Ramazandan Sonra Beslenmeye Dikkat | Define işaretleri ve anlamları

Ramazandan Sonra Beslenmeye Dikkat

beytanya

Kullanıcı
Katılım
22 Temmuz 2012
Mesajlar
833
Beğeni
45
Puanları
18
Konum
Ağrı
Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, ''Ramazan boyunca farklı bir beslenme düzenine alışan vücut için bayramda dikkatli olunmalıdır. Şekerli yiyeceklerden, hamurlu talılardan ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir'' dedi.
Elmacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan boyunca sadece iki öğün beslenmeye alışan vücudun metabolizma hızının düştüğünü, bayram nedeniyle fazla miktarda tüketilen hamur işleri ve tatlılar nedeniyle de kısa sürede hızlı kilo alma tehlikesi bulunduğunu vurguladı.

Bayramda ölçüsüzce besin tüketmenin hem sağlıklı bireyler için, hem de kronik hastalığı olanlar için büyük risk oluşturduğuna işaret eden Elmacıoğlu, şu uyarılarda bulundu:
''Ramazan boyunca farklı bir beslenme düzenine alışan vücut için bayramda dikkatli olunmalıdır. Şekerli yiyeceklerden, hamurlu tatlılardan ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Bayramla birlikte, özellikle tatlı tüketiminde artış gözlenmektedir. Artan tatlı tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden olabileceği için ailesinde hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol ve diğer kalp-damar hastalıkları, mide, bağırsak hastalıkları olanların ve yaşlıların bu konuda daha hassas davranmaları gerekir.''

''Güne rahat kahvaltı ile başlanılmalı''

Bayram sabahı kahvaltıda tuz oranı yüksek, işlenmiş et ürünleri yerine daha sağlıklı olan yağsız peynir, zeytin, bal, yumurta, kepekli ekmek, süt, taze sıkılmış meyve suyu ya da bitki çaylarının tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Elmacıoğlu, şöyle devam etti:
''Bayramda her ziyaret edilen mekanda ikramları geri çevirmemek adına kontrolsüzce yemek kişiye zarar verecektir. İster istemez ziyaretlerde tatlı, çikolata, şeker, hatta böreklerle karşılaşıyoruz. Gün için kendinize bir tatlı kotası koymanız ve daha fazlasını tüketmemeniz gerekir. Tatlı tüketiminde hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih edin. Ramazan ayında sekteye uğrayan su içme alışkanlığınızı yeniden kazanmak için susamayı beklemeden su içilmelidir. Sıvı tüketimimiz önemli. Bu yüzden bayram boyunca da her gün 8-10 bardak su tüketmeye özen gösterilmelidir. Özellikle kalp ve tansiyon hastalarının gün boyu çay-kahve tüketimine dikkat etmeleri gerekir. 3-4 bardaktan fazla çay, 3 fincandan fazla kahve tüketmeyin. İkram edilen gazlı içecekleri tüketmeyin. Bağırsak hareketlerimizi düzenlemek için posa alımını artırmak amacıyla yemeklerimizin yanında salataya yer vermek, sebze, meyve tüketimimizi arttırmak gerekir. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.''

-''Bayram ikramları mide rahatsızlığına yol açmasın''

Ramazan ayının sona ermesiyle özellikle bayram ziyaretlerinde hızla ve fazla miktarda, yağ oranı, kalori içeriği yüksek gıdalar tüketilmesi sonucunda kişilerde birçok sağlık problemi oluşabildiğine işaret eden Elmacıoğlu, ''Fazla miktarda yağlı besinler ve tatlı tüketimi sonucunda kişilerde gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıkları veya tansiyon yükselmesi gibi birçok sağlık problemi görülebilmektedir. İkram edilen her şeyi bitirmek yerine tadına bakmak daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca Ramazan süresince sıvı alımı düştüğü için bayramda ayran, komposto gibi sıvı içeriği yüksek gıdalar ile su içilerek günlük sıvı ihtiyacımız olan 2-2.5 litre sıvı alınmalıdır'' dedi.

-''Düzenli egzersiz yapılmalıdır''

Şeker, kalp hastaları, hipertansiyon, mide ve barsak sistemi hastalıkları olan kişilerin mutlaka sağlıklı beslenme ilkelerine uymaları gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Elmacıoğlu, ''Fiziksel hareketsizlik her dönemde olduğu gibi bayram sürecinde de kaçınılması gereken durumdur. Besinlerle alınan enerjinin arttığı bu dönemde hareketsizlik, vücutta yağlanma ile sonuçlanır. Aldığınız fazla kalorileri yakmak için bayram süresince de günlük yarım saat orta tempolu yürüyüşler yapılmalıdır. Bu nedenle kişinin yaş, cinsiyet, yaşam tarzı ve sağlık durumuna uygun olan aktivite türü yaşamın bir parçası haline getirilmelidir'' diye konuştu.

Elmacıoğlu, Ramazan ayı boyunca terk edilen sigara kullanımı gibi kötü alışkanlıklara da sağlık için geri dönülmemesi uyarısında bulundu. AA
Kaynak:
 

beytanya

Kullanıcı
Katılım
22 Temmuz 2012
Mesajlar
833
Beğeni
45
Puanları
18
Konum
Ağrı
Cevap: Ramazandan Sonra Beslenmeye Dikkat

Beğendiğinize sevindim:p Nice sağlıklı ramazanlara çıkmamızı Allah c.c. dan dilerim:cool:
 

naftabar

Kullanıcı
Katılım
22 Temmuz 2012
Mesajlar
817
Beğeni
43
Puanları
28
Konum
Ağrı
Cevap: Ramazandan Sonra Beslenmeye Dikkat

ramazanda 30 günde 3 kilo verdim:( bayramda 3 günde 3 kilo aldım:D
 
Üst