Antik Kentin Ortasına Buğday Ektiler | Define işaretleri ve anlamları
  • Hoş Geldin Ya Şehr-î Ramazan

Antik Kentin Ortasına Buğday Ektiler

BoZKurT

"R@m@z@n"
Forum Düzeni
Katılım
22 Mart 2012
Mesajlar
9,441
Beğeni
16,681
Puanları
113
Konum
İstanbul
Osmaniye’nin 12 kilometre kuzey-kuzeybatısında, Cevdetiye-Karatepe yolu üzerinde, Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köylerinin ortasında, Ceyhan nehrinin yakınlarında yer alan, geçmişi arkaik-klasik döneme (M.Ö. 7. yüzyıl) uzanan, 2. ve 3. yüzyıllarda Roma döneminde altın çağını yaşayan Kastabala Antik Kenti'nin şu anki durumu görenleri şaşırtıyor.

2009 yılındSELÇUK SAVRAN a Bakanlar Kurulu kararıyla kazı çalışmaları başlatılan Kastabala Antik Kenti sütunlu ana cadde, kale, tiyatro, hamam, pazar yeri gibi özelliklerinden dolayı Anadolu’daki Roma dönemine ait Perge, Bergama ve Efes antik kentleri ile aynı özellikleri taşıdığı için Çukurova'nın Efesi olarak adlandırılıyor.
Kastabala Antik Kenti'nde küçük bir ovaya hakim kaya çıkıntısı üzerinde yükselen Ortaçağ kalesi de mevcut. Kastabala Antik Kenti böylesine önemli bir yer olmasına rağmen sütunlu ana caddeye köylüler tarafından buğday ekimi yapılmış olması ise gelen ziyaretçileri hayrete düşürüyor. Antik kentin doğu ve batı taraflarını buğday tarlaları kaplamış durumda.

Kastabala’ya gelen bir ziyaretçi antik kentin ortasına ekilmiş buğday tarlaları için “İlk defa buraya geliyorum. Daha önce buranın ismini duymuştum. Ancak her taraf buğday tarlası olmuş. Güler misin ağlar mısın cinsinden bir olay. Yanlış bir durum. Yetkililerin buraya sahip çıkması ve bir an önce kültür turizmine açılması lazım” dedi.
Osmaniye İl Kültür Müdürlüğü'ne bağlı Müze Müdürlüğü'nden bir yetkili ise antik kentteki buğday tarlaları için “Buranın durumu biraz karışık. Kimi yer köy merası, kimi yerler ise şahıslara ait. Şu an için kazı çalışmaları Gaziantep Üniversitesi tarafından devam ediliyor. Ancak bir an önce antik kentteki şahıslara ait olan tarım arazilerinin kamulaştırılması lazım” şeklinde konuştu.

Etiketler: , ,

video için
 

ikizceli

çalışmalarınızı yasal yapınız.
Vip Üye
Katılım
11 Eylül 2013
Mesajlar
7,166
Beğeni
25,688
Puanları
113
Yaş
67
Konum
ORDU- SAMSUN-ANKARA
cumhuriyetin kuruluş yılları,yok edilmeye çalışılan bir milletin var oluş mücadelesi ile geçtiği acı yıllar. antik kentleri düşünecek ortam mı vardı. ahkam kesmek kolayda o günün şartlarını düşünmek gerekir.
emeğine sağlık bozkurt ustam.
 

gandalf

BozkurT
Kullanıcı
Katılım
2 Aralık 2014
Mesajlar
1,238
Beğeni
3,672
Puanları
113
Yaş
45
Konum
Denizli
Vardİr bundada bir iş elinize sağlık ustam.
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Haber için teşekkürler ustam
 
Üst