Definecinin Sağlığı: Civanın Zararları | Define işaretleri ve anlamları

Definecinin Sağlığı: Civanın Zararları

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Doğadaki Amalgam bileşiğinin yaklaşık % 74’ünü oluşturan CIVA, radyoaktif özelliği olmamakla birlikte, yeryüzünün en zehirli maddesidir. Kurşun, Arsenik ve Kadmiyum bile cıvanın yanında masum kalır. Kolayca sıvı ve buhar haline gelme özelliği de düşünülürse tehlikenin boyutu artar.

Üstelik vücuttan temizlenmesi en zor maddedir.

Beyinde bulunan ve zehirli maddelerin beyne ulaşmasını önleyen bariyeri, cıva kolaylıkla aşabilme özelliğine sahiptir.

Beyinde oluşan hasar Alzheimer, Kronik Yorgunluk Sendromu, Parkinson, Epilepsi gibi merkezi sinir sistemi ve beyin hastalıklarına sebep olabilir.

Yine kolaylıkla dokulara ulaşır ve oraya yerleşir. Dokularda en önemli hasarı hücrelerin çekirdeğindeki kromozomlarda oluşturur. DNA sarmalının ve bu sarmalı koruyan Telomerin yapısını bozar.

Kromozomlardaki hasar, DNA sarmalında saklanan genetik bilginin bozulmasına sebep olur. Bu durum, mürekkep kalemle yazılmış bir sayfaya su dökülmesine benzer. Bazı kelimeler veya heceler okunamaz hale gelir, hecelerin silinmesi çoğu zaman sayfada yazılanların anlamının değişmesine yol açar.

Hücre çekirdeklerindeki hasarın en önemli sonucu bağışıklık sisteminin tersine çalışması, virüs – bakteri ve zararlı kimyasallarla savaşması gereken antikorların, vücudun çeşitli hücre ve organlarına saldırmasıdır. Otoimmünite adı verilen bu durum ve genetik mutasyon, alt türleriyle birlikte yaklaşık 1000’e yakın hastalığın sebebidir. Ne yazık ki batı tıbbında bu hastalıkların tedavisi de bulunmamaktadır.

Genetik mutasyon ve otoimmüniteye dayalı hastalıklardan bir kısmı aşağıdadır:

– Organ ve doku Kanserleri

– Lösemi

– Lenfoma

– Haşimato Tiroiditi

– Zehirli Guatr (Graves, Basedow)

– Multipl Skleroz

– Polinöropati

– Pankreasın insülin üretememesine bağlı şeker hastalığı

– Behçet

– Romatoid Artrit

– Aplastik Anemi

– Çölyak

– GBS (Guillain Barre Sendromu)

– Lupus (SLE)

– Skleroderma

– Sjögren Sendromu

– Goodpasture Sendromu

– Crohn

– Ülseratif Kolit

– İBS (İltihaplı Bağırsak Hastalığı)

– Addison

– Sklerozan Kolanjit

– Miksödem

– Crest Sendromu

– Reynaud Fenomeni

– Özofagus Disfonksiyonu

– Sklerodaktili

– Telanjiektazi

– Polimiyozit

– Dermatomiyozit

– Vaskülit

– Takayasu Artriti

– Dev Hücreli Arterit (Temporal Arterit)

– Poliarteritis Nodoza

– Kawasaki Hastalığı

– Wegener Granülomatozu

– Churg-Strauss Sendromu

– Mikroskobik Polianjit

– Kriyoglobülinemi

– Henoch-Scönlein Purpurası

– Behçet Hastalığı

– Polimiyalji Romatika

– Pannikülit (Weber Christian)

– Eritema nodozum

– Tekrarlayan polikondrit

– Diffüz eozinofilik fasilit

– Erişkin Still hastalığı

– Artralji

– Üveit

– Azosperm

– Kadın kısırlığı



Cıvanın organlarda birikmesi başta karaciğer, dalak, kalp, böbrek olmak üzere organ yetmezliklerine de sebep olabilir.

