Dört Halifenin Hadis Nakliyle Mücadelesi.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

halukgta

Kullanıcı
Katılım
6 Kasım 2015
Mesajlar
22
Beğeni
14
Puanları
3
Sayın Murat Bey siz benim yazdıklarımdan, peygamberimizi bir kenara bırakalım dediğimi mi anladınız? Ben size Allah ın elçisine verdiği görev yetki ve sorumluluklarını naklettim. Buna göre de bizlerin dikkatli olmamız gerektiğinin, gerekliliğini anlatmaya çalıştım.

Kur'an peygamberimizin bizler için örnek olduğunu söyler. Nasıl olur da onun örnek hayatını bir kenara bırakırız. Böyle tartışma olmaz. Eğer tartışacaksak daha önce söylediğim gibi Kur'an ın sınırları içinde tartışalım ve konuşalım.

BEN SÖYLEDİKLERİMDEN SORUMLUYUM. SİZİN ANLADIKLARINIZ DAN DEĞİL.
 

karanar

Kullanıcı
Katılım
29 Nisan 2014
Mesajlar
2,567
Beğeni
6,900
Puanları
113
Konum
ankara
bu konular daha önce konuşulmuş tartışılmış konular. arkadaşlar beni yanlış anlamayın da, siz kim oluyorsunuz da Kuran'ı ön plana alalım diyorsunuz. bunu hangi dini altyapıyla hangi eğitimle dile getirme cesaretini kendinizde görebiliyorsunuz. kendinizi toplumun neresinde görüyorsunuz. kopyala yapıştır yapıp konulara yok efendim Hz Ömer Hadisi yasakladı, yok şu şöyle yaptı. neyin peşindesiniz kardeşim siz.edebimizden sesimizi çıkarmıyorsak. tahammülümüzünde bir sınırı var. gereksiz konuları kaşıyıp kimlere paye çıkardığınızı çok iyi biliyorsunuz. bunlar zehirli hezeyanlardır. yanlış yoldasınız. ben bunları kasıtlı değil de acemilik olarak görüyorum. anladığım kadarıyla asker emeklisi olma durumunda da herhangi bir dini eğitim temeliniz yok.bırakın bu konuları hakedenler tartışsın.burası kimsenin dini zanlarını tartışacağı bir platform değil.bazı zirzop yazarların etkisinde kalmışsınız.bu ayrıştırma çabaları daha önce denendi. hatanızdan dönünüz ya da, bu tip; ikilik yaratacak, daha önce toplumda kaos yaratmış konuları bu sitede açmayınız.

yukarıda da belirttiğim gibi @aliveli44 ustam. bu ve benzeri konuların silinmesini, tekrarı halinde konuya muhatab arkadaşların, konu admini @Lacivert24 ustanın oluruyla; siteden uzaklaştırılmasını talep ediyorum.
 

ikizceli

çalışmalarınızı yasal yapınız.
Vip Üye
Katılım
11 Eylül 2013
Mesajlar
7,166
Beğeni
25,688
Puanları
113
Konum
ORDU- SAMSUN-ANKARA
muhterem lacivert hocamıza cevap verilmemesi,
arkadaşlarımızın sizi töhmet altında bırakan sözlerine karşı,
YÜCE RABBİMİZ İN,
ALLAH yalnız kuranın ipine sarılın emrini öne sürerek YÜCE PEYGAMBERİMİ ZE yüzün üzeinde ayet inmişken sadece içinden ,savunmanıza bazı ayetleri alarak,
- biz seni alemlere rahmet olarak gönderdik.
-andolsun ki ALLAH müminlere büyük bir lütufta bulundu.zira daha önce sapıklık içinde bulunuyorlarken onlara ,kendi i,çlerinden ,kendilrine ALLAH ın ayetlerini okuyan kendilerini temizleyen ve kendilerine kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber gönderdi.
-kim ALLAH a ve resulüne inanmazsa bilsinki biz kafirler için alevli bir ateş hazırlamışızdır.
-o hevadan( boş şeyler) konuşmaz.onun konuştuğu kendisine vahyedilen vahiyden başka bir şey değildir.
-ALLAH VE RESULÜ bir meselede hükmünü verdiği zaman,bir mümin erkeğin yahut bir mümin kadının artık işlerinde başka bir yol seçme hakları yoktur. kim ALLAH a ve resulüne isyan ederse,apaçık bir sapıklığa düşmüştür.
-peygamber size ne verdiyse onu alın,size neyi yasakladıysa ondan sakının.
-peygambere ALLAH rahmet eder,melekler de dua eder. ey iman edenler,sizde teslimiyetle ona salat ve selam getirin.
gibi peygamberimize kesin itaati emreden rızasını onun rızasına bir tutan ,hiç bir ayete yer vermemeniz, bende de açık bir soruya ve sorumluluğa neden olduğunu belirtmek isterim.
uzatmadan haluk bey bu tür insanları huzursuz eden yazılardan ya sakınınız ,ya da kutsal kitabımızla birlikte sizde görmek istediğimiz duyarlıkta yüce peygamberimizi de ,yüce ALLAH ın verdiği değerde gösterecek yazılar yazınız. bunu beklemek hakkımız ve aksi durumda her okuyan hakkınızda şüpheye düşmesi kaçınılmaz olacaktır. sağlıcakla.
 

