Amasya'da 2 bin yıllık elma figürü bulundu

impossibleman

Kullanıcı
Katılım
22 Şubat 2013
Mesajlar
380
Beğeni
184
Puanları
43
Link :

Amasya'da 2 bin yıllık elma figürü bulundu
Türkiye'nin elmasıyla meşhur olan ili Amasya'da 2 bin yıllık elma figürünün bulunması kentteki vatandaşları da heyecanlandırdı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya, bulunan mozaiklerin kent tarihinin bir dönemini daha aydınlatacağını söyledi. Amasya merkeze bağlı Yavru Köyünde yapılan arkeolojik kazalarda Milattan Önce 3'üncü yüzyılda Roma dönemine ait Mozaikli Şapel (Küçük Kilise) bulundu. Mozaikte yer alan elma figürü ise dikkat çekti. Kazıyı yürüten Hitit Üniversitesi, Karadeniz Arkeolojisini Araştırma, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Esra Keskin, mozaikte sarmaşık dalı, yarım çiçek, yarım daireler şeklinde balık pulu motifi ve dalga motiflerinin de yer aldığını belirterek, Burada adeta bir halı dokusu gibi mozaik tasarım dokusu söz konusu. Bu tasarımın benzer örneklerden orjinalliği, merkezinde yani madolyonun içerisindeki tasvirden kaynaklanmaktadır. Bu mozaiğin merkezinde yer alan ağaç ve elma kompozisyonu gerçekten çok orjinal. Eserin benzer örneklerden farkı, desen içerisinde desenler bulunmasıdır. Oldukça realist bir üslupla yapılan eserin ortasında yapraklar arasında elma ve keklik tasvirleri yer almaktadır dedi. İLK KEZ KARŞILAŞTIK Amasya Müze Müdürü Celal Özmedir de antik dönem motiflerinin, özellikle geometrik süslemenin mozaikte işlendiği bir eserle Amasya'da ilk kez karşılaştıklarını söyleyerek, 24 metrekare genişlikteki mozaiğin her bir karesinde binlerce desenin işlendiğini görüyoruz. Bu mozaiklere Anadolu'da daha sonraki yüzyıllarda halı ve desenlerde görebileceğimiz motiflerin öncüleri olarak da ifade edebiliriz. Bu motifler tamamen Anadolu'ya özgü motifler olması yönünden çok önemli. Çeşitli hayvan postları ve değişik figürlerin burada mozaikte taşa işlendiğini ve Anadolu'da bu geleneğin Osmanlı'da, Selçuklu'da devam ettiğini gösteriyor. Bu açıdan çok önemli. Ortaya çıkan mozaiklerin Amasya Müzesi'ne taşınıp sergileneceği, bir köy kilisesi olarak kullanıldığı tahmin edilen alanda kazıların sürdürülmesi halinde yeni eserlere de rastlanacağına eminim dedi.
 

cassabalee

Kullanıcı
Katılım
31 Mart 2013
Mesajlar
685
Beğeni
880
Puanları
93
Konum
Türkiye
Cevap: Amasya'da 2 bin yıllık elma figürü bulundu

haber için tşkler... ilginçmiş gerçekten..emeğine sağlık...
 

BoZKurT

"R@m@z@N" ☪︎
Forum Düzeni
Katılım
22 Mart 2012
Mesajlar
9,746
Beğeni
17,851
Puanları
113
Konum
İstanbul
Cevap: Amasya'da 2 bin yıllık elma figürü bulundu

Habet icin tesekkur ederiz.eline saglik ustad.
 

impossibleman

Kullanıcı
Katılım
22 Şubat 2013
Mesajlar
380
Beğeni
184
Puanları
43
Cevap: Amasya'da 2 bin yıllık elma figürü bulundu

Elmanın esas memleketi belli oldu. :) Gerçektende amasya ve ilçeleri çok güzel. keşfedilmemiş o kadar yeri varki. Devlet ancak uyuyor sanırım. Gitmeyenlere öneririm. İlçelerini özellikle geziniz.
 

değirmenci

Yasaklı
Yasaklı
Katılım
18 Temmuz 2013
Mesajlar
148
Beğeni
30
Puanları
18
Cevap: Amasya'da 2 bin yıllık elma figürü bulundu

sadece devlet uyumuyor, arkeoloğlar da yeni uyanmış demekki, amasyanın hitit urartu kral betimlemesi keklik tir, 2003 te amasya kale köyde görmüştüm ne varki kurnazlar belki elli sene önce uğramış amasyayı didik didik etmiş, gördüğüm keliklerin yakın mezarı soyulmuş alınan hediye yeri beni şoke etmişti zira elimde çekiç murçla gitmiştim, müjdenin alındığı kayadan kesme para mezarına boyu birbuçuk metreden dört adam sığardı, bense 2,5 okka para alacam hevesiyle gitmiştim meğerse keklikler kral ve kraliçeyi betimliyormuş, en büyük mezar yerini ordan göremiyordum aşağı yola inince göreceğimden emindim ve nitekim öylede oldu bir selam çaktım bekle hükümeti alıp geliyorum dedim ama 10 yıldır hacı ağaları bulamadımki hükümete ulaşayım, kimse heveslenmesin dediğim büyük mezar yeri birinci derece sit alanı konumuna düşer, amasyanın daha el değmemiş hitit mezar anıtları dillere destandır, o görünen mağara mezarları sadece mozoledir amasyanın zirvesinde ki mezarlardan bahsediyorum, içini gördünmü diye sormayın kendime dert edeceğim yerleri uzaktan görmek daha iyidir. hoşçakalın
 
Üst Alt