözebilecek adam aramak samanlıkta iğne aramaya benzer üstadım.Ama babadan oğula kulaktan dolma bilgilerle yapabilecek yada yaptığını zanneden kişilerle dolu kıraathaneler olduğunu biliyoruz..Dikkatli olmanı öneririm hatta ben olsam böyle bi arayış içine bile girmem çünkü sonuç alacağını zannetmiyorum üstadım.Tek bi yolu var ermeni yakınların varsa eğer bu bölgede yaşamış tecrübeli biri sana yardımcı olabilir ama güven şart bu işlerde üstadım ben sana daha dikkatli olmanı öneririm bu konuda kolay gelsin üstadım. Saygılar;) .
 
Son düzenleme:

trajan

Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2013
Mesajlar
123
Beğeni
148
Puanları
43
Cevap: Pusula ile kerteriz alma

mameki ustam harita yok elimde
bilmediğim bir konu bu sebeble açmıştım
 

KANAS_USTA

Admin
Katılım
11 Kasım 2012
Mesajlar
1,962
Beğeni
3,360
Puanları
113
Cevap: Pusula ile kerteriz alma

Güzel bir konu teşekkürler
 

trajan

Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2013
Mesajlar
123
Beğeni
148
Puanları
43
Cevap: Pusula ile kerteriz alma

güncel...
 

BoZKurT

"R@m@z@n"
Forum Düzeni
Katılım
22 Mart 2012
Mesajlar
9,473
Beğeni
16,822
Puanları
113
Konum
İstanbul
Cevap: Pusula ile kerteriz alma

Pusula ile Yön Bulma nasıl olur


Pusula ile Yön Bulma nasıl olur
Pusula ile ilgili 3 temel beceriyi öğrenmelisiniz.
- Kerteriz ayarlamak
- Kerteriz almak
- Kerteriz takip etmek
Kerteriz: En basit anlamıyla, manyetik kuzey (pusulanın manyetik iğnesinin gösterdiği yön) ile hedef nokta arasındaki açıdır…


KERTERİZ AYARLAMAK:

Önceden harita üzerinden (Bakınız Silva 1-2-3 Sistemi) okunmuş veya arazide alınmış kerteriz açılarını kullanarak ilerlemek için pusulayı ayarlamanız gerekir. Pusulanın ayarlanması demek, döner bilezik üzerinde uygun rakamın (kerteriz açısı) referans çizgisi ile kesiştirilmesi demektir. Örnek olarak; eğer sapakta indiğinizde 60 derece ile yaklaşık 10 dakika yürüdüğünüzde uygun bir kamp alanına varacağınız söylendi ise yapmanız gereken şudur: Sapakta indikten sonra pusulanızı çıkartıp döner bilezikteki 60 rakamını referans çizgisi ile çakıştırırsınız. Sonra pusulanın tamamını (yürüyeceğiniz için vücudunuzu da) döndürerek, manyetik iğnenin kuzey ucu ile bilezik üzerinde “N” (kuzey) işaretini çakıştırırsınız. (Silva pusulalarda kuzeyi göstermesi gereken bütün bu bölümler kırmızıdır ve hızlı çalışırlar). Pusulanızın üst kısmında yer alan “gidilen yön” okları size kamp alanının yönünü göstermektedir. Bu hedefe gitmek için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir ama merak etmeyin biraz tekrarla pusula kullanımında uzmanlaşırsınız.
Unutmamanız gereken, pusulanın manyetik olarak ölçüm yaptığıdır. Tükenmez ve otomatik basmalı kalemler, sırt çantası iskeletleri, metal bilezikli saatler, yüzük, araba gibi metal cisimler ile cep telefonu, bilgisayar benzeri manyetik dalgalar yayan bir ekipmanın pusula ibresini saptıracağını düşünmelisiniz. Ölçümler bu tip cisimlerden uzakta yapılmalıdır.
Belli yerlerde kayaların içinde çok fazla ferro-metal var ise, pusula ile yön bulmak olanaksızdır. Ülkemizdeki en bilinen örneklerden birisi de Uludağ ve volfram madenidir.