wolf_52

Kullanıcı
Katılım
19 Ocak 2015
Mesajlar
3,812
Beğeni
9,771
Puanları
113
ben şahsen ,konuyu açan arkdaşımz,kardeşimz,art niyetli olduğunu düşünmüyorum , evet konu itibariyle çok hasas bir konu,kıldan ince kılıçdan keskin,yanlış bir şey yazmakdan korkuyorum,hesapbı, ağır olur,ebediyetde, zaten konuya hakim olan değerli abilerim ve ustlarım, gerkeni söylemişler,en başda dediğim gibi doğrusunu ALLAH billir, aliveli44 ustama katlıyorum, konu maksadın dışna çıkabilme, yanlış yorumlara neden olasılığı çok, bu da mekanda zıtlaşma kutuplaşma, ortamına yaratmadan konunu kaldırlmasını zanlımca uygun görüyorum,saygılarım la...
 

MURATS44

Kullanıcı
Katılım
16 Mart 2013
Mesajlar
248
Beğeni
70
Puanları
28
Sayın Murat Bey siz benim yazdıklarımdan, peygamberimizi bir kenara bırakalım dediğimi mi anladınız? Ben size Allah ın elçisine verdiği görev yetki ve sorumluluklarını naklettim. Buna göre de bizlerin dikkatli olmamız gerektiğinin, gerekliliğini anlatmaya çalıştım.

Kur'an peygamberimizin bizler için örnek olduğunu söyler. Nasıl olur da onun örnek hayatını bir kenara bırakırız. Böyle tartışma olmaz. Eğer tartışacaksak daha önce söylediğim gibi Kur'an ın sınırları içinde tartışalım ve konuşalım.

BEN SÖYLEDİKLERİMDEN SORUMLUYUM. SİZİN ANLADIKLARINIZ DAN DEĞİL.

Söylediklerinle savundukların birbirini tutmuyor maalesef.
Peygamber efendimizin günlük yaşamını , önem verdiği konuları , insanları men ettiği konuları nereden öğrenmeyi düşünüyorsun acaba? Madem hayatımızdan çıkaramayız , nerden öğreneceğiz bütün bunları.
günümüze kadar büyük islam alimlerinin naklettiği hadisleri , inkar etmek herşeyi inkar etmektir. Bu düşmanlığının mantığını anlamıyorum. yıllarca askerlik yap , emekli olunca bir hadis düşmanlığı tuttur bütün yzılarında aynı konuları enjekte et insanlara.
Son zamanlarda sahte hadisler baya çoğaldı. Hepsine doğrudur diyemeyiz ama hepsine yalandır da diyemeyiz. En sahih hadis kaynakları bugüne kadar insanlara doğruları aktarmışken , büyük islam alimler, bizlere aktarmışken bir kişi çıkmış hepsi yanlıştır, inanmayın diyor. Bunların yanlış olduğunun kanıtı ve kaynağı nedir?
Kuranı Kerimin seçme ayetlerini buna kanıt olarak gösterme . Çünkü direk hadislerle ilgili bir yorum yok. Bir soru daha...
Madem bunların yanlış olduğunu , hadislere safsata dediğini bir kenara bırakalım neden süslü cümlelerin arasına gizleyip direkt söylmek istediğini söylemiyorsun?
konuların sadece ve sadece hadis düşmanlığı ve satır aralarına gizlenmiş. Buda bir taktik olsa gerek.

