Dokunduğu Her Şeyi Altına Çeviren Midas

Roni

USTA - KÂŞİF
Super Moderatör
IMG_3997.jpeg

Dokunduğu Her Şeyi Altına Çeviren Midas

MÖ 7. yüzyılın başlarında (Lidya) Sardes'in içinden geçen Sard (Paktolos) Çayı'nın getirdiği alüvyonlu topraklardan altın elde edilmeye başlanmıştı. Efsanelere göre Sart Çayı bu özelliğini dokunduğu her şeyi altın yapan Frig Kralı Midas'tan almıştı. "Şarabın, hazzın tanrısı Dionysos'un (Bacchus) yoldaşı Satyros Frigya'yı gezerken Midas'ın gül bahçesinde uyuyakalmış. Satyros'u bulup on gün on gece sarayında ağırlayan Midas'ın konukseverliğinden etkilenen Dionysos'a, kralın bir dileğini gerçekleştireceğini söylemiş. Kral Midas da her dokunduğunun altına dönüşmesini ve böylece daha zengin olmayı istemiş. "Midas eline aldığı ekmeğin bile altına dönüşmesinden bıkmış, açlıktan ölmemek için tanrılara yakarmış ve bundan kurtulmak istemiştir. Dileği kabul edilen Kral Midas'a Sard'taki Paktolos (Sart Çayı) Çayı'na gitmesi ve bu suyun kaynağında yıkanması söylenmiştir. Midas, söylenenlere aynen uymuş ve Midas’ın bu özelliği Sart Çayı'na geçmiş. Lidya Devleti’nin başkenti Sard’ın zenginliği bu efsaneye ve Bergama ile onun batısındaki Kalarga Tepesi arasında işlettikleri bir altın madenine bağlanmaktadır. Görsel Wikipedia, Afyon Arkeoloji Müzesi'nde Midas Heykeli

Dedektif

Vip Üye
Her gerçek,abartılıp çarpıtıldığında efsaneye dönüşüyor.
Bence marifet gerçek olan kısmı ayıklabilmekte,
Tanrılarını tanıyıp,giydirdileri anlamları ve hayatlarına sokma şekillerini arazide çözebilmek müthiş birşey

Son düzenleme:

Roni

USTA - KÂŞİF
Super Moderatör
Güzel efsane uydurmuşlar. Performansı ayakta alkışlıyorum 😅
Böyle şeyleri paylaşacan ki millet hikayede değil gidip yerinde canlı kanlı gözlerle görerek tecrübe etsin. Yoksa güzelim doğrular efsaneleştirilmek istenen hikayelerle süslenerek tabakta sunulur. O yüzden hiç oynama editleme yapmadan direk paylaştım. Bu sebepledir ki ben kaşifliğe aşığım ve doğadan çıkmam dışarı. Beraber az katetmedik yolları o dağlarda 😂👍

Moderatör tarafında düzenlendi:

SiyahBeyaz

Vip Üye
Böyle şeyleri paylaşacan ki millet hikayede değil gidip yerinde canlı kanlı gözlerle görerek tecrübe etsin. Yoksa güzelim doğrular efsaneleştirilmek istenen hikayelerle süslenerek tabakta sunulur. O yüzden hiç oynama editleme yapmadan direk paylaştım. Bu sebepledir ki ben kaşifliğe aşığım ve doğadan çıkmam dışarı. Beraber az katetmedik yolları o dağlarda 😂👍
Para biriktiremedik bari anı biriktirek dedik a buz dağ bayır yapmadık haklısın 😅

Necat.

Emektar
Forum Düzeni
Admin
Roni kardasimin kilosu yetmez.
Deli abime de kıyamam.
En iyisi ben "şişman vucudlar" dizisinden 325 kiloluk bir hatunla tanıştırayım onu.
Maddi dertlerimiz bitsin abi. 😁 😁
Ustam sen görmüş geçirmiş insansın, o 325 kiloluk hatunu tanıştırmak için önce senin tanışman lazım, sen tanışmaya uğraşırken yenge tarafından kazaya uğrama ihtimalini düşünmek lazım :) bence hiç uğraşma dediğimi yap Roniyle Fırat ustayı tanıştır :) ikisinin toplamı yeter sana

Üst Alt