KERTERİZ ALMAK
Kerteriz ayarlamak için ilk önce kerteriz almanız gerekir. Bunu harita üzerinde öğrenebilirsiniz (Silva 1-2-3 Sistemi) ya da arazide gitmek istediğiniz noktaya giderek yapabilirsiniz. Diyelim ki, ileride bir tepeye çıkmak istiyorsunuz. Aranızda belirgin bir coğrafi engel yok ama ormanın içine girdiğinizde ağaçlar zirveyi görmenize engel olacak ve siz ormanın içinde yol bulmakla uğraşıp vakit kaybetmek istemiyorsunuz. Yapmanız gereken zirvenin kerterizini almak. Kerteriz almak için pusulayı, gidilen yön oku zirvey gösterecek şekilde elinizde tutmanız gerekir. Daha kolay ve hassas ölçüm yapmak için pusulayı göz seviyenizde tutabilirsiniz ama pusula tabanının yere tam paralel olması gerektiğini unutmayın. Döner bileziği çevirerek manyetik kuzey ibresi ile kuzeyi gösteren “N” işaretini ve kırmızı oku çakıştırın. Çakışma noktasında kapsül içindeki çizgiler ile ibre paralel olacaktır. Böylece manyetik kuzey ile hedef arasındaki açıyı, kerteriz açısını bulursunuz.
Orman içinde yürürken sıklıkla pusulayı kullanarak ilerleme yönünüzün doğru olduğunu kontrol edin. Kerteriz çaısını okumanız şart değildir ama kapsülün kazara dönmesi durumunda yanlış yöne sapacağınız kesin olduğundan kerteriz açısını ezberlemek ya da not etmek iyi bir alışkanlık olur.

KERTERİZİ TAKİP ETMEK
Alınmış kerterizi izlemek teorik olarak basittir ama hepimiz biliriz ki arazide uzakta belirgin görünen noktalar örneğin bahsettiğimiz zirve, biz ilerledikçe görünmez olurlar ve yön şaşırabiliriz. Arasıra pusulalarımızdan yapacağımız yön kontrolü çok sağlıklı olmaz. Hiç hata yapmamak için pusulayı hep elimizde tutmamız gerekir. Onun yerine ilerlememiz gereken hayali bir çizgi üzerinde belirgin noktalar saptayıp devam etmek daha kolaydır. Mesela, berlirgin bir ağaç tam olarak ilerleme hattımızdaysa, ilk önce ağaca gideriz. Bunu yaparken ağacı görerek bir gölün çevresinden dolaşabiliriz, biraz sağa ya da sola kayarak köprü geçebiliriz. Ağaç bizim birinci kerteriz noktamızdı ve yanına geldiğimizde pusulamızdaki kerteriz açısı yine varmak istediğimiz noktayı, zirveyi göstermektedir. Zirveyi göremesek bile başka ara kerteriz noktaları belirleyerek adım adım hedefe varırız.


GERİDEN KESTİRME
Zaman zaman ara kerteriz noktalarınızı kaybedebilirsiniz. Geriden kestirme tekniği ile fazla zaman kaybetmeden doğru yönde ilerlemeye devam edersiniz. Bunun için bir önceki kerteriz noktanızı görmeniz gerekmektedir.
Geriye dönün ve pusulanızı da kendiniz ile beraber döndürün. 180 derece döndüğünüzde pusulanın Güney (beyaz) ibresi kapsülün içindeki kuzey okuyla çakışmalıdır. Bu halde gidilen yön okunun önceki kerteriz noktasını gösteriyor olması gerekir. Eğer göstermiyorsa gösterinceye kadar sağa ya da sola hareket edin. Bu işlemi rotadan saptığınızı düşündüğünüz her zaman yapın.