Kısacası ben , bu konuların hepsinin kaldırılmasını uygun buluyorum. Hepside ayrı zehirle doldurulmuş. ve sadece bir tek odak var. HADİS İNKARCILIĞI.

hadisler olmasa Peygamber efendimizin tavsiyelerini , insanlara nasıl davranmaları gerektiğini kim söyleyecek? Kuranı Kerimde Pegamber efendimizin konumu , varlığı ve durumu ifade ediliyor. Kuranı Kerim Allah ac ın kelamıdır. Hadislerde Peygamber efendimizin insanlığa tavsiye ve uyarılarıdır. Brbirinden çok farklı iki kavram. Kuranı Kerim Hadis kitabı değildir ki , Peygamber efendimizin tavsiyelerini bizlere bildirsin.
Sana tavsiyem...
Yanlış yoldasın. Kendini öyle inandırmışsın. Her ne düşünerek , nasıl bir mantık ve zihniyetle bu işe yıllardır kafa yoruyorsun bilmiyorum ama iki farklı kavramı karıştırıp insanları yönlendirmeni şiddetle şiddetle ve şiddetle kınıyorum. Sana innmayanlarıda edebi cümlelerle sanki sana özel bir vazife tebliğ edilmiş gibi , din alimlerini ve hadis kaıtçılarını bir tarafa bırakıp hiçbir islami ehliyeti olmadan bu şekilde yorum ypıyor olman senin adına çok büyük bir tehlike ve bu tehlikeye bşkalarınıda çekiyorsun. Yanlış yoldasın. doğruyu gör ve dön bu yanlıştan. İslam alimlerinden daha iyi bilmediğin , helede Kurandan birkaç ayeti kendine göre yorumlayıp doğruyu bulduğunu sanıyor olman , seni her gün uçuruma biraz daha yaklaştırıyor. Okuyup bunlardan örnek alanlarda aynı şekilde.

Burdan değerli yönetici arkadaşlara tavsiyem. Arkadaşın bütün konularını görünmeyecek şekilde kaldırmanızdır. Bizler , sağlam kaynaklara dayanarak inanmamız gerekenlere ve inanmamamaız gerekenlere dikkat etmeliyiz. Yakın bir geçmişte birden bire ortaya çıkıp , islamda hadis yoktur..gibi SAFSATALARA itibar etmemeliyiz.
Bütün konuların kaldırılması , başka insanların vebaline girmemek için oldukça önem arzetmektedir. Dikkatinize......
 

BoZKurT

"R@m@z@n"
Forum Düzeni
Katılım
22 Mart 2012
Mesajlar
9,508
Beğeni
16,984
Puanları
113
Konum
İstanbul
selamunaleykum,

değerli abilerim dostlarım arkadaşlarım, öncelikle şu hususu dile getireyim, forum sitemiz hernekadar dini konular üzerine dayalı bir site olmasada sitemiz içerisinde dini konular bölümü vardır.
bu sebeple kimse kimseye burada dini konular tartışılamaz diyemez, sanırım bu konuda hem fikiriz.
bunun akabinde halukgta bey sizdende ricam forumun gercek amacının dışına çıkmasına sebep olmayın. açmış oldugunuz konular yıllardır insanların şeyhlerınden tarıkatlarından görmüş oldukları konulara ve yaptırımlara aykırı oldugundan bu duvarları yıkmanız oldukca zor. biz atalarımızdan ne gördüysek onu biliriz biz atalarımız dini üzerine yaşarız mantığı hasıl olmus ve bunu yıkmak kolay degıl. haa bunu yıkmanın doğru oldugunuda söylemiyorum, siz ben doğruyum diyorsunuz burdaki arkadaşlarda ben doğruıyum dıyorlar, peki hakemlik yapabilecek düzeyde ilim sahibi varmı desenız belkıde yoktur.

