Definecilikte Saha çalışması | Define işaretleri ve anlamları

Definecilikte Saha çalışması

BoZKurT

"R@m@z@n"
Forum Düzeni
Katılım
22 Mart 2012
Mesajlar
9,460
Beğeni
16,769
Puanları
113
Konum
İstanbul
Defineciliğe ilgi duyan bir insanın tarihe ilgi duymaması düşünülemez. Tarihe ilgi duymayan bir define meraklısı çok yıkıcı sonuçlar doğurur. Çünkü tarih bilimi her şeyden önce çok önemli bir öğreti sanatıdır. İnsanlara bir kültür ve bilimsel yaklaşım biçimi aşılar.


Aksi şekilde kendini motive etmiş ve çevresindekileri yönlendiren arkadaşların öncellikle tarihsel bilgiye yönelmelerini tavsiye ediyoruz. Tarih konusunda kendisini geliştirme çabasında olan bir kişi arkeolojik yöntemlerde dahil olmak üzere metodoloji dahil bir çok konuda fikir sahibi olacak sahaya çıkmadan önce yapacağı tarihsel incelemeyi uygun bir düzende tertipleyebilecektir.

Konunun özüne gelirsek. Define ile ilgili araştırma yapacak kişi iyi bir tarih bilgisine sahip olmalıdır. Bu konuyla ilgili kitaplar okumalı mümkünse bir olayı birkaç değişik kitaptan, farklı tarihçilerin gözünden irdelemelidir. Define aranacak bölge tespit edildiğinde. O bölgenin geçmiş uygarlıklarının tümü gözden geçirilmelidir. Günümüzde İnternet yardımı ile hangi ilin hangi ilçesinin olduğu topraklarda hangi uygarlıkların hüküm sürdüğü ve bu uygarlıklar ile ilgili önemli bilgiler hemen bulunabilmektedir.

Sonuç olarak define aranacak bölgenin Tarihsel incelemesi köy alanlarına kadar inilerek detaylandırılmalı o bölgedeki bütün tarihsel geçmiş bilinmelidir. Tarihsel geçmişin bilinmesinin ardından yaşayan toplulukların mimarisi ve ölü gömme şekilleri ile diğer ilgilendikleri alanlar incelenmiş olmalıdır.

Bu çalışmanın amacı her toplumun her kavmin mimarisinin ve yaşam kültürlerinin farklı olmasına dayanır. Gidilen her bölgede her şehirde her köyde aynı şekillerde aynı mimaride gözlemlerle karşılaşılacağı diye bir kesinlik yoktur. Dolayısıyla ön çalışmaların ilk bölümü Tarihsel İncelemeyi içerir. Tarihsel inceleme olmadan yapılan çalışmalar. Tamamen tahminlere, tecrübelere ve hurafelere dayalı olarak yapılır ki bunu tavsiye etmemekle birlikte. Tecrübelerden faydalanılmaması gerektiğini söylemiyoruz. Tecrübelerin bilimle desteklenmesi konusuna vurgu yapıyoruz. Sayın site ziyaretçilerimizin bu konuya önem vermeleri gerekiyor.

COĞRAFİK İNCELEME

Define aranacak bölgenin Tarihsel İncelemesi yapıldıktan ve iyi bir ekip çalışmasının ardından. Bölge gidilecek en uygun yol tespit edilir. Unutmayalım ki zaman en önemli mali kaybı teşkil eder. Bunun için gideceğimiz zamanı ve yolu çok iyi tespit etmemiz gerekiyor. Bazı defineci arkadaşlarımızın bunda ne var ? dediğini duyar gibi oluyorum. Ancak bu konuyu küçümsemeyelim. Bir çok ekip yolu bulamadığı, tercih ettiği yollar kapalı olduğu veya yollarda çalışma olduğu için ilgili bölgelere ulaşamıyor. Sonuçta zaman ve para kaybı kaçınılmaz oluyor. Aynı zamanda bölgeye gidememenin verdiği hayal kırıklığı da cabası.

Öncelikle devlet kara yollarının internet sitesinden gideceğimiz yerin yol durumlarını ve açık kapalı konumunu kontrol ediyoruz. Ardından devlet meteoroloji işlerinin sitesinden gideceğimiz günün hava durum raporunu alıp amacımıza uygun olup olmadığını kontrol ediyoruz. Yüzlerce ekip gibi kar, yağmur ve başka hava şartlarına kurban gitmiyoruz !

Bununla yetinen arkadaşlarımız olabilir. Ancak ben daha detaya inmek istiyorum daha bilimsel çalışma yapmak benim amacım diyen arkadaşlarımız için birkaç tavsiyem daha var. Özellikle detektör kullanacak arkadaşlar kandilli rasathanesinin internet sitesinden yakın dönemde dünyanın kuzey yarım küresindeki manyetik alanı etkileyen güneş patlamalarının durumlarını kontrol edebilirler. Böylece detektörde ki kullanımın sağlıklı olmasına fayda sağlanmış olur. Ayrıca enerji ve tabii kaynaklar bakanlığının sitesinden gidilecek yer ile ilgili maden ve mineral oran durum listesini çalışma dosyalarına ekleyebilirler. Ayrıca ben gideceğim yerin haritasını isterim diyen arkadaşlarımız o yerin belediye ve valiliklerinin internet sitelerinden bu haritaları edinebilirler. Ayrıca sitemizin tasarım grubunun yaptığı CD çalışmalarında da Osmanlı imparatorluğunun il haritalarını bulabilirsiniz.

Bizce coğrafya üzerindeki çalışmalar bu kadarla yeterli olabilir. Ancak konuya daha profesyonel yaklaşacak arkadaşlarımız. O bölgenin geçirmiş olduğu depremleri, Su baskını, Sel, Toprak kayması gibi afetleri inceleyerek, çalışma yapacakları bölgede böyle bir durum var ise çalışmalarını buna göre yönlendirmelidirler. Kulaktan duyma bilgilerden ziyade bu çalışmaları yapmak çok önemlidir. Bazı bölgelere ilişkin bilgi edinemeyen ziyaretçilerimiz sitemize başvurarak yardım isteyebilirler.

Coğrafi çalışmamızı yaptık dosyamızı oluşturduk. Artık Sahanın keşfine geçebiliriz.
 
Üst