Çubuklarla Tespit Ve Derinlik Ölçme; | Sayfa 57 | Define işaretleri ve anlamları

Çubuklarla Tespit Ve Derinlik Ölçme;

AYAN

Kullanıcı
Katılım
12 Kasım 2012
Mesajlar
121
Beğeni
273
Puanları
63
kardeş , ikizceli ustam gerekli tespitleri yapmış, doğru olan neyse size açıklama yapacaktır.
benim görüşüm:
1 nci cevap. çubuklarla boşlukta aldığınız tepki ile de aynı tepkiyi aldıysanız doğrudur, yalnız çivi tam çizgide olabilirdi, olmalı.
2 nci cevap. koridor veya tünel olduğu düşündüğünüz yerdeki tepki A - boşluk varsa orda ya çökme veya dolgu yada kapı vardır. B - dolgu varsa ya bir boşluk vardır yada bir nesne metal vs (çubuk cinsine göre değişir)
3 ncü cevap orda oda içinde duvarında veya dışında niş, taka ,bölme gibi yer vardır 4 - 2,5 = fark kadar, başka noktadan ölçülmesi gerekir

ayrıca 3-4 oda dediğin yerden işaretledin bölüm 1 ve 2 nci cevap geçerli,
yine boşluk çıkardığın yerin dört tarafından çizgi üzerinden çubuklarla yürüdüğünde 3 cü cevabı bulursun ve koridor dediğin yerin hizasına geldiğinde farklılığı yakalarsın.
birde boşluk,oda,koridor,tünel vs düşündüğün yerde, kenar çizgiden boşluk derinliğini aldıktan sonra(kablo ile veya kablosuz) aynı şekilde metal nesne olduğunu düşündüğün yerden de aynı şekilde derinlik aldığında farklı ölçüler çıkacak,
bur dan: A - metalin, nesnenin vs yüksekliğini de ölçeriz.
B - nesnenin, metalin vs odanın altında olup olmadığını da anlarsın vs . vesselam.
C - baştan dediğim gibi İkizceli ustamı takip et ben takip ediyorum ustamın özeli kapalı şu simit olayını ve birde o anlar çözemedim. bak bizimde çoookk eksiğimizvar.
kardeş benim anlatımım boşluk ve metal için şayet mineral ise bir şey diyemem,mnarel için tavsiye bekliyorum.

senin yazdğını ben yazıp gönderince gördüm bir an sileyim dedim neyse yazılan yazıldı.
 

aliömer

Kullanıcı
Katılım
2 Haziran 2014
Mesajlar
447
Beğeni
1,647
Puanları
93
Yaş
47
Bugün aldım ölçüleri. yardım eder misiniz ustalarım. 3 sorum var, resmin içinde (derinlikle alâkalı olduğu için buraya yazdım). Teşekkürler, sevgiler herkese.
f176d6b400012b66419da0298bb8602a.jpg


Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Abdullah usta ikizceli ustam gerekeni yazmış. Bende birkaç ilave yapmak ve kısmınde olsa sorularına cevap vermeye çalışayım. Tünel dediğin yerin ilk giriş kısmıyla odaya giriş kısmının derinliğini ayrı alıp farklılık olup olmadığını görmeliydin. Odanın derinliğini 4 yönden alıp aynı derinliği verip vermediğine bakmalıydın. Normalde aldığın derinlik tarzına bakılırsa odanın iç derinliği 1.5 m yüksekliğinde. Yine tünelde çubukların açma kapama yaptığı kısmın çok anda olsa zemine göre hafif kanal tarzı yada yağmur yağarken suyun akacak kadar eyime sahip olması yada suyun toplanacağı bir yapıya sahipse hiç uğraşma. Diğer bir husus toprak katmanınada denk gelmiş olabilirsin. Tabi bunlar benim öngörüm şüphen varsa emin olmaya çalış. Ayrıca mahsen olduğunu düşünmüyorum derin fazla
 

Abdullah313

Kullanıcı
Katılım
18 Mart 2016
Mesajlar
533
Beğeni
1,329
Puanları
93
Yaş
54
Ustam vaktim yoktu cuma namazı yaklaştığı için çıkmak zorunda kaldım ve koridorun baş ve sonundan deeinlik alamadım. Koridorun üzeri düz ve hiç çökme yok. Ayrıca tam malzemenin üzerinde dikili taş vardı ve taşın köşesinde 5 cm murç izi var. Dahası hem odanın hem koridorun boşluğu simetrik (kenar hatlarını 2 kez aldım) bu sebepleerden sebep mineral ihtimali yok buradaki ustaların (özellikle ikizceli usta) düşüncesine göre. Benim merakım en başta, karşıma horasan gibi beni aciz bırakacak engel çıkacak mı, bunu öğrenmeye çalışıyorum.

Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

ikizceli

çalışmalarınızı yasal yapınız.
Vip Üye
Katılım
11 Eylül 2013
Mesajlar
7,166
Beğeni
25,688
Puanları
113
Yaş
67
Konum
ORDU- SAMSUN-ANKARA
ayan ustam güzel yaralanılacak detaylara girmişsin silinirmi. sağolasın var olasın.
önce soruna cevap yazalım. o tepki duvar olduğunu verir.
koridordaki derinliği doğru kabul edemiyorum. etmiş olsak zemin derinliği olacak.
yalnız abdullah kardeşim ne sen yorul nede biz yorulalım. bu aldığın tepkilerin hepsini kafandan çıkar. istersen sil baştan yapalım ve seni doğru bir çalışmaya ve kesin neticeleri alacağın seviyeye getirelim. sanırım zamanın vardır sende istersin. tabiki takdir senindir biz sadece tavsiye ederiz.
çünkü bu üstteki aldığın tepkilere verilecek cevap yok
on metre civarında yumuşak bir kablo olsun . bir tarafına bir çivi burgu vs bir metal . sanırım bu detayı biliyorsun.
bakırları kullanıyorsun,boşluk için iyidir. içerde maden varsa onuda görür.
kim tavsiye etti ,nereden çıktı bilmiyorum ,ağzını şişirmek tepkiyi o kadar değiştiriki ,sanırım yıkardaki dengesizliğin nedeni olabilir. suratle giden bir araç birden frenle ne olur. aniden gidişin seyri değişir hızla duraklamaya geçer ,tekrar gaza yüklendiğin de yine hızla i
leriye atılması gibi,bu çalışmada ağzı kapattığında vücudun ritmini dolaysıyla auranın ve üzerindeki çarkaların çalışımını eksi yönde etkilersin ve buda kullandıklarına direk yansır. bir nefes alışta normale döner yine kapatırsan yine ayni durum doğar. araç misali oluşur. doğru tepkilkeri alman için bunu terk ediyorsun . sadece denede bir farkı gör.
çubuk ve kablo ile yakınsa buraya tekrar git.değilse bir başka yerde;
önce boşluğu gördüğünde 4 tarafından belirle. tünelli ise sonra tüneli ve bitim noktasını. sonra odanın içinde ,maden varsa görmen için dikkatlice ağır adımlarla yürüdüğünde üzerine geldiğinde tepki önce ilk tuttuğun duruma sonrada madene verir. bu hareketi dikkat edersen mutlaka görürsün.
sonra madenin üzerinden çıkarken yine ilk tutuşa sonra normal boşlukta aldığın tepkiye döner.
bu çalışmayı yapmadan madende ve boşlukta aldığın tepkileri en azından ev ortamında deneyerek kesinleştirmelisin.
oda uzunsa orta kısımlarında yine duvar ihtimaline karşı ,tepkinin bir miktar yukarda tarif ettiğim şekilde değişebileceğini unutmamalısın.
bunları bir kenara alalım ve derinlik ölçümüne gelelim;
önce tünelin başladığı noktanın 20-30 cm oda tarafına az içeriye gelecek şekilde ,kabloyu uzatacağın kısmın 5 cm kadarda tünelin iç kısmına kablonun maden bağlısını saplıyoruz. kabloyu mümkün olduğu kadar düz uzatmaya çalışıyoruz,biraz da gergin. bir küçükte olsa fark oluşmasın.
şimdi önce tünel tarafından başlayarak üzerinde yürüyoruz. bu noktada,boşlukta aldığımız tepkinin aynisini göreceğiz.asla değişmez. tepkinin bittiği ilk tutuşa döndüğü noktayı bir metre ile ölçeriz ve bu üstten zemine olan derinliktir.5-10 cm kaçırmamak içinde bir de uc kısmından gelerek nokta teyit edilebilir,kesinleştirilebilir.
bu şekilde tüneli bir orta birde odaya yakın bitim noktasında alırsak ,tünelin düzmü ,aşağıya eyimlimi gittiğini göreceğiz (bazen oda girşlerinde tünel birden metrenin üzerinde normalden daha derinleşebilir.)
odanın ilk başladığı yerin az içinden yine ayni şekilde derinliğini alırsak ,tünel bitimiyle nasıl bir konum doğuyor göreceğiz.
birde odanın bitiminden alırsak,arazinin eğimine göre nasıl bir işçiliğin olduğu ortaya çıkar.
eğer maden varsa ,tam üzerinden saplayarak ,bu noktanıonda derinliğini alırsak odanın yüzeyindemidir,alta kapatımışmıdır anlama imkanı yakalamış oluruz.
gerildim kardeş. üstteki tespitini bırakalım,bu dediğim şekilde normal nefes alıp verdiğin gibi :D
ayni yere gidersen bu tespitleride unutup ilk defa yapıyor gibi rahat bir ortamda hiç acele etmeden bir daha alıver. çok değişim göreceksin. çok kolay olduğunu da. sonrada anlayamadığın ,merak ettiğin detayları paylaşalım ne dersin.
ben yetişemezsem ALİ ÖMER USTAMIZ AYAN USTAMIZ YETİŞİR. DELİCEBEY USTAMIZ İKİZCELİ ABİM BANA BIRAKSADA BEN CEVAPLASAM DİYE BEKLİYOR GÖRÜYORUM.
tabiki konuda oldukları için isimlerini zikrettim. bu konuda bir çok tecrübeli ustamız şüphesiz var.
hepside katılabilir düşüncelerini gerek gördüklerinde belirtirler. bir birimiz aratmayız inşaallah.
sağlıcakla.
derinliğe hangi noktadan bakarsan bak,kablo üzerinde boşlukta aldığın tepkiyi verecektir.ilk tutuşa geçtiği yer ile sapladığın ara zemine olan derinliktir.bunun ,bir buçuk metreden sonra başlaması gibi bir durum olamaz. çiviyi sapladığın yerden itibaren başlar ve iboyu hiç kesilmeden ayni şekilde gider......
 
