Fibonacci Sayıları Ve Altın Oran Nedir?

BoZKurT

"R@m@z@n"
Forum Düzeni
Katılım
22 Mart 2012
Mesajlar
9,502
Beğeni
16,956
Puanları
113
Konum
İstanbul
1664-RESIM1.jpg
Leonardo Fibonacci İtalya’nın Pisa şehrinde doğmuş olan İtalyan bir matematikçidir, bu nedenle Pisalı Leonardo olarak da anılmaktadır. Fibonacci bir problemi araştırırken bu sayıları buluyor ve kendi adını veriyor.

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987.. dizisi Fibonacci dizisi olarak geçiyor. Fibonacci dizisinin özelliği kendinden önceki iki ardışık sayının toplamının kenisinden sonraki sayıya eşit olmasıdır.

Dizilim içinde bir sayıyı kendisinden önce gelen sayıya bölerek ilerlersek ulaşacağımız sonuç 1,618 rakamına sürekli yaklaşacak şekilde oluşacaktır.

Peki nedir Fibonacci Sayılarını yüzyıllardır bu kadar önemli yapan?
1. Altın oran sayısının çok önemli bir sayı olması,
2. Dizinin daha küçük elemanlarının doğada karşımıza çıkması,
3. Sayıların sayılar teorisinde farklı birçok kullanımı olması Fibonacci sayılarını oldukça önemli yapmıştır.

1664-RESIM7.jpg
Şimdi çoğu insan için karmaşık gelen bu 3 maddeyi biraz daha anlaşılır bir dille ifade edip açıklayalım;

1. Altın Oran’ı eski mısırlılar ve yunanlılar bulmuş ve daha çok mimaride kullanmışlardır, basit anlamıyla altın oran; bütünün parçaları arasında olan geometrik ve sayısal bir oran bağlantısıdır.

Bu tanım akıllara şu soruyu getirir; nedir altın oran ve fibonacci arasındaki bağlantı?

Fibonacci dizisindeki ardışık 2 sayının oranı sayılar büyüdükçe Altın Oran’a (1,618) yaklaşır.

Altın Oran’ı kare kullanarak basit bir şekilde anlamaya çalışalım ;

Şekiller üzerinde adım adım değişikliği göstermek amacıyla her yapılan yeni işlemi farklı renklerle gösterelim. Bu şekilde her adımda hangi noktaya gideceğimizi görelim;

1664-RESIM2-640x782.png

Altın Oranı geometrik anlamda inceledik, peki altın oranı günlük yaşamda nerelerde görebiliriz?

1664-RESIM3-300x80.jpg
İnsanın İşaret Parmağı;
Bir insanın işaret parmağı (normal standartlardaki parmaklar için geçerli) her bir bölümü bir önceki bölüme oranı fibonacci sayısını veriyor. Yukarıdaki renkli çizgiler altın oranı gösteriyor.

1664-RESIM4.jpg
Akciğerler;
Akciğeri oluşturan bronş ağacının görülen en belirgin özelliği asimetrik olmasıdır.

Soluk borusu, biri uzun (sol) ve diğeri de kısa (sağ) olmak üzere iki ana bronşa ayrılır. Kısa bronşun uzun bronşa olan oranının yaklaşık olarak 1/1,618 değerini verdiği saptanmıştır.

İnsan Yüzü;
1664-RESIM5-300x288.gif
Kulaklar arasındaki mesafe, gözle üst dudak arasındaki, burnun altı ile çene arasındaki mesafe altın oran içermektedir.

Kollar:
Kolumuzun üst bölümünün alt bölüme oranı altın oranı verir.

Mısır Piramitleri:
Her bir piramitin tabanının yüksekliğine oranı altın oranı veriyor.

Çam Kozalağı:
Çam kozalağındaki taneler kozalağın altındaki sabit bir noktadan kozalağın tepesindeki başka bir sabit noktaya doğru spiraller oluşturarak çıkarlar. Eğrinin eğrilik açısı altın orandır.