herzaman şu çizgide gittim, doğru davranış doğru sonuca götürür, düzgün davranış düzgün insana götürür. bu vatandaş hakkında konulara müdahil oldugum surece dışlamak yerıne kovmak yerıne hor görmek yerine sen yanlışsın ben dogruyum demek yerıne, yazdıgı cizdiği konuları kendi bildikleriniz ile çürütün dedim, madem siz doğrusunuz ona doğruyu anlatın dedim. ben anlatıyorum adam anlamıyor ! anlamazsa anlamasın, sonradan okuyan insanlar kendi fikri kendi ilmine göre hayatını sürdürür.

bu vatandaş belli bir saygının dışına çıkmamış, belliki yaşıda var, arkadaş diyorum ama, belkıde babam yaşında emekli oldugunu söyluyor. kiminiz rencide edici yorumlar yazıyor kiminiz sen kimsin ki gibi yorumlar yazıyor vs.. vs.. sonuç olarak iş yine Kuran'a dayanıyormu ?
Asr Suresi
1, 2, 3. Asra yemin ederim ki insan gerçekten ziyan içindedir. Bundan ancak iman edip iyi ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler müstesnadır.
şimdi bizler bu vatandaşa bu ayete uyarakmı davrandık yoksa bu ayeti görmezdenmi geldik.

hepimiz insanları silmeye hazır duruma gelmişiz, kendi biliğimizin dışında bir konu ile karşılaşınca direk itiraz direk olumsuz yaklaşım direk red etme durumuna girmişiz. bu hepimizin yaptıgı birşey, o bu şu degıl. örnek vermek gerekirse, bugün bir kimse bir tarikata dahil olsa, ve o tarikatta bu kişiye bugun çekeceğin zikir sayısı 10 bin dese, bu 10 bin zikrin akabinde 100 rekat namaz kıl her rekatta 10 larca ayatel kursü ihlası serifler oku dese, ve bu kişi bunu sadece oradaki tarikat temsilcisi kişi bunu istedi diye yapsa, bu kişinin sonu nedir ? bu ona zormu gelir kolaymı ? bu yapacağı şeyler hangi temele dayalı ? bunları kime sorabilir ? aynı tarikattan birine sorsa sen devam et diyecek, dışardan birine sorsa kafayı yakarsın diyecek.

-kim ALLAH a ve resulüne inanmazsa bilsinki biz kafirler için alevli bir ateş hazırlamışızdır.
-o hevadan( boş şeyler) konuşmaz.onun konuştuğu kendisine vahyedilen vahiyden başka bir şey değildir.
-ALLAH VE RESULÜ bir meselede hükmünü verdiği zaman,bir mümin erkeğin yahut bir mümin kadının artık işlerinde başka bir yol seçme hakları yoktur. kim ALLAH a ve resulüne isyan ederse,apaçık bir sapıklığa düşmüştür.

burada 3 ayet var, ve bu 3 ayete yorum getirin deseler, benim yorumumu yazayım.

kim ALLAH a ve resulüne inanmazsa bilsinki biz kafirler için alevli bir ateş hazırlamışızdır.
kim Allah ve resulune ınanmazsa demek bana göre burda Allah kendinden bahsediyor, ben resule ahiy ettim oda size bildirdi, siz onu dinlerseniz beni dinlemiş gibi olursunuz, çünkü o benim dediğimi size anlattı, onun anlattıgına tamam kabul ettım dersenız, benim yani Allah ın dedıgını kabul etmıs olursunuz manasını yakaladım ben. aksini idda edersek ortaya şu cıkıyor, Allah ve resulune ınanmazsanız !! biz ikimizde İlahız (haşa) ikimizede uyacaksınız durumu çıkar, ama Allah ne diyor, Allah tan başka ilah yoktur...
-o hevadan( boş şeyler) konuşmaz.onun konuştuğu kendisine vahyedilen vahiyden başka bir şey değildir.
bu ayette ise açık ve tartışmaya mahal bile vermeyecek açıklıkta ifade var (kırmızı), yani okudugumuz hadisleri kabul etmek zorundayız mutlak görevimiz bu dersek, hadisleri ayet yerine koymuş oluyoruz,bunu demiş oluyoruz.( hee şunuda belirtmeden gecmeyeyım, bir çok hadis zaten ayetler ile örtüşüyor, ki bu konuları acan vatandaşda bunu diyor, Kuran'ı oku, hadisleri okdugunda kurana ters geliyorsa tatbik etme diyor, ben bunu yanlış anladıysam bu arkadaşı uzaklaştıralım...)

