Tokat’taki Gizli Geçid Açıldı | Define işaretleri ve anlamları
  • Hoş Geldin Ya Şehr-î Ramazan

Tokat’taki Gizli Geçid Açıldı

BoZKurT

"R@m@z@n"
Forum Düzeni
Katılım
22 Mart 2012
Mesajlar
9,440
Beğeni
16,681
Puanları
113
Konum
İstanbul
Tokat’taki gizli geçid açıldı
Kont Dracula’nın esir tutulduğu Tokat Kalesi’nde 350 metre derinliğinde olduğu tahmin edilen gizli geçidin 30 metrelik bölümü yaklaşık 1 ay süren kazı çalışmaları sonucu açıldı.
Tokat Kalesi’nden Pervane Hamamı’na indiği tahmin edilen gizli geçidin açılması için başlatılan kazı çalışmaları zor şartlarda devam ediyor. Ceylan yolu olarak bilinen gizli geçide dik bir açı ile yaklaşık 30-40 merdiven indikten sonra giren işçiler kazma ve kürekle çıkardıkları malzemeyi vagonlara yüklüyor. Toprak ve kaya parçalarının yüklü olduğu vagon ise maden ocaklarına kullanılan raylı sisteme bağlı olan halat yardımı ile dışarı çıkarılıyor. Güllelerin yanı sıra çıkarılan tonlarca toprak ve kaya parçaları kaledeki düz alana taşınıyor. Kazıda çıkarılan kayaların ise restorasyon çalışmalarında kullanılması planlanıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, kalede kazı çalışması yapan ekibin 45 derecelik bir açı ile derine inen tünelde çalışma yaptığını söyledi. Geçidin çok önceki yıllarda tehlike oluşturmaması için kapatılmış olduğunu düşündüklerini ifade eden Akyüz, “Tarihi geçidin tekrar Tokat turizmine kazandırmak istiyoruz. Açılacak olan geçitten şehre nostaljik bir çıkış yolu temin etmek için çaba sarf ediyoruz. Bizlerde çalışmaların sonucunda ne çıkacağından heyecanlıyız” dedi.

Akyüz, Timur’un dahi ele geçiremediği sarp kayalıklar üzerine savunma amaçlı yapılan Tokat Kalesi’ndeki gizli geçidin o dönemlerde insanların iaşe ve su ihtiyaçlarını sağlamak için yapılmış olduğunu sözlerine ekledi.
Öte yandan geçen yıl yapılan restorasyon çalışmalarında 1431-76 yılları arasında yaşayan Eflak Beyliği Prensi Kont Dracula’nın esir tutulduğu tahmin edilen zindanlar gün ışığına çıkarılmıştı.

Kont Dracula, Tokat, tokat kalesi

NURHAN İÇMEZ

 

wolf_52

Kullanıcı
Katılım
19 Ocak 2015
Mesajlar
3,812
Beğeni
9,771
Puanları
113
Yaş
52
emeğine sağlık usta, çok güzel bir yer tokat, ve amasya muhakak gezilmesi gerek....
 

ikizceli

çalışmalarınızı yasal yapınız.
Vip Üye
Katılım
11 Eylül 2013
Mesajlar
7,166
Beğeni
25,688
Puanları
113
Yaş
67
Konum
ORDU- SAMSUN-ANKARA
Gizli gecitte kesin bir oda vardir ordada servet yatar bence ellerine saglık ustam
yorumunda işaret ettiğin gibi, bizim orada yüksek sarp bir arazi yapısında, çevreye oldukça hakim,
deniz ve doğa manzaralı :D yaklaşık 700 yıllık bir kalede, merakımdan mahzenlerini incelemem sonucu,

sağ kısım bir kaç boy yükseklikte,2 m ye yakın kalınlıkta sur örülü ve kuzey cephesi. bu yönde mihrabın dış çıkıntısı tarzında yer mevcut. buranın dış açığından, bir kani arabası genişliğinde mahzen tünel başlangıcı.
içerde bir kaç tane oda . boydan boya ana binayı geçerek güney kısmına açık alana çıkış mevcut.

resimler küçük alıntılar olduğu için bozuk çıkabilir. affola.
bakanlık buradaki gizemleri açığa çıkarma teşebbüsünde olsa,kalenin içinde ,hükümdarın odası ve kuyular mevcut,öylesine bir açık hava müzesi olabilirki.
giriş tek kapıdan ,korunması kolay,her taraf tarih buram buram tarih kokusu. bir de mahzendekileri içeride teşhir. hayali bile insanı mutlu ediyor.


emeğine sağlık bozkurt usta.ilk resimler bayağı bozuk çıkmış.kusura bakmayınız.
 
Üst