Ayrıca cıva (kurşun, kadmiyum ve arsenik de buna eklenebilir) hamile kadınların rahmindeki bebeğe de etki eder ve çocuklarda başta otizm olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir.

Yine amalgamın zararlı bakterilerin üremesini teşvik ettiği belirtilmektedir.

Liken Plenus başta olmak üzere birçok deri hastalığının altında da cıva yatıyor.

Hemen belirtelim ki cıva kadar olmasa da bedende kurşun, arsenik, kadmiyum gibi ağır metallerin birikmesi veya radyasyona maruz kalınması da aynı hastalıklara sebep olabilir.



AMALGAM DİŞ DOLGULARI
Amalgam diş dolgusunun % 45 ile % 55’i cıvadan oluşuyor. Geriye kalanı gümüş, bakır, kalay, kurşun gibi maddeler.

Amalgam diş dolguları ile ilgili tartışma da bünyesindeki cıvadan kaynaklanır.

Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi ve Toksikolog Dr. Ömer Hınç Yılmaz’ın anlatımıyla:

“Amalgam dolgu malzemesi, vücuda yavaş yavaş yayılarak kronik cıva zehirlenmesine sebep olur. Diş hekimi, bir miktar cıvayı ve amalgamı alır, karıştırır ve hastanın diş oyuğuna yerleştirir. Böylece amalgam genleşir ve donar. Cıvanın en önemli zararı metalden doğrudan buharlaşmasıdır. Yani katıdan direkt buharlaşıyor. Ve solunum yoluyla ciğerlere ulaşıyor.

Amalgamın dişe yerleştirilmesi sırasında 6–8 mikrogram cıva buharı açığa çıkıyor. Söküm sırasında ise bu rakam 15–20 mikrograma ulaşıyor. Cıvanın vücuda yayılması sadece buharlaşma ile değil, yeme, içme, çiğneme, fırçalama gibi yollarla da mümkün. Örneğin gıdaları çiğnerken metreküpte 68 mikrogram, durduğu yerde 36, diş fırçalarken 272, diş temizliğinde 504 mikrogram cıva salınıyor. Yani dişle ne kadar çok temas edilirse o kadar çok cıva açığa çıkıyor.

Üstelik cıvanın vücuttan atılamayan bir nörotoksik madde (sinirleri etkileyen zehirli madde). Vücuttan tamamen temizlenmesi 40 yılı buluyor..”

Danimarka, İsveç, Finlandiya, İtalya gibi ülkelerde yasaklanan amalgam dolgu için ABD ve Türk diş hekimleri direniyor ve kullanmaya devam ediyor.

Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI) 2011 yılında ve Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA) 2010 yılında “bilimsel rapor” yayınlıyor ve amalgam dolgunun 6 yaş ve üzerindeki insanlarda herhangi bir sakıncasının olmadığını belirtiyor.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ise bu bilimsel raporlara karşı, 12 Mayıs 2011 tarihli 12613 sayılı kararında her iki birliği de keskin bir dille uyarıp kendi raporunu yayınlıyor ve şu ifadelere yer veriyor: “Birlik (Avrupa Birliği) son raporunda amalgamın kısıtlanmasın ve yasaklanmasının aciliyetini talep ediyor. Amalgamdaki cıva, plasenta aracılığıyla bebeğe, embriyoya ve fetüse; anne sütüyle de çocuğa geçiş yapmaktadır. Ayrıca amalgamın genotoksik (gen hasarı), nörotoksik (sinir hasarı), immünotoksik (bağışıklık hasarı), endokrin (hormon hasarı) oluşturduğu kanaatine varılmıştır. 2020 yılında cıvalı pillerin üretiminin durdurulmasıyla amalgam kullanımının birinci sıraya geçmesi ihtimal dâhilindedir. O yüzden şimdiden önlem alınmalı.”

Bazı diş hekimleri, amalgam diş dolgusu temizlenirse, temizleme sırasında açığa çıkacak cıvanın daha tehlikeli olduğunu iddia edip amalgam dolgudan kurtulmak isteyenlere engel olmaya çalışmaktadır. Oysa amalgam diş dolgusunun sökülüp temizlenmesi sırasında açığa çıkan cıva buharı, yaklaşık olarak iki kez diş fırçalarken veya bir bardak çay içerken açığa çıkan cıva buharı kadar.