ALLAH VE RESULÜ bir meselede hükmünü verdiği zaman,bir mümin erkeğin yahut bir mümin kadının artık işlerinde başka bir yol seçme hakları yoktur. kim ALLAH a ve resulüne isyan ederse,apaçık bir sapıklığa düşmüştür.

bu ayetten peygamberımıze de oda Allah gibi manası cıkartabilirmiyiz ? Allah da aynı Peygamberde aynı diyebilirmiyiz ? bence diyemeyiz, çünkü Allah 1 dir ortağı ve eşi yoktur. Allah ve resulu bir meselede hükmü verdi ise... yani Allah bir konuda hükmünü verdi resulude bunu bize tebliğ etti ise biz ona uyarız, çünkü resul bize Allahtan geleni bildirdi, biz Allahı görmedğimiz duymadıgımız için biz resulun dedıgını kabul ettık duyduk anladık, ama Allah ın emrini kabul ettik. resule dinleyerek Allahı dinlemiş olduk.

şimdi bozkurt sen ne ayaksın, biz seni böyle bilmiyorduk, sen neler yazıyorsun, sen resmen bu adama destek oluyorsun, sen bu adamı tanıyor buna müsade ediyorsun diyecek arkadaşlarım çıkabilir.yazdıklarımdan bu ortaya çıkıyor olabilir.
Lakin Allah azze ve celle şahidimdir ne bu vatandaşı tanırım nede hadisleri inkar ederim.
mısır el esser de öğretim görevlisi Abdullah el konevi adlı hadis hafızından ders almış biriyim (kibirden ve riyadan Allaha sığınırım ), lakin o hocamda aynı şeyi derdi, Önce Kuran Önce Kuran, kuranda bulamadıgını hadislerde bulursun derdi, ve şunuda eklerdi, kuranda bulamadıgını hadislerdede bulamazsın derdi.

şu hadis ile yazıma son vermek isterim ...



Cündeb (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Bir adam; Vallahi Allah falanı bağışlamaz dedi. Kuşkusuz ki Allah-u Teâlâ şöyle buyurdu:

−Benim adıma falanı bağışlamayacağıma yemin eden de kimmiş?! Kuşkusuz ki Ben onu bağışladım ve senin amelini de iptal ettim!”

Müslim 2621/137


selametle inş
 

Lacivert24

Extra/Dini Konular
Admin
Katılım
20 Ocak 2013
Mesajlar
7,771
Beğeni
22,163
Puanları
113
Konum
Erzincan
Sevgili dostlar: Allah cc. kuranı kerimi bizlere göndermiş ve peygamber efendimiz s.a.s. kuranı tebliğ etmiş, anlatmış, yaşamış ve kuran ölçüsünde müminlerin nasıl yaşam tarzlarını düzenlemeleri gerektiğini, nasıl amel etmeleri gerektiğini, konulara nasıl kuran ölçüsünde uygulamalar getirdiğini, bindörtyüz seneden beri islamın korunmasına, öğretilmesine ve kuranın hiç değişmeden günümüze kadar gelmesine, hayatlarını feda edercesine emek vermiş, müçtehit alim evliyayı kiramın, dinimizi kurana ve peygamberimizin sünnetini seniyye'sine uygun, açıklama ve izaha çalışan, değerli kitaplarını ötelemek yok saymak, onlarla irtibatımızı kesmek adına, insanlarımızın bilgi toplumu haline gelmesinde, son yıllarda iletişim imkanlarının sınırsız hale geldiği, internet ortamı, halisane gayret ve rıza-i ilahi için gecesini gündüzüne katan islam erleri olduğu gibi, islama düşman, yeryüzünden islamın güzel ahlak, birlik ve beraberliğini bozmayı hedef almış yayın organlarınında, olağan üstü gayret ve çabalarını görmekteyiz... Çağımızın en ciddi fitnelerinden birisi, Hadîs inkârcılığıdır...
Zira Sünnet ve Hadîslerin inkâr edilmesi, Peygamberle ve onun Ashâbıyla olan tüm bağların kopartılması anlamı taşımaktadır. Örneksiz, modelsiz, pratiği olmayan bir din algısının kabulü anlamına gelmektedir. Kur’ân’ın doğru anlaşılmasında Rasûlün pratik örnekliğinin yerine aklî ve fikrî yaklaşımları, kişisel anlayış ve tercihleri, hevâ ve hevesleri koymak demektir. Oysa Yüce Allah, bu uygulamaları ortadan kaldırıp, insanları vahye, kendi irâdesine ve murâdına çağırmak adına kendi içlerinden Peygamberler göndermiştir. O Peygamberler de insanlara Allah’tan gelenleri hem değiştirmeden ulaştırmışlar hem de kendilerinden bir şeyler katmadan Allah’ın emrettiği ve gösterdiği şekilde açıklamışlar, tebyîn etmişlerdir. Bu nedenle Allah’ın Kitâbının anlaşılmasında birinci kaynak yine Kitâbın kendisidir. Daha sonra ise Rasûlün açıklamaları ve Sünnetidir. Kur’ân ve Sünnet, et ile kemik ve ruh ile beden gibidir. Bu ikisini birbirinden ayırmak, -mânen- hayat damarlarını koparmaya benzer. Kitâbı arkaya atmak ne kadar yanlış ise, Sünnet-i Seniyye’yi elinin tersiyle itip arkaya atmak da o denli yanlış bir davranıştır...
Dolayısıyla Halukgta nın dini mübini yıkma gayretleri güden islam düşmanlarının değirmenine su taşıma, onların amaç ve niyetlerine hizmet ettiği görülmektedir, yayınlarının mümin kardeşlerimizin saf ve temiz dimağlarında yapabilecek olumsuz algılara sebebiyet vermemesi bakımından, siteden uzaklaştırılması tarafımdan uygun görülmüştür...
 

ikizceli

çalışmalarınızı yasal yapınız.
Vip Üye
Katılım
11 Eylül 2013
Mesajlar
7,166
Beğeni
25,688
Puanları
113
Konum
ORDU- SAMSUN-ANKARA
kapatılmış bir konuya sizlerden özür dileyerek bir kaç ilave yapmak istiyorum.
öncelikle saygıdeğer hocamıza sonsuz minnetlerimi sunuyorum . YÜZE RABBİM ellerine dert vermesin,binlerce razı olsun. YÜZE RABBİM e sonsuz hamdü senalar olsun.
yeterince savunmaktan aciz kaldığımız yüze peygamberimize selatü selamlar olsun.
ALLAH IN RAHMETİ VE selamı,yolunda yürüme gayretinde olduğumuz, mezhep imamızın üzerine olsun.
YÜCE RABBİM,ÜMMETİ MUHAMMEDİ hak yoldan ayırmasın inşaallah.
üyelerimizin zihninde bir istifam olmaması için,
kişinin sitesine girsinler,
bütün yazıları adlı bölümden yazdıkları bazı bölümleri takip ederlerse ,kişinin niyeti hakkında kesin fikir sahibi olabilirler.
şu ana kadar kaleme aldıkları bir başlangıç. iki gündür yoğun bir şekilde inceliyorum. geceyi uyumadan geçirdim dersem abartmış olmam.
itibarsızlaştırmadığı, yok hükmünde saymadığı ne peygamber ne sahabiler ne mezhep imamları ne müctehitler kalmış.
namazın rekatının yanlış olduğundan,namazın kazasının batıl olduğuna,(bilirizki,peygamberimiz hendek savaşının zorlu şartlarında ,öğle ikindi ve akşamı yatsıdan önce cemaatle kaza etmiştir.)
baş örtüsünün ,ALLAH IN kesin hükmü olmadığını ,arabistanın sıcak iklimden dolayı örtünüldüğüne kadar , konuların içinde görebilirler.
lacivert hocamla benim yazdıklarıma cevap vermiyor . zaten şu an kendini savunamayacağından,
arkasından fazla konuşmamak adına kısa yazıyorum. lütfen ,bu kararın yanlışmı oldu düşüncesinde olanların incelemesi için yazdım.
ALLAH a emanet olunuz.
 

BoZKurT

"R@m@z@n"
Forum Düzeni
Katılım
22 Mart 2012
Mesajlar
9,508
Beğeni
16,984
Puanları
113
Konum
İstanbul
(bilirizki,peygamberimiz hendek savaşının zorlu şartlarında ,öğle ikindi ve akşamı yatsıdan önce cemaatle kaza etmiştir.)

selamunaleykum,

abi konuyu ben kitlemiştim, daha fazla yorum gelipte akıllar temelli bulanmasın diye. sorun yok. konuyu açabiiriz isterseniz.
lacivert ustam vermiş oldugunuz karar hakkımızda hayırlı olur inş.
ikizceli ustam yaş itibari ile olsun kişiliğin ile olsun saygı ve sevgide sana karşı eksik oldugumu düşünmüyorum.
buna dayanarak şunu belirtmek isterim, yukarıda bahsetmiş oldugun olaydan sonra, peygamberımız s.a.v efendimize ayet gelmiştir.buda bir hadis ile nakil olmuştur.

Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
“Hendek savaşı günü Ömer bin el-Hattab (Radiyallahu Anh), güneş battıktan sonra geldi ve Kureyş kâfirlerine sövmeye başladı:
−Ya Rasulallah! Neredeyse güneş batmadan ikindi namazını kılamayacaktım dedi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Vallahi ikindiyi ben de kılmadım’ buyurdu. Müteakiben kalktık ve Buthan vadisine gittik. Orada Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) namaz için abdest aldı, biz de namaz için abdest aldık. Güneş battıktan sonra ikindi namazını daha sonra da akşam namazını kıldırdı.”
Buhari 647
Cabir (Radiyallahu Anh)’dan rivayete göre bir seferinde Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Hendek savaşında savaşla meşgul olması sebebiyle ikindi namazını kendi vakti içinde kılamamış onu güneş battıktan sonra kılmış daha sonra da akşam namazını kılmıştır. Bunun üzerine Allah-u Teâlâ:

“Namazları ve orta (ikindi) namazını koruyun, gönülden bağlılık ve saygıyla Allah’ın huzurunda durun.”
Bakara 238


Ayetini indirmiştir. Bu ayetle Allah (Azze ve Celle), Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in Hendekte ikindi namazını kendi vaktinin dışına çıkararak akşam namazının vaktinde kılma fiilini nesh etmiş oluyordu. Sonra Allah-u Teâlâ savaş esnasında kılınacak namazları hükme bağlamak için Nisa suresindeki ayetleri indirmiştir:

“Sen de içlerinde bulunup onlara ikamet edip namazı başlattığın zaman onlardan bir bölük seninle beraber namaza dursun ve silahlarını da yanlarına alsınlar. Namazda secdeye vardıklarında arkanıza geçsinler; bu kez namaz kılmayan öteki grup gelsin, seninle beraber namaz kılsınlar, korunmalarını ve silahlarını da alsınlar.

Kâfirler isterler ki siz silahlarınızdan ve eşyalarınızdan gaflet edesiniz de birden üzerinize bir baskın yapsınlar. Yağmurdan zahmet çekersiniz. Ya da hasta olursanız, silahlarınızı bırakmanızda size bir günah yoktur. Korunma tedbirinizi alın. Şüphesiz Allah, kâfirlere alçaltıcı bir azap hazırlamıştır.

Namazı bitirdiğiniz zaman ayakta, oturarak ve yanlarınız üzere iken Allah’ı zikredin. Güvene kavuştuğunuzda namazı tam kılın. Çünkü namaz mü’minler üzerine vakitleri tayin edilerek farz kılınmıştır.

Nisa 102, 103



bunu paylaşmamdaki esas, peygamber s.a.v kaza namazı kılıyordu algısı doğmasın diyedir. Doğruyu en iyi bilen Allahdır. inş isabet etmişizdir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst