Reflü Nedir? | Define işaretleri ve anlamları

Reflü Nedir?

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Reflü Şikayetleri Nelerdir?
Hastalarımızın en sık dile getirdiği şikayet mide yanmasıdır. Bunun yanı sıra göğüste yanma ve ekşime, ağıza gelen acı bir tat, ağız kokusu, özellikle yemeklerden sonra ve tok karna yatıldığında geceleri rahatsız eden şişkinlik, geğirme ve boğulma hissi, göğüste takılma ve sıkışma hissiyle birlikte kalbe baskı ve çarpıntı hissedilebilmektedir.


Derin nefes almada güçlük çekilebilmektedir. İleri aşamalarda ise kronik farenjit, kronik sinüzit, alerjik astım ve diş çürüklerine gidilen bir süreç yaşanabilmektedir.


Reflü şikayetleri başka hangi hastalıkları çağrıştırır?

Hazımsızlıkla ilgili olan şikayetler
* Şişkinlik, geğirme, midede yanma ve hazımsızlık hissi,
* Safra kesesi taşı,
* Ülseri,
* Gastriti olan insanlarda görülebilir.


Kulak, burun, boğaz hastalıkları ile ilgili olan şikayetler
* Kronik farenjit
* Kronik sinüzit
* Ses kısıklığı
* Kronik tahriş öksürüğü

Göğüs hastalıkları ile ilgili olan şikayetler
* Alerjik astım
* Kronik öksürük

Kalp hastalıkları ile ilgili olan şikayetler
* Çarpıntı
* Kalpte sıkıntı hissi
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Obezite ve Reflü
Obezite (şişmanlık) ve reflü arasındaki ilişki pek çok bilimsel çalışmayla kanıtlanmıştır. Obezite, özellikle de morbid obezitede (hastalık düzeyinde obezite) reflünün daha sık görülmesinin birkaç nedeni vardır:

1. Reflünün en sık rastlanılan nedeni olan mide fıtığı, obezite vakalarında normal kişilere göre çok daha fazla görülmektedir.

2. Karın içindeki aşırı yağlanma, karın içi boşluktaki basıncı arttırdığından (gebelik dönemine benzer şekilde) reflü oluşumu kolaylık kazanmaktadır.

3. Obezitenin oluşumunda nedensel etkisi olan beslenme bozuklukları reflü oluşumunu kolaylaştırmaktadır.

Obez kişilerde yemek borusundaki hareket bozuklukları normal kişilere oranla çok daha fazla (yüzde 35 ile yüzde 40) görülmektedir. Yemek borusu hareketindeki bozukluklar reflü oluşumuna direkt neden olabilmektedir.
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Gastrit ve Reflü
Belirtileri zaman zaman karışsa da, GÖRH ve gastrit birbirinden tamamen farklı iki hastalıktır. Gastrit kelime anlamı olarak midede oluşan inflamatuar (iltihabi-yangısal) süreçleri ifade etmektedir. Bakteriyel bir infeksiyona (Helicobakter Pylori) ya da tahrişe bağlı olarak gelişebilir. Aşırı stresin neden olduğu yüksek asit salınımı nedeniyle baharatlı yiyecekler, alkol, kronik sigara kullanımı nonbakteriyel gastrite neden olabilir.

Helicobakter Pyloriye bağlı gastrit, midenin hangi bölümünde tutunduğuna bağlı olarak uzun dönemde mide kanseri oluşturması riski nedeniyle son yıllarda çok önem kazanmıştır. Ülkemizde yaklaşık %60 Helicobakter Pylori pozitifliği olduğu öngörülmektedir. 1 ya da 2 haftalık antibiyotik kullanımıyla sağıltım olasıdır. Özellikle midenin üst bölümlerini tutan Helicobakter Pylori infeksiyonuna bağlı gastritte, asit salgısının azalması ve bakteriyel infeksiyonun oluşturduğu amonyak PPİ’nin ( Proton Pompa İnhibitörleri) asit baskılayıcı etkisini arttırması, GÖRH etkilerinin azalmasına yardımcı olmaktadır.

Bu hastalarda Helicobakter Pylori tedavisi sonrasında reflü belirtilerinde artış saptanmıştır. Dolayısıyla bir çok yayında da gösterildiği gibi Helicobakter Pylori gastridi sağıltımıyla reflü semptomları arasında çoğu kez ters ilişki vardır.
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Alkol - Sigara ve Reflü
Sigara ve tütün ürünleri kullanımı iki mekanizma ile reflüde artmaya neden olur. Alt ösafagus sfinkterinin işlev bozukluğu (kapatıcı mekanizma) reflü oluşumunda çok önemli bir faktördür. Sigara ve tütün ürünleri, bu kas mekanizmasının kapanma basıncını düşürmekte ve fonksiyonunu bozabilmektedir. Diğer bir etki ise mide asit miktarını artırmasıdır. Her ikisi bir arada görüldüğünde reflü oluşumu kolaylık kazanır.

Alkol, özellikle de mayalı içecekler (bira ve kırmızı şarap) reflüyü artırıcı etki gösterir. Alkol mide boşalımını geçiktirmekte, mide içi basıncının uzun süre yüksek kalmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda alt ösafagus sfinkterinin (kapatıcı kasının) basıncını düşürerek reflü oluşumunu kolaylaştırmaktadır.
Alıntı Merkezi:
 

Warning

Kullanıcı
Katılım
17 Eylül 2014
Mesajlar
1,552
Beğeni
5,246
Puanları
113
Yaş
40
Konum
istanbul
dostum eline sağlık...
Bu reflü den yıllardır çekmekteyim...
galiba beni çok sevdi tuttu yakamı bırakmıyor...:(
Sevgili @Lacivert24 ağabeyim (Allah1 c.c)c.c. umut kesilmez amenna, Derdi veren rabbim dermanıda nasip eyler inşaallah rabbim kaldıramayacağımız yük nasip etmeye inşaallah. (Allah1 c.c) acil şifalar ihsan ede (amin)
Varki bir imtihan çekiyorsun ağabeyim dertsiz bir kul olursa eğer kendi şükründen şüphe etsin diye bilirim (Allah1 c.c)c.c. şükrümüzü hamd'ımızı çoğaltsın inşaallah nerden geldiğini biliyoruz ya yeter illaki bir hayır var ucunda inşaallah selametle
 
Üst