Tutankamon’dan Sonra İlk Defa Firavun Mezarı Keşfedildi! | Define işaretleri ve anlamları

Tutankamon’dan Sonra İlk Defa Firavun Mezarı Keşfedildi!

nik

USTA
Admin

Mısır’da, Tutankamon’un mezarının bir asırdan fazla bir süre önce keşfedilmesinden bu yana ilk defa firavun mezarı keşfedildi.

Mısır’da, Tutankamon’un mezarının bir asırdan fazla bir süre önce keşfedilmesinden bu yana ilk defa firavun mezarı keşfedildi.

Kral II. Thutmose’nin mumyası, Mısır Ulusal Medeniyeti Müzesi’nde tutuluyor.

Mısır’da, Kral II. Thutmose’nin mezarı nihayet keşfedildi. Bu keşif, firavunun mumyalanmış bedeninin başka bir yerde bulunmasından yüz yıldan fazla bir süre sonra gerçekleşti.

18. Hanedan’a ait kayıp kraliyet mezarlarının sonuncusu olan II. Thutmose’nin defin yeri, aynı zamanda Howard Carter’ın 1922’de Tutankamon’un mezarını keşfetmesinden bu yana Mısır’da bulunan ilk kraliyet mezarı olma özelliğini taşıyor.

(İlgili: Antik Mısır Mumyaları Nasıl Kokuyor?)

MÖ 1.550 – 1.292 yılları arasındaki 18. Hanedan, askeri zaferler, imparatorluk genişlemesi ve muhteşem anıtların inşasıyla biliniyordu. Bu dönemin en ünlü firavunları arasında, savaşçı krallar olarak bilinen I. Thutmose ve III. Thutmose yer alıyor.
3.500 yıl önce hüküm süren Kral II. Thutmose’nin mezarı. C: Egypt’s Ministry of Tourism and Antiquities

Ancak bu iki büyük liderin arasında yer alan II. Thutmose, görece daha az bilinen bir firavun. Kendisinin sadece beş yıl hüküm sürdüğü ve yaklaşık 30 yaşında, MÖ 1.479’da öldüğü düşünülüyor. Kraliyet başarıları hakkında çok az şey bilinen II. Thutmose’nin bedeni, 19. yüzyılda Deir el-Bahari’deki cenaze tapınağında bulunmuştu.

Araştırmacılar, kralın mumyasının mezar soyguncuları tarafından orijinal dinlenme yerinden çıkarılıp başka bir yere taşındığını ve bu nedenle mezarının konumuna dair çok az ipucu bulunduğunu düşünüyordu. Ancak son keşifle bu gizem çözülmüş oldu.

Firavunun mumyası çok daha önce başka bir yerde bulunmuştu. C: Egypt’s Ministry of Tourism and Antiquities

II. Thutmose’nin Mezarı Nerede Bulundu?

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, II. Thutmose’nin mezarının Teb Dağı bölgesinde, Luksor’un birkaç kilometre batısında ve Krallar Vadisi’ne yakın bir konumda keşfedildiğini duyurdu. Mezarın girişi aslında üç yıl önce bulunmuştu, ancak arkeologlar buranın III. Thutmose’nin eşlerinden birine ait olduğunu düşünmüştü, çünkü alan, bu firavunun bazı eşlerinin mezarlarına oldukça yakındı.

Ancak araştırmacılar, mezarda II. Thutmose’nin adını taşıyan yazıtlarla süslenmiş alabaster kaplar bulduktan sonra bu alanın firavuna ait olduğunu fark etti. Kapların üzerinde ayrıca “ölmüş kral” ifadesinin bulunması, buranın uzun süredir C4 olarak bilinen mezar değil, firavunun ebedi istirahat yeri olduğunu kanıtladı.

Kazının saha direktörü Dr. Piers Litherland, mezarın tavanında mavi zemin üzerine sarı yıldızlarla süslenmiş bir bölümün hâlâ sağlam olduğunu belirtiyor. “Bu tür süslemeler sadece firavun mezarlarında bulunur” diyen Litherland, keşif anında yaşadığı duygusal yoğunluğu şu sözlerle anlatıyor:
Mezarda bulunan ve üzerindeki yazıtlar okunan parçalar. C: Egypt’s Ministry of Tourism and Antiquities

“Böyle bir şeyi beklemediğiniz bir anda bulduğunuzda duygu karmaşası yaşamak kaçınılmaz. Dışarı çıktığımda eşim beni bekliyordu ve yapabildiğim tek şey ağlamak oldu.”

Ne yazık ki, mezar eski bir sel felaketi nedeniyle büyük ölçüde zarar görmüş ve mezar eşyalarının çoğu bu olay sırasında ortadan kaybolmuş gibi görünüyor. Ancak, mezarın içinde bulunan harç parçaları üzerinde Ölüler Kitabı’nın bir bölümü olan “Imydwat” metnine ait parçalar keşfedildi.

