Çeşme Türbe Değirmen Ağaçlar

çakırcı

Kullanıcı
Selamünaleyküm herkeze iyi forumlar,

Benimde bir dede çeşme konum var, burada bu konunun detaylı incelendiğini gördüm.

Rica etsem banada bilgi verebilirmisiniz.

Bizim köy şu şekilde,

Köye virajlı bir yoldan girilir, virajda bir çeşme var,oluk kısmı batık,yani toprağa gömülü, belki sonradan dolmuştur ama,burada okuduğum ıcın bu detayı yazmak ıstedım,

Oluk kısmının içi boş, etrafı dolu yani.

Köye girdikten sonra dereye kadar bir çeşme var yol kenarında, daha sonra yeni köprü,eski köprü yok.

Dere üzerinde bilinen ve izleri duran 2 adet değirmen var, köprüye yakın olan değirmene yakın olan birde ağaç kümesi var, dut ağacı bunlar. Tek olan dut ağacına yakın birde kuyu var. İçini doldurmuşlar toprakla.

Ve 2 adette akasya ağacı var, üzerinde 1 çivi var, dereye doğru bakıyor, ayrıca aynı yönde birde dede mezarı var.kuzeyde kalıyor dede. Yani çivi kuzeye bakıyor, güney tarafında ise bir dede mezarı daha var, bölgenın en yüksek tepesi, heryere hakim.

Güney doğu tarafında ise, üçgen bir tarla var.

Burada okuduklarımdan sonra kendi köyümdede sanki burda anlatılanlar gibi bir şey olabilecegını düşündüm.

Üçgen tarla ağaçlar dedeler bunca yıl sıradan objeler gibi duruyordu, taki burda okuyup aaaa diyinceye kadar.

İyi günler.

bu konuyu başka forumdada araştırdım ama artık cevap vermıyorlar, Novanda araştırmacıyı gördüm burda, bide burda sorayım dedim.

çakırcı

Kullanıcı
Devamı,

3 tane dede var biri düzlükte, biri 2 tepe arasında dereye yakın biride bahsettiğim hakim tepemiz.

Düzlük olanda taşlar yok, ağaç var bodur ağaçlar serpme gibi,sağda solda.

2 dere arasında olanda ağaç yok, hep taşlık kayalık, en yakın tek ağaç evden gördüğüm kadarı ile,150 metrededir, tek ağaç, kel tepeler çünkü.

Diğer hakim tepedeki dedede hem ağaçlar var küme küme hemde kayalar, kayalar taşlar çok fazla orda.çıkmasıda zahmetli zaten. Eski türbeyi yıkıp yenisini yaptılar çok eskiden.

2 tepe arasında dereye yakın olan dedeye yakın tek ağaç, kuzeyde, güney tarafına düşen dereye yakın olan yerdeki dut ve akasya ağaçları kuş bakışı yine 150-200 metredir, değirmende böyle.

Yalağı gömük çeşmenin arka tarafında 15-20 metre adımda küçük cılız bir ağaç var, ön tarafına bakan tarafta ayrı yapılmış 3 oluklu su yalağı var, 100 metreden sonrada normal tarlalarda bulunan çitlembik palamut benzeri kucuk ağaçlar var.(yazıyı görünce gidip bakıp geldim) 500 metre ilerde dereden gecınce tepenin eteğinde 3 adet aynı hizada selvi ağacı var, bazı yerlerde kavak dıyorlar. Ve çeşme tam güneye bakıyor.bu çeşmeye sırtımı verdiğimde tam karşımda anlattığım ağaçlar, kafamı sola doğru hafif cevırdıgımde 2 kurnalı değirmen, kafamı az sağa cevırdıgımde hakim tepedeki dedeyi görüyorum. Bu 2 kurnalı degırmenin yanında bir tane mezar var, eski mezar üzerinde Osmanlıca yazılar yazıyormuş, ama hep kırmışlar, parçalar falan yok.

Kusuruma bakmayın,uzun uzun yazıyorum, sizi yoruyorum ama, hafta sonu arkadaş gelmez ise,yine yazamam,diye gözümle ne görüyorsam onu yazıyorum.detaylı yazayımki, bidaha bidaha yazma fırsatım olmaz diye.

çakırcı

Kullanıcı
Devamı 3,

Dut ağacı 4 tane dutları tatsızdır, beyaz ve kırmızı karışık ekşilide var

Akasya ağacı 3 tane aynı hizada 2 tanesi birbirine yakın 1 tanesi uzak

Çivi olan ağaç birbirine yakın olan ağaçlardan düzlüğün bittiği yerde kalıyor en güney yönde

Çivi kuzeye bakıyor baktığı yönde uzaktaki akasya ağacından hemen sonra dere geliyor

Dereyi gecınce karşı sırtta dede türbemiz var

Kuyuya yakın ağaçta çivi yok diğerlerindede yok burda okuduktan sonra bütün ağaçlara baktım ben

Tek akasyada var

Değirmende sadece değirmen taşı var, oda yerde duruyor

Değirmenin yanında dut ağacı yok 2 tane yanyana söğüt ağacı var

Değirmenin önünde gölet var

Bu ağaçlara yakın çeşme yok admin abi

Çeşmeler 4 tane biri yeni diğerleri biri köyün ortasında biri çıkışında biride girişinde

3 selvi ağacı evet tek sırada çeşmeden bakınca dereyı gecınce karşıda tepeler başlarken hemen dibinde

Bunların dibinden derenin aşağısındaki değirmene ve bahçelere su taşınan arklar geçiyor

3 selvinin araları birbirine eşit değil

Ama bir tanesi azda olsa tek duruyor gibi

Ama admin abi, selvilere bakarken biraz daha ayrı duran sağ tarafta kalıyor ve biraz uzağında evet tek bir ağaç var

Ama sağ tarafta kalıyor ama bu selvi falan değil duta benziyor buyuk ağaç

Batık çeşmede işaret varmı ben görmedim admin abi

3 yalak tek sırada merdiven misali duruyor üçgen değiller.

Dedelerin biri çok uzak tepede çıkmakda çok yoruyor onun etrafındaki ağaçlar hep böyle mezarlardaki kara ağaçlar olur hep onlardan. Meşe gürgen de var az az. Yakın olan dede türbelerimizden biri zaten kayalık üstünde duruyor.

Diğeri düzlük yerde köyün dışında onda ne ağaç var nede taş gördüm, küçük küçük bodur ağaçlar var cılız.

wolf_52

Kullanıcı
maşaşalh konu sahbi arkdaş güzel arşdırma yapmışsın .. ve öencelikle hoşgeldinz demk isterim.. novada ustamız okyunca gerken cvp vercekdir .. daynamadım az bişe söylim... çivi nasıl duryordu ağaçda.. bükük mü dikmi.. bükük değilse ağcın güneyinde yada gney batısında..9 adım içersinde hediyesi var.. duryorsa şayet.. çivinin bakdığı yönde zaten güney olması gerekk..

ertug

Kullanıcı
çakırcı kardeşim dersine güzel çalışmışsın para yerlerini tek tek saymışsın senin bu yerleri belgelemen gerekiyor ne kadar çok foto olursa işin okadar kolay olur saygılar

HARBİCİ

SERKAN
Kullanıcı
paşam çok uzak sayılmaz, yakın zamanda öğrendiğim bilgilere göre senin orada bir kuyu olacak. o kuyu yeni gibi görünüyor olabilir. ama o kuyu aslında eski olmalı. neden dersen şu an dutlara yakın kuyu olan yer zaten aslında eskiden sistem gereği kuyu olması gereken yer.

dibek taşının önemine değinmek isterim. senin dibek önemli. bu köyde eskiden bir de ağaçtan yapılmış sert bir ağaçtan oyma dibeğin vardı ki bu en önemli dibekti. dibeklerinizin birinde osmanlı yazısıyla 1236 bu önemli. (yazı arapçada ters okunur osmanlıca da aynı bizdeki gibi soldan sağa okunur ve 1236 olur.ama şifresi yukarıdan aşağı yazılmış olmasıdır.)

sonra paşam evlerdi bacalardı uğraşma. bunlar boş ve oyalayıcı işler. hiç de lüuzum yok. kolay olana ve zahmeti az olana meyillen. bu yüzden evdir ahırdır olmayacak işlere girme.

sana tavsiyem bilmiyorsan bile en azından sorarak şunu öğren. o köydeki farklı suyu.

paranın bir tanesi şu an cami eskiden kilisenin olduğu noktadır. burası aynı zamanda arkasındaki çeşme yüzünden de önemlidir. ama oralar tadilat görmüş olacağından bişey yapılamaz. zaten büyük ihtimalle de köyün içinde kaldığından yoklanma şansı zordur.
keşke o eski uzun ve heybetli asırlık ağaçlar camiye yakın duruyor olsaydı. bilgisi de vardı. ama belki de sen bu köyden biri isen bunların yerini öğrenebilirsin. şimdilik biraz araştırmalarını detaylandırmanı bekleyeğim.

BoZKurT

"R@m@z@N" ☪︎
Forum Düzeni
foruma hoş geldin,
konuda resim olmadığı için, fotogafsız bölüme taşıyorum.
kolay gelsin.
ayrıca senin konu bana çook değişik geldi.

Lacivert24

Extra/Dini Konular
Admin
Çakırcı kardeşim sitemize hoş geldiniz... sayıp döktüğünüz yerler çok güzel inşAllah hayırlara vesile olur birde fotoğraflama imkanın olsa harika olacak...

Üst Alt