Amisos Hazinesi | Define işaretleri ve anlamları

Amisos Hazinesi

KOTYORA

Kullanıcı
Katılım
21 Eylül 2011
Mesajlar
180
Beğeni
25
Puanları
16
AMİSOS HAZİNESİ

Samsun, Merkez, ilkadim Belediyesinin Cedit Mahallesinde, Amisos Antik Kenti içerisinde yol genisletme çalismalari sirasinda 28 Kasim 1995 Sali günü açilan bir delik (bosluk) görüldügü ihbari üzerine Müze Arastimacilari ile bildirilen yere gidilerek hemen çalismalara baslanmistir.Konklemera tipi kaya kitlesinin oyulmasi ile yapilmis, tavan-taban ve duvarlari horosanla sivanmis 5x5 m. ebadinda 2.30 m. yüksekligindeki mezar odasi içerisine yerlestirilmis 5 adet mezardan üçünün kullanildigi, ikisinin bos oldugu görülmüs ve böylece burasinin bir aile mezari oldugu tesbit edilmistir.

Kulanilmis olan üç mezardaki iskeletlerin olusturdugu buluntularin incelenmesinden, birinin erkek, ikisinin bayan mezari oldugu; ayrica altin ziynet esyalari (ölü hediyeleri) çanak-çömlek, cam ve mermerden yapilmis arkeolojik eserlerin ilk inceleme ve degerlendirilmelerinden, erkek mezarinin Pontus kralliginin en üst düzeyindeki yöneticilerinden (kral, komutan, prens gibi) birine, bayan mezarlarindan birinin bu ünlü kisinin (kralin) esine (kraliçeye) digerinin de kizina ait olabilecegini düsünmekteyiz.
insitu halde bulunan mezarda ölü hediyelerinin (takilarinin) uygun yerlere yerlestirildigi görülmüstür. (yani taç kafa üzerinde, kolye boyunda, küpe kulak hizasinda vb.)

Amisos, en parlak dönemini (altin çagini) Pontus Krali Mithridades VI zamaninda yasamis, imparatorlugun yönetim merkezi olmustur. Kültür ve sanatta bu dönemde gelisip yayginlasmis, antik çagin en gelismis sikke darphaneleri ile birlikte seramik atölyeleri de Amisos'ta bu dönemde kurulup gelistirilmistir. Bu mezarlarin zenginligi, altin ölü hediyelerinin kalitesi, ince isçiligi ve kullanilan semboller Mithridades VI döneminde basilan Amisos sikkeleri üzerindeki sekil ve sembollerle büyük benzerlik göstermektedir.

Bu mezar odasinin iki ayri dönemde kullanildigi, pismis toprak (seramik) cam, metal ve mermer eserlerin M.Ö.IV.yy'a tarihlenmesi gerektigi; altin süs esyalarinin ise M.Ö.I.yy'a ait olduğu anlaşılmıştır.

Amisos Hazinesinin Listesi (Dökümü)

1- Cam Eserler : 1 adet tabak (phiale), 1 adet kase.

2- Mermer Eserler : 2 adet Alabastron

3- Madeni Eserler : 1 adet Pudriyer.

4- Pismis Toprak (Seramek Eserler) : 1 adet kandil, 2 adet buhurdanlik, 3 adet koku kabi, 2 adet amphoriskos (çift kulplu testicik).

5- Altin Eserler : Amisos Mezar Buluntularinin büyük çognlugu (%80'i) som altindan (24 ayar) süs esyalari olusturmaktadir. Oldukça ince bir isçilige sahip olan bu eserlerin gerekli konservasyon islemleri yapildiktan sonra yapildiklari dönemdeki M.Ö. 1.yy) gibi sekillendirilmislerdir.


Bu buluntularin sekillendirmelerden sonra listesi:

1- Çift kadin basli bilezik



1 çift aslan basli bilezik





1 çift yilan seklinde bilezik





1 çift Nike (zafer tanriçasi) seklinde küpe





1 çift eros seklinde küpe





1 adet saç tokasi


1 adet yüzük,


3 adet bileklik




10 adet aplik (hippokampos denilen yarisi at yarisi balik seklindeki yaratiklar üzerinde lir çalan nereidler yani deniz perileri tasvir edilmis)




13 adet dügme (11 adeti sedef kakmali-meduza kabartmali, 2 adeti yakut kakmali)




4 adet aplik (dikdörtgen plaka seklinde) 4 adet kolye



1 adet saç bagi




1 adet zil seklinde parça



2 adet boru-boncuk dizili kolye






Böylece Amisos Hazinesi toplam olarak altmisdört (64) parça eserden olusmustur.

Gerek kalitesi- ince isçiligi ve gerekse eskiligi (2400 yillik tarihi) ile ayrı bir önemi vardır.

 
Üst