Çeşmeler-ermeni çeşmeleri Hakkında Bilgi | Define işaretleri ve anlamları
  • Hoş Geldin Ya Şehr-î Ramazan

BoZKurT

"R@m@z@n"
Forum Düzeni
Katılım
22 Mart 2012
Mesajlar
9,445
Beğeni
16,683
Puanları
113
Konum
İstanbul
Çeşmeler-ermeni çeşmeleri Hakkında Bilgi

Çeşmeler definecilerin ilk bakması gereken yerlerdendir. Kurumuş da olsa çevresi mutlaka iyice araştırılmalıdır. İlk önce çeşme üzerinde işaret olup olmadığı bakılır, sonra çeşmenin arkasında ve yanlarında farklı bir taş aranır veya farklı unsurlar aranır. Sabit kaya varsa bu önem taşımaktadır. Çeşme taşının üstünde horasanlı bölge varsa buraya da dikkat edilmelidir. Çeşmenin yalağı veya sayısı da önem arz etmekle beraber yapımında kullanılan materyallerde önem arz edebilir.

Bir görüşe göre çeşmeler Yunan veya Ermeni oluşlarına göre özellik gösterirler. Kubbeli çeşmeler Yunan yapımı olup mal veya para depodadır. Çeşmeye de yakındır. Oysa Ermeni çeşmelerinde gömü mezar içerisinde olur. Ayrıca mezar dereye yakındır.


örnek olarak şunu paylaşabilirim.
 

Ekli dosyalar

  • ermeni çeşmesi.png
    ermeni çeşmesi.png
    1.1 MB · Görüntüleme: 41
  • ermeni çeşmesi1.png
    ermeni çeşmesi1.png
    1.4 MB · Görüntüleme: 40

Turko

Kullanıcı
Yasaklı
Katılım
18 Şubat 2021
Mesajlar
184
Beğeni
785
Puanları
93
Emeğine sağlık başkan.
Müsaden ile ekleme yapmak istiyorum. Mevcut yeri açılmış çeşmenin sağ üst köşesini kırıp alırlar arazide kuyu girişli oda yaparlar kuyu ağzını siyah yuvarlak sofra taşı gibi taşla kapatıp üzerine kırıp aldıkları taşı koyarlar kırık tarafı kapak üstünde sağlam tarafı sivri üçgen yapacak şekilde toprak üstünde bir kısmı kalacak pozisyonda saklarlar. Bunu genelde Ermeni çeteler yapar. Eşkıya sınıfından kalma taktik. Mevcut yere patlamış süsü vererek malzeme saklama. Çoğu zaman kişisel eşyalar ve ziynet çıkar.
 
Üst