Taş kullanmak için tarafıma müracaat eden genetik mutasyon ve otoimmün hastalığı olan insanların yaklaşık % 90’ında amalgam diş dolgusu mevcut.

Karar sizin.



Hasan KOCABAŞ
Alıntı Merkezi:

Evlerimizde bulunan civalı ürünler:
Evlerimizde kullandığımız Florasan lambalar ( enerji tasarruflu ampuller) ortalama 5 mg civa ihtiva eder. Enerji tasarruflu ampul olarak ta bilinen ampuller aslında çok tehlikelidir. Lamba kırıldığı zaman etkili olan civa son derece tehlikelidir. Kırıldığında içerisindeki cıva havaya karışır



Termometreler içindeki civa sayesinde çalışır. !!! Ağır metallere kesinlikle dokunulmamalıdır. Bir florasan lamba ( enerji tasarruflu lamba ) kırıldığında oda ilk önce havalandırılmalı, büyük olan parçalar dokunulmadan bir karton yardımı ile alınabilir, ellerinizde muhakkak bir eldivem olması gerekir. Küçük parçaları temizlemek için yapışkan bir bant kullanarak bütün parçalar toplanabilir. Bundan sonra bütün alan ıslak mendille silinmelidir.
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Civalı termometrenin satışı durduruldu
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, vücut sıcaklığını ölçmede kullanılan civalı termometrelerin piyasaya arzını ''sağlık ve güvenlik açısından tehlike oluşturduğu'' gerekçesiyle durdurdu.

Cıva içeren ''klinik termometrelerin-beden dereceleri'' piyasaya arzının durdurulduğu, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığının yanı sıra ilgili bakanlık ve kurumlara birer duyuruyla bildirildi.

Duyuruda, tıbbi cihazlar uyarı sistemini yürüten Sağlık Bakanlığına, cıvalı termometreler ile ilgili meydana gelen muhtelif olumsuz olayların bildiriminin yapıldığı belirtildi. Gümüş renkte, akışkan, parlak ve kokusuz bir element olan cıvayı içeren camdan termometrelerin, darbe, düşme ve çarpmalara karşı dayanıklı olmadığı, bunların kırılması halinde açığa çıkan cıvanın oda ısısında kolayca buharlaşabildiği vurgulandı.

Bu elementin, okul laboratuvarlarında muhtelif amaçlarla kullanıldığına da dikkat çekilen duyuruda, cıvanın buharlaşması sonucu solunması ve gıdaların içine bulaşıp ağızdan alınmasıyla ortaya çıkan zehirlenme bulguları kolay ayırt edilemediğinden, tanının da kolay konulamadığına işaret edildi.

Duyuruda, şu hususlara dikkat çekildi:

''Cıvanın vücuttan atılması söz konusu olmayıp cıva buharı, hücre zarından kolaylıkla geçerek beyne ulaşmakta tüm dokulara yerleşmekte, zamanla dokularda birikim yaparak geri dönüşümü olmayacak nörolojik bulgulara sebebiyet verebilmekte ve ölümle sonuçlanabilmektedir. Dolayısıyla diğer tür zehirlenmeler gibi değerlendirilmemelidir. Hatta zamanında tanı konulması durumunda bile uygulanacak tedavi, ortaya çıkan bulguları ortadan kaldıramamakta ve hastanın tedavisi sağlanamamaktadır.''

Bu gerekçelerle cıvalı termometrelerin hastalar, sağlık personeli, okul laboratuvarlarındaki öğrenci ve öğretmenlerle üçüncü kişilerin sağlık ve güvenliği açısından tehlike oluşturduğuna dikkat çekilen duyuruda, ''cıva içeren termometrelerin piyasaya arzının ihtiyaten durdurulduğu, stoklarda, satış ve dağıtım zincirinde bulunan ve son kullanıcıya henüz sunulmayanların imalat veya ithalatçıları tarafından il sağlık müdürlüğü görevlileri gözetiminde imha edilmesi'' istendi.