DÖNÜŞ KERTERİZİ
Diyelim ki zirveye vardınız ve aynı yolu izleyerek dönmek istiyorsunuz. Kampınızın ya da arabanızın kerterizini almadınız hatta artık onları göremiyorsunuz. Geri dönmeniz hala çok kolay. Yola çıktığınız nokta ile kerterizini aldığınız varış hedefi arasında 180 derece açı farkı vardır. İki ayrı teknikle dönüş yolunuzu bulabilirsiniz.
Birinci yöntemde kerteriz açınızı matematik olarak 180 derece ayarlarsınız. Eğer kerteriz açınız 180 den küçük ise 180 derece ekleyin; 180 dereceden büyükse 180 çıkartın. Dönen bileziği ayarlayın ve gidilen yön oku sizi başlangıç noktanıza geri götürecektir.
İkinci yöntemde mevcut kerteriz açısını değiştirmeden aynen geri kestirme yönteminde olduğu gibi manyetik ibrenin güney ucunun kapsül içindeki kırmızı yön okuyla çakıştırdığınızda pusula 180 derece dönmüş olur.


ENGELLERİN ÇEVRESİNDE YÖN BULMAK

Eğer kerteriz açınızla ilerlerken arkasını göremediğiniz yani ara kerteriz alamadığınız bir yere gelirseniz ne yapacaksınız?
Yapacağınız tek şey yanlara kaymak ve devam etmektir. Eğer sağa ya da sola kaç metre veya pratik olarak kaç adım kaydığınızı ölçerseniz, engeli geçtikten sonra bir o kadar ters yöne ilerlersiniz. Böylece engeli çizgisel olarak yapmanız gerektiği gibi aşarsınız. Bu işlemi yaparken iki önemli dikkat edilecek nokta vardır. Birincisi, yana kayma, sağa ya da sola 90 derece ile yapılmalıdır. Çapraz kaymalar hata yapmanıza yol açar. İkincisi ise yana kaydıktan sonra da kerteriz açısı ile ilerlemeye devam etmektir. Zaten aksi durumda çapraz ilerlemiş olursunuz.


SILVA 1 – 2 – 3 SİSTEMİ
1. Başlangıç ve varış noktalarını pusula ile birleştir. Harita üzerinde gitmek istediğiniz hayali çizgiyi pusulanın bir kenarına gelecek şekilde pusulayı haritaya yerleştir.


2. Kerteriz açısını bulun. Döner bileziği döndürerek üzerindeki kırmızı “N” harfini haritanın kuzeyine getirin. Kapsül içindeki meridyen çizgileri haritanın kuzey-güney çizgilerine paralel olacaktır. Bileziği kenarındaki referans çizgisine denk gelen açıyı okuyun.


3. Kerteriz açısını takip edin. Pusulayı yere paralel olark gövdenizin önünde tutarak manyetik iğnenin manyetik iğnenin kırmızı ucu ile kuzey okunun kırmızı kısmını tamamen üst üste bindirin. Gidilen yön okunun gösterdiği yön tam olarak haritada gitmek istediğiniz noktayı göstermektedir. Başınızı kaldırıp ileri baktığınızda göze çarpan bir yer işaretini belleyin ve ona doğru yürüyün. Bu işlemi hedefe varıncaya kadar tekrarlayın.


4. (Aynalı Pusulada) Aynalı bir pusula kullanırken pusulayı öyle tutmalısınız ki tabanı yere paralelken hem aynadan pusula tabanını görebilmeli hem de kapaktaki V çentiğinden kerteriz alabilmelisiniz. V çentiği, aynadaki siyah çizgi ve referans çizgisi aynı doğrultuda olmalıdırlar.



 

unalevren14

Kullanıcı
Katılım
14 Temmuz 2012
Mesajlar
53
Beğeni
2
Puanları
8
Cevap: Pusula ile kerteriz alma

selam farklı bi yöntem ustalar sakın ha bolu kastamonu civarlarında bu kerteriz kertsene falan kulanmayın arkadaşlar :p:p:p sonra kertilmeyin
 
Üst