Definecinin Doğa Gezisindeki Tehlikeler1 | Define işaretleri ve anlamları
  • Hoş Geldin Ya Şehr-î Ramazan

Definecinin Doğa Gezisindeki Tehlikeler1

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Yıldırım / Şimşek

1. Yıldırım genelde sivri uc ve zirvelere düşer.
2. Sivri zirveler,sırtlar,ağaçlar ve dik kayalardan uzak durmak gerekir.
3. Yağmurdan kaçmak veya korunmak amacıyla mağara ve büyük kayaların altına girmek doğru değildir.
4. Yıldırım,mağara girişinden dikey olarak yere atlayabildiği gibi,mağara içinde de duvarları yalayarak da toprağa inebilir.her iki koşulda da duvarlar ile temas etmekten kaçınılmalı ve yer ile aranıza yalıtkan bir malzeme koyarak kendinizi izole etmelisiniz.

Taş düşmesi

1. Yüksek zrvelerin etekleri,etrafı dik yamaçlarla çevrili dar, vadi ve geçiş yolları,vahşi hayvanların barındığı veya gezindiği geçiş yollarının alt kısımları taş düşme riskinin en fazla olduğu yerlerdir. Hava ve zemin ısısının değiştiği saatler ve yağmur sonrası, taş düşme oranının en yüksek olduğu zaman dilimleridir.
2. Kuzey yarım kürede Güney ve Doğu yüzler güneş ışığını ilk gören alanlar olduğu için taş düşme riskinin yüksek olduğu yerlerdir.Gölgede kalan Kuzey yüzler ise daha az tehlikelidir.

Çığ

Kar olan ve kar yağışı alan zeminlerde çığ tehlikesi mevcutdur.Yüksek yamaçların etekleri,vadiler,dar geçitler çığ tehlikesinin en çok gerçekleştiği yerlerdir.Aşağıdaki koşullarda çığ tehlikesi daha yüksektir.
1. Fırtınaların biriktirdiği kar,eğer bir yamacın tutabileceği miktarı aşmış ise doğal çığlar oluşur.Kar’ın yarattığı basınç,kar tabakasının gücünü aşarsa sonuçta çığ düşer.
2. Bahar ve yaz aylarının ılık gunleri geldikce Güney yamaçlardaki kar,ıslak ve ağır bir hal alır,ıslak kar da çığ yaratmaya elverişlidir.Kış’ın soğuk gunlerinde Güney,Bahar’ın ılık gunlerinde ise Kuzey yamaclar çığ tehlikesine karşı daha guvenli olabilir.
3. Fazla kar yağışı ve hemen sonrası
4. Fazla kar yağışı ve 1-2 gün sonrası
5. Rüzgarın etkisiyle sırtlarda korniş ve balkon gibi kar yığıntılarının oluştuğu anlar çığ tehlikesi yaratır.

Kar Körlüğü

Kar ile kaplı zeminlerde,güneş ışınlarının yansıması sonucunda Ultraviyole ışınlarının göz yüzeyini yakması sonucu oluşan körlük olayıdır.Yüksek irtifalarda bulunan kişilerde % 30 -50 oranında küçük odaklı retinal kanamalara rastlanır.Bu durum kişi de oryantasyon bozukluklara yol açar. Uygun niteliklerde güneş gözlüğü kullanarak korunma sağlanabilir.

Hipotermi

Vücut iç ısısının normalin altına düşmesidir.Özellikle Oksijen oranının az olduğu ortamlarda çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.37 °C olan normal vücut sıcaklığının, 35 °C'nin altına düşmesi halinde meydana gelen rahatsızlık. Genellikle yağmur, rüzgâr, kar veya soğuk suya maruz kalma gibi faktörler tarafından tetiklenir.
İnsan vücudu bulunduğu ortamla ısı alışverişine girer ve bu alışverişten ortamın ısısına göre etkilenir. Ortam sıcak ise vücut ısınır, soğuk ise üşür. Örneğin; bir insan soğuk suya çıplak olarak girdiğinde vücudu suya hızla ısısını verir ve vücut ısı kaybeder. En sıcak havalarda bile çok uzun süre suda kalındığında üşüme olmasının nedeni budur. Ayrıca, birçok deniz kazasında (Titanik kazası gibi) çok kişi boğulmadan ziyade vücut ısısına bağlı ölüm, yani hipotermi yüzünden ölmüştür. Vücudun bu ısı alışveriş hızı ortamın yoğunluğuna göre de değişir. Örneğin, vücut denizde normal havadakine göre daha hızlı ısı kaybeder, çünkü deniz daha yoğundur. Bir insan cıva dolu bir havuza düşse 5-10 dakika sonra hipotermiden ölür, çünkü cıva çok yoğundur. Bir insanın ısı kaybı başladığında vücudun standart ısı seviyesi düşer. 32-35 derecede bilinç kaybı, daha aşağı düşüşlerde ölüm gerçekleşir.

Sindirim kanalı bozuklukları

Kalın barsaklar iyi Aklimatize olunduğunda daha faal olur ve daha fazla tuvalete gitme ihtiyacı duyulur. Aklimatizasyon eksikliği ve beslenme alışkanlığının değişmesi gibi sebeplerden dolayı da kabızlık gibi sorunlar yaşanabilir.

Vücutda su tutulması

Yüksek irtifalarda bulunan insanların organizmalarında, su ve sodyum tutma mekanizmasının harekete geçtiği tespit edilmiştir. Bunun sonucunda ise vücutdaki sıvı miktarı artar ve özellikle de el,ayak ve yüzde göz altları gibi vücudun belli bölgelerinde şişmeler görünür.

Sis ve Karanlık
Dağlarda çok görülen sis ve bulutlar dağcılar için her zaman problem olmuşlardır. Sis demek görüş kaybı demek, dolayısıyla arazi bilinmiyorsa, kaybolma veya en azından kampın bulunamaması olabilir. Bunun için yanınızda mutlaka harita, pusula gibi yön bulmaya yarayan malzemeler bulunmalıdır.

Güneş
Yüksek irtifalarda güneş yanığı, yüksek UV ve düşük atmosfer yoğunluğu nedeniyle anormal şartlardaki yanıklara göre daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Dağlarda özellikle şort ve kısa kollu giysiler kullanılmamalı, dudaklar, kulak, burun, ense ve eller yüksek koruma faktörlü güneş kremleriyle korunmalıdır.

Sıcak Çarpması
Uzun süre sıcak ortamda faaliyet gösterilmesi ile vücudun tükenmesidir. Sıvı ve elektrolit kaybı sonucu kan hacminin azalması ile yorgunluk ve kramp şeklinde kendini gösterir. Bol mayhoş ve elektrolitli sıvı almak, vücudu havalandırmak veya terlememeye çalışmak sıcak çarpmasını engellemek açısından önemlidir.
 
Üst