Son düzenleme:

Abdullah313

Kullanıcı
Katılım
18 Mart 2016
Mesajlar
533
Beğeni
1,329
Puanları
93
Yaş
54
Allah razı olsun bütün ustalarımdan. Yer çok uzak olduğu için oraya tekrar ne zaman giderim bilemiyorum ama ilk gittiğimde dediğiniz gibi bkdiklerimi unutup baştan başlayacağım inşaallah. Çünkü dediğiniz gibi ağzımı ne zaman şişirip şşirmediğimi hatırlamıyorum. Elde edilen neticeleri yazacağımdan emin olabilirsiniz. Bildiğim birşey varsa o da, daha öğrenmem gereken deryalar duruyor önümde. Saygılar sevgiler...

Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

ikizceli

çalışmalarınızı yasal yapınız.
Vip Üye
Katılım
11 Eylül 2013
Mesajlar
7,166
Beğeni
25,688
Puanları
113
Yaş
67
Konum
ORDU- SAMSUN-ANKARA
son olarak bir iki konuya daha değinelim.
ali ömer ustamızın işaret ettiği gibi,mineralli yerlerde ,bu derinlik ölçümleri orantısız çıkar ve tünel olsun ,oda olsun simetri olmaz. böyle bir durum oluştuğunda mineralli bir yerdesin.
ikinci olarakta üzerinde bir parça altın olur sağ eline çuıbuklara temas ettirerek bakarsan boşluğa tepkiyi keser ve maden varsa madeni verir. bu detaylarda senin ve yeni başlayan arkadaşlarımızın fikrinde olsun. yalnız ,bakırla bakıldığında altta demir vb. değersiz metal varsa görmez. yanınızda gümüş çubuklar varsa onunla tespit edebilirsiniz.
ALLAH senden ve bütün kardeşlerimizden de razı olsun inşaallah.
 

Abdullah313

Kullanıcı
Katılım
18 Mart 2016
Mesajlar
533
Beğeni
1,329
Puanları
93
Yaş
54
Aynen dediğiniz gibi ustam. Sağ elime altın yüzük aldım ve direkt madene yöneliyordu. Gümüş çubuklarımın uçlarında da yarımşar gram 22 ayar sarı kaynatılmıştı (ersan ustanın tavsiyesi) maalesef onlar bugün taşıdığım torbanın altını delip düşmüşler ormanda. Belki yanımda bir usta olsaydı bakır çubuklarla bulurdu ama dediğim gibi cuma namazından sebep vaktimizde yoktu.

Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Abdullah313

Kullanıcı
Katılım
18 Mart 2016
Mesajlar
533
Beğeni
1,329
Puanları
93
Yaş
54
Son bir saattir evde defalarca denediğim çıplak bakır çubukların bendeki tepkisini yazıyorum;
1. Boşluk içinde iki yana açılıyor.
2. Kolon başlarken kapanıyor.
3. (60 cm. lik) Kolon içinde sabit durduğumda, dolgu olduğu için çubuklar durduramadığım bir hızda sürekli açılıp kapanıyor.
4.kolondan çıkınca iki yana açılıyor.
5. Sokağa çıktığımda sallanma kesiliyor.
Bu dili öğrenmem zaman alacak sanırım ☺

Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Abdullah313

Kullanıcı
Katılım
18 Mart 2016
Mesajlar
533
Beğeni
1,329
Puanları
93
Yaş
54
Boşluk alırken diyelim bir koridor çizdik. Bunun, madendeki gibi 45 derece açıyla atma ihtimali oluyor mu? Mesela giriş çizgisinin tam altını kazınca girişin bulunamaması söz konusu oluyor mu acaba?

Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

ikizceli

çalışmalarınızı yasal yapınız.
Vip Üye
Katılım
11 Eylül 2013
Mesajlar
7,166
Beğeni
25,688
Puanları
113
Yaş
67
Konum
ORDU- SAMSUN-ANKARA
45 derecelik açıyla ,medenin yüzeye çıkışını bilimsel olarak verirler.
benim kanaatim bu sadece işlenmemiş madenler için olabilir.bu düşüncemi ilk kez yazıyorum.
belli bir derinliğe sonradan işlenerek konulmuş madende bu tezi kabul edemiyorum. çünkü tam üzerinde alınabileceği düşüncesini taşıyorum. hiç bir odanın içinde olan bulguda dışarı yaydığını gözlemlemedim.
bu durum boşluk için geçerli değil. başladığı ve bittiği nokta asla şaşmaz. yeterki net belirlenebilsin. sağlıcakla kardeşim.
 
Üst