Duyuruda, ''sağlık kurum ve kuruluşları, okul laboratuvarları gibi kamusal alanda kullanılanların yerine mümkünse cıva içermeyen muadillerinin kullanılması, mümkün değilse okul laboratuvarlarındaki termometrelerin kilitli dolaplarda saklanarak öğretmenlerin gözetiminde eğitim ve öğretim uygulamalarında kullanılması, derecelerin kırılması halinde dökülen civanın koruyucu eldivenlerle ve bir fırça yardımıyla ağzı sıkı bir kaba konulması, kalan artıkların ise cıvayı absorbe eden çeşitli kimyasallarla temizlenmesi, cıva konulan kabın da tehlikeli atık olarak imhaya gönderilmesi ve ortamın havalandırılması gerektiği'' bildirildi.

Cıva ile ilgili mevcut riskler konusunda Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli personelin bilgilendirilmesi, kırılan termometrenin içindeki cıvayla temas edenlerin Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı bünyesindeki Ulusal Zehir Danışma Merkezine başvurmalarının sağlanması da istendi.
Alıntı Merkezi:
 

Lacivert24

Extra/Dini Konular
Admin
Katılım
20 Ocak 2013
Mesajlar
7,767
Beğeni
22,134
Puanları
113
Konum
Erzincan
Allah cc. razı olsun dostum güzel bir konu ve yerinde bir paylaşım olmuş bizim millet bu aralar cıva ile hısım akraba olmaya başlamıştı aman dikkat...
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Beğendiğinize sevindim
Her şeyden önce sağlık
 

sevo78

Kullanıcı
Katılım
20 Şubat 2015
Mesajlar
106
Beğeni
160
Puanları
43
Konum
deli orman
abicim benim anem icmish 8-10 yasindayken bir damla 62 yashinda halya yasiyor ... eskilerde bunu korku icin icirilirmish bu yasanmish gorulmush
 

KERİM40

k!R$EH!R
Kullanıcı
Katılım
19 Mart 2015
Mesajlar
886
Beğeni
1,581
Puanları
93
Yaş
39
Konum
sivas
ustam konuyu her detayiyla incelemis aciklamissiniz emeginize saglik
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
@sevo78 ustam
Bu kadar tehlikeden bahsedilirken
Anneme içirmişler hala yaşıyor demeniz ilginç
Rabbim annenize annelerimize
Sağlık sıhhat içinde uzun ömürler versin
Sevgili ustam
Ben bir sağlık personeli olarak
Bilgim dahilinde mekan sakinlerine
Elimden geldiğince alıntı ve
Bilgim çerçevesinde aktarımlarda bulunuyorum
Bizlerin insan vücut sıçaklığını ölçen termometrelere dikkatimizi çeken Bakanlığımız
Her halde bir şeyler biliyorda civaya aman dikkat edin diyor
Önleyici tedbirler
Hastalığı tedavi etmekten daha kolay ve daha ucuzdur
İş işten geçmeden her şeye rağmen önlemimizi alalım
Rabbimizin bize emaneti olan bu can
Korunmalı kollanmalı
Tüm mekan sakinlerine sağlıklı uzun ömürler dilerim

Cıva Zehirlenmesi ve Alınması Gereken Önlemler

Cıva tabiatta çok yaygın olarak kullanılan bir metaldir. Cas No: 7439-97-6 dir. Cıva, insanlara, ekosistemlere toksik bir maddedir. Metalik cıva, parlak, civa parlak, gümüş renginde, kokusuz ve çok kolay buharlaşır bir maddedir. Anorganik cıva genellikle cıva tuzları halindedir. Başlıcaları cıva klorür, cıva fulfimat, ve cıva sülfürdür. Cıva tuzları ağızdan alındığında yarı ömrü 40 gündür. Cıvanın başlıca organik birleşimleri metil, etil ve fenil cıvadır. Büyük oranda metil cıva olarak yayılım gösterir. Yarı ömrü 40–50 gündür. Cıva Avrupa Birliği Kimyasallar REACH Tüzüğünün kısıtlamalarla ilgili Ek-17’sinde de yer almaktadır.