Bu metin, güneş tanrısı Ra’nın yeraltı dünyasındaki 12 katmandan geçişini anlatıyor ve Krallar Vadisi’ndeki birçok kraliyet mezarında bulunan bir metin. Firavunların ölüm sonrası yolculuğuna rehberlik etmek için hazırlanmış olan bu metnin mezarda bulunması, buranın kraliyet mezarı olduğuna dair bir başka önemli kanıt sundu.

Dr. Litherland, mezarın büyük bir merdiveni ve oldukça geniş bir iniş koridoru olduğunu belirterek, “Bu geçidi temizlemek uzun zamanımızı aldı. Giriş tamamen sel kalıntılarıyla kapanmış ve tavan çökmüştü” diyor.

Mezarın tavanındaki süslemeler. C: Egypt’s Ministry of Tourism and Antiquities

Mezar Neden Boştu?

Araştırmacılar, mezarın içini temizlerken, mezarın tamamen boş olduğunu fark etti. Ancak bu durumun soyguncular nedeniyle değil, kasıtlı bir boşaltma sonucu gerçekleştiği anlaşıldı.

“Mezar bir şelalenin altına inşa edilmişti ve firavunun defnedilmesinden sadece birkaç yıl sonra büyük bir sel tarafından zarar gördü.” Bu yüzden mezarın içindeki defin eşyaları antik çağlarda başka bir yere taşınmıştı.

Kazı ekibi, tonlarca kireçtaşı enkazını eleyerek II. Thutmose ve Hatşepsut’un isimlerini taşıyan alabaster kaplardan parçalar buldu. “Muhtemelen mezar boşaltılırken bu parçalar kırılmıştı” diyen Dr. Litherland, “Neyse ki birkaç parça kırılmış, çünkü bu sayede mezarın kime ait olduğunu tespit edebildik” diye ekliyor.

Bu buluntular, II. Thutmose’nin defin töreniyle ilişkilendirilen ilk arkeolojik eserler olarak kaydedildi.

Firavun mezarının tavanından düşen bazı renkli parçalar. C: Egypt’s Ministry of Tourism and Antiquities

Hatşepsut’un Rolü

II. Thutmose’nin yaşadığı dönemde Mısır tarihine en büyük katkılarından biri, üvey kız kardeşi Hatşepsut ile evlenmesi oldu. Bu evlilik, Hatşepsut’un, eşinin ölümünden sonra tarihteki en büyük kadın firavunlardan biri olmasını sağladı. Ancak Hatşepsut’un üvey oğlu III. Thutmose’yi tahta çıkmasını yıllarca engellediği için, ölümünden sonra adı kayıtlardan silindi.

Mısır Yüksek Eski Eserler Konseyi Genel Sekreteri Dr. Mohamed Ismail Khaled, II. Thutmose’nin mezarında Hatşepsut’un adının da bulunduğunu ve hatta onun, eşinin cenaze törenini gerçekleştirmiş olabileceğini düşündüğünü açıkladı.

Bugün II. Thutmose’nin mumyası, Mısır Ulusal Medeniyet Müzesi’nde sergileniyor, Hatşepsut ise Krallar Vadisi’ne gömülü.

Egypt’s Ministry of Tourism and Antiquities. 18 Şubat 2025.

IFL Science. 19 Şubat 2025.

BBC News. 19 Şubat 2025.

Ekli dosyalar

• thutmo4-768x512.jpg
    thutmo4-768x512.jpg
    63.5 KB · Görüntüleme: 11
  • thutmo5-768x513.jpg
    thutmo5-768x513.jpg
    80.1 KB · Görüntüleme: 11
  • thutmo3-768x512.jpg
    thutmo3-768x512.jpg
    66 KB · Görüntüleme: 11
  • thutmo1-768x662.jpg
    thutmo1-768x662.jpg
    52.8 KB · Görüntüleme: 11
  • thutmo6-768x507.jpg
    thutmo6-768x507.jpg
    66.6 KB · Görüntüleme: 11
  • thutmo2-768x511.jpg
    thutmo2-768x511.jpg
    43 KB · Görüntüleme: 10

Necat.

Emektar
Forum Düzeni
Admin
Elinize sağlık Nik ustam. Bu Mısırın sırrı bitmeyecek. Tv de bununla ilgili bir seri var , son teknolojiler kullanarak hem piramitlerin yapısını hem de mezarları arıyorlar. Denk geldiğimde seyrediyorum, aynı türden Mayalarında yerleşim yerlerini arıyorlar. Tespitte kullanılan teknolojiler ve eski uygarlıkların yaptıklarını izlemek büyüleyici.
İlgisini çeken olursa linklerini bırakıyorum.

nik

USTA
Admin
Elinize sağlık Nik ustam. Bu Mısırın sırrı bitmeyecek. Tv de bununla ilgili bir seri var , son teknolojiler kullanarak hem piramitlerin yapısını hem de mezarları arıyorlar. Denk geldiğimde seyrediyorum, aynı türden Mayalarında yerleşim yerlerini arıyorlar. Tespitte kullanılan teknolojiler ve eski uygarlıkların yaptıklarını izlemek büyüleyici.
İlgisini çeken olursa linklerini bırakıyorum.
Emeğine sağlık üstadım.
Aslında bir çok önemli yerleri keşifetmişler ama halka açıklamiyorlar .
Bu günkü teknolojis ile istedikleri yerleri bulabiliyorlar.

Necat.

Emektar
Forum Düzeni
Admin
Emeğine sağlık üstadım.
Aslında bir çok önemli yerleri keşifetmişler ama halka açıklamiyorlar .
Bu günkü teknolojis ile istedikleri yerleri bulabiliyorlar.
Mayaların ki 16 yıldır süren kazıymış, değerli malzemeler dünyanın önemli müzelerine gidiyor , çanak çömlek te seyirlik kalıyor. Bir de işin dediğiniz gibi açıklanmayan boyutu var. Hangi olağanüstü sırları barındırdığı konusunda bir şey söylenmiyor. Biz de bilmiyoruz diyorlar :)

• Beğen
Tepkiler: nik

nik

USTA
Admin
Mayaların ki 16 yıldır süren kazıymış, değerli malzemeler dünyanın önemli müzelerine gidiyor , çanak çömlek te seyirlik kalıyor. Bir de işin dediğiniz gibi açıklanmayan boyutu var. Hangi olağanüstü sırları barındırdığı konusunda bir şey söylenmiyor. Biz de bilmiyoruz diyorlar :)
Doğru dersiniz üstadım .
Mayaları ve mu kıtası (atatür ve hitler'de)bir çok araştırmları olmuştu.
Ben aşağı ve yukarı mezepotamy"ı sürekli takip ederim.
Üstadım sizinde bu tür konuları takip etmenize sevindım bir çok sıır saklıdır.

Roni

USTA - KÂŞİF
Admin
Eline sağlık ustam. Mısır pramitlerine dair geniş çaplı bir keşif araştırması söz konusu. Pramitin altında büyük kısmı sal ile katledilen su alanı mevcut. Bunların gün yüzüne çıkması hem zaman alacak hem de tarihi bir uyanışa imza atacak.

• Beğen

Necat.

Emektar
Forum Düzeni
Admin
Benim genel olarak fikrim şu, bu tip keşifler bize söylenen geçmişi yıkarak geliyor. Bir süre sonra genel bir anlaşmayla üstü kapatılmazsa bir çok şey yeniden adlandırılacak ve yeniden tarihlendirilecek

• Beğen

Roni

USTA - KÂŞİF
Admin
Benim genel olarak fikrim şu, bu tip keşifler bize söylenen geçmişi yıkarak geliyor. Bir süre sonra genel bir anlaşmayla üstü kapatılmazsa bir çok şey yeniden adlandırılacak ve yeniden tarihlendirilecek
Öylede abi pramitlerden daha büyükleride var. Onlarda firavunlara aitti heleki bosna makedon bölgelerinde. Ben belgesellere görüntü güzelliği için bakıyorum yoksa verilen bilgilerin %90’ı yalan veya muallakta kalan bilgiler. Aslı ile anlatılan örtüşmüyor. Yani üstünü kapat kapat nereye kadar? 😏
Baktılarki insan oğlu uyanıyor gıda ve kimyasallar ile nötrize edilmeye başlandı.

nik

USTA
Admin
Öylede abi pramitlerden daha büyükleride var. Onlarda firavunlara aitti heleki bosna makedon bölgelerinde. Ben belgesellere görüntü güzelliği için bakıyorum yoksa verilen bilgilerin %90’ı yalan veya muallakta kalan bilgiler. Aslı ile anlatılan örtüşmüyor. Yani üstünü kapat kapat nereye kadar? 😏
Baktılarki insan oğlu uyanıyor gıda ve kimyasallar ile nötrize edilmeye başlandı.
Doğru dersiniz üstadım verdi bilgileri %90 %95'i yalandır daha önce de demiştim 2-3 parça işe yaramayan parça gösterir gerisini götürürler ve tam olarak ne aradıklarını ne ettiklerini hiçbir şekilde açıklanmazlar bunları Biliyoruz zaten Onlar birçok firavun mezarlarını buldu da açıklamıyorlar bir firavun mezarından Katırliyon onlarca değerinde eşi olur ufak pasif şeyler çıkmaz tespitleriniz doğrudur saygılar ve sevgiler

Roni

USTA - KÂŞİF
Admin
Doğru dersiniz üstadım verdi bilgileri %90 %95'i yalandır daha önce de demiştim 2-3 parça işe yaramayan parça gösterir gerisini götürürler ve tam olarak ne aradıklarını ne ettiklerini hiçbir şekilde açıklanmazlar bunları Biliyoruz zaten Onlar birçok firavun mezarlarını buldu da açıklamıyorlar bir firavun mezarından Katırliyon onlarca değerinde eşi olur ufak pasif şeyler çıkmaz tespitleriniz doğrudur saygılar ve sevgiler

Her firavunun mezarı var bunlar kendilerine doğdukları gibi mezar tahsis etmiş. Yahu arkadaş bunların evleri sarayları yokmu? Onu niye göstermiyorlar. Böyle muhteşem bir film vizyonda bulunmaz

Üst Alt