Tütün Bitkisi:
Tütün Bitkisinin yapraklarının dizilişinde bir eğrilik söz konusudur. Bu eğriliğin tanjantı altın orandır.

Eğrelti Otu:
Tütün Bitkisindeki eğriliğin tanjantı altın orana eşittir.

1664-RESIM6.jpg
2.
Doğada Fibonacci sayılarının nasıl karşımıza çıktığını inceleyelim;

Bir bitkinin sapındaki yaprakların, bir ağacın dallarının düzeninde her zaman altın oran kuralı vardır. Yapraklardan biri başlangıç noktası olarak alındığında, bundan başlayarak yukarıya doğru (aşağıya doğru da olabilir) sayılırsa (aynı hizada birden fazla yaprak olabileceği düşünülürse dönme işlemi yapılabilir) farklı bitkiler için farklı sayılar bulunabilir ancak bunların tek ortak özellikleri fibonacci sayıları olmalarıdır. Bir papatyanın yaprak sayılarının da 21,34,55,89 yani fibonacci sayılarını verdiği bilinir.

Tüm bunların şaşırtıcı sonuçlarını gördükten sonra birkaç ayrıntıya değinmek gerekirse; Altın Oran’ı sanatta ve mimaride oldukça fazla görmekteyiz. Aynı zamanda resimde, müzik notlarında, şiir, ekonomi gibi birçok alanda altın oran bulunmaktadır.


define ile ilişkilendirebilirsiniz.
 

Abdullah313

Kullanıcı
Katılım
18 Mart 2016
Mesajlar
533
Beğeni
1,329
Puanları
93
Ustam tam çok ilginç bir konuya değinmişsiniz. Benim de aklıma şöyle bir düşünce geldi okudukça... Bu altın oranı (1,618) oranını çubuklarımıza orantılasak, yani çubuğumuzun uzun kısmına/kısa sap orantısı 1,618' i verse ve toplam uzunlukta altın madeninin atom numarası olan 79 yapsak? Kısaca Uzun kısım 48,8 cm + sap kısmı 30,2 cm (birbirlerine oranı 1,618) = toplam 79 cm (altının atom değeri). Belki de çubuklar ilk önce altına bakar mı :) Biraz hayalperestlik gibi olsa da merak ettim doğrusu. Benim tüm çubuklarım bükülü ve zaten toplamda 79 cm olan çubuğum yok elimde şu an... Deneyecek arkadaşlar olursa eğer, lütfen tepkilerinde farklılık olup olmadığını yazsınlar. Lütfen :)
 

MAVRAN

Super Moderatör
Katılım
31 Aralık 2014
Mesajlar
3,138
Beğeni
8,815
Puanları
113
Konum
Trabzon_Kocaeli
BOZKURT Kardesim zaten kafam karışıktı şimdi hepten tamam. Toparla toparlayabilirsen. Güzel bilgiler ancak bizim gibileri dağıtır gibi geliyor bana. Yinede ilgilenen arkadaslara ALLAH Yardım etsin. Senden de razi olsun. Bir şey daha öğrenmiş oldum.
 

metin77

Kullanıcı
Katılım
17 Aralık 2015
Mesajlar
1,663
Beğeni
3,406
Puanları
113
Konum
adana
tanıdığım bir kız arkadaşım burnuna estetik yaptırmış ve çok güzel bir kız olmuştu. ona sordum neden böyle bir şey yapma gereği duydun diye. bana burnunun büyük olduğunu ve doktorun altın orana göre estetik yaptığını söyledi. ilk kez o zaman duymuştum bu oranı ve anlamamıştım. güzel bir bilgi ustam emeğine sağlık
 

wolf_52

Kullanıcı
Katılım
19 Ocak 2015
Mesajlar
3,812
Beğeni
9,771
Puanları
113
emeğine sağlık sayın bozkurt,ustam,kafama takılan Fibonacci m.s 12 ve m.s 13 yüzyolda yaşamış bu ( deha