Cıva termostat, barometre, florasan lamba, akış ölçerler, laboratuvar ve endüstriyel ve beden termometreleri, tansiyon aleti, piller ve nemölçerler vb. araç ve gereçlerde bulunmaktadır.

Cıva çok küçük miktarlarda bile etkili olabilen bir sinir sistemi toksinidir. Merkez sinir sistemini ve böbrek sistemini doğrudan etkiler. Gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olur. Kolayca buharlaşarak, renksiz bir buhar halinde havaya karışması onu gizli bir toksin durumuna getirir.

Cıva ve bileşiklerinin etkisi doz, etkilenen kişinin yaşı, etkilenim süresi, etkilenim yolu, etkilenen kişinin sağlığı ve beslenme düzeyi ile ilişkilidir. İdrar, saç ve kan düzeyinin ölçülmesiyle etkilenim belirlenir.

Cıvanın solunması kimyasal akciğer yangısına, doku yıkımına yol açan bronşit oluşumuna neden olur ve etkilenim sürerse ölümle sonuçlanır. Anorganik cıva tuzları böbrek ve merkez sinir sistemine ileri derecede toksiktir. Metil cıva mikrotübül oluşumunu, nöronlarda protein sentezini engeller. Hücre zarı etkinliğini değiştirir, DNA sentezini bozar. Sonuçta sinir sistemine çok ileri derecede toksik etki yapar.

Cıva ve bileşiklerinin etkisi doz, etkilenen kişinin yaşı, etkilenim süresi, etkilenim yolu, etkilenen kişinin sağlığı ve beslenme düzeyi ile ilişkilidir. İdrar, saç ve kan düzeyinin ölçülmesiyle etkilenim belirlenir.

Metalik cıva buharına bağlı yüksek doz, kısa süreli etkilenimlerde, akciğer hasarı, bulantı, kusma, ishal, kalp hızı ve kan basıncında artış, deride kızarıklık, göz tahrişi gibi bulgular ortaya çıkabilmektedir.

EVDE - OKULDA CIVA SAÇILIMI

Kırılan bir termometreden çok küçük miktarda cıvanın saçılımı kuşkusuz çok büyük boyutta bir acil durum değildir. Ancak kolayca buharlaşması nedeniyle uzun süreli cıva buharı etkilenime yol açacağından dikkatle temizlenmelidir. Cıvalı termometreler dahil, cıvalı araçlar bulunan kurum ve kuruluşlar cıva dökülmelerine karşı hazırlıklı olmalı, dökülen cıvanın nasıl güvenli bir biçimde temizleneceği bilinmelidir.

Cıva zamanında temizlenmeyecek olursa yerdeki girinti çıkıntılarda kalan cıva sürekli buharlaşmayı sürdürür. Özellikle evde emekleme çağındaki bebekler açısından daha büyük tehlike yaratır. Havada bulunan cıva miktarının (zamana göre ağırlıklandırılmış) metreküpte 0,05 miligramı aşmaması gerekir. Mesleki etkilenim açısından 15 dakikalık ağırlıklı değeri metreküpte 0,03 mg’ı, sekiz saatlik ağırlıklı değeri ise 0,01 mg’ı aşmamalıdır. Cıvanın havadaki normal dengelenme basıncı bu değerin çok üzerindedir. Ortamda buharlaşabilen cıva bulunması bu nedenle istenilmeyen düzeyde cıva solunmasına neden olur. Cıvanın buhar basıncı sıcaklıkla hızla arttığından ortam ısıtılmamalıdır.

Cıva saçılmasında yapılması ve yapılmaması gereken temel uygulamalar aşağıda verilmiştir.





Yapılması gerekenler

Yapılmaması gerekenler

Bölge boşaltılmalıdır.

Cıvaya çıplak elle dokunulmamalıdır.

Bölgenin çok iyi havalandığından emin olunmalıdır.

Elektrikli süpürge kullanılmamalıdır.

Boncuklar birbirine değdirilerek yüzey alanının azaltılmasına çalışılmalıdır.

Lavabo, tuvalet ve pis su giderlerine dökülmemelidir.

Cıvanın alınması için şırınga ya da enjektör kullanılmalıdır.

Cıvanın dağılmasına ya da boncuklanmasına yol açabilecek herhangi bir uygulama yapılmamalıdır.

Cıva ağzı iyice kapanabilen, sızdırmaz, su dolu bir kaba alınmalıdır.

Cıva dökülen yere basılmamalı, buralarda yürünmemelidir.

Halı, battaniye, halı döşeme ve diğer yumuşak materyal üzerine döküldüyse bunlar atılmalıdır.

Bu gibi malzemeler kazanılmaya çalışılmamalıdır.

Olanak olduğunca ortam havasındaki cıva ölçtürülmeye çalışılmalıdır.






Cıva zehirlenmesi vuku bulması durumunda derhal Bakanlığımız Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) 114 telefon numarasından aranarak bilgi verilmeli ve buradan alınacak tavsiyelere uygun olarak işlem yapılmalıdır. Ağır metal zehirlenmelerinde antidot olarak Dimaval maddesi kullanılmakta olup temini ile ilgili olarak burayla irtibata geçilmesi gerekmektedir.

Okul laboratuvarında ya da sınıfta az miktarda cıva saçılması durumuna karşı aşağıdaki önlemler alınmalıdır:


-Laboratuvarda cıva süzgeci olan solunum maskesi bulundurulmalıdır.

-Bütün öğrenciler hemen dışarı çıkarılmalıdır. Cıva dökülen alanda sadece, cıva süzgeci bulunan özel maskeler takmış görevli kimseler bulunmalıdır.

-Bütün pencereler açılmalıdır.

-Laboratuvarın kaloriferi, ısıtma sistemi kapatılmalıdır.

-Bütün elektrikli araçlar hemen kapatılmalı, fişten çekilmelidir. Cıvanın elektriği çok iyi ilettiği unutulmamalıdır.

-Laboratuvarda cıvanın temizlenmesiyle çıkan hiçbir atık çöp kutusuna atılmamalıdır.

-Çıplak elle hiçbir şeye dokunulmamalıdır. Ellerdeki tüm çatlak ve yaralar kapatılmalıdır. Lateks ya da kauçuk eldiven giyilmelidir.

-Uygun iğnesiz şırıngalarla cıva çekilmemelidir.

-Çok küçük boncuklar yapışkan bantla toplanmalıdır.

-Toplanan cıva kapağı buharı sızdırmayacak, içi su dolu kaplara konulmalıdır. Kapağın çevresi yapışkan bantla sarılmalıdır.

-Cıva saçılan bina bölümüne “cıvayla kirli bölge” yazılı bant çekilerek dolaşılması engellenmelidir.

-Toplanan cıva uygun biçimde atık toplama birimlerince alınıncaya kadar soğuk ortamda tutulmalıdır.

-İçine cıva bulaşmış her türlü fırın, ocak hemen kullanım dışı bırakılmalıdır.

Eğitim kuruluşlarında cıva kullanılması gerekiyorsa, yetkili öğretmen denetiminde ve etkilenim olmayacak biçimde kullanılmak zorundadır. Öğrencilerin cıva satın almasını gerektiren hiçbir uygulama yapılmamalı, bu tip ödevler verilmemelidir. Cıva saçılması durumunda yapılması gerekenler kolayca okunabilecek biçimde laboratuvarda asılı olmalıdır. Okul laboratuvarlarında cıva uygun kaplarda, ağzı sıkıca kapalı biçimde bulunmalıdır. Laboratuvar ortamından dışarı çıkarılmamalıdır. Okullarda cıva güvenliği ile ilgili eğitim daha çok kimya derslerinde yapılmalıdır. Cıvadan söz edildiğinde güvenlikle ilgili önerilerden de öncelikle söz edilmelidir.
Alıntı Merkezi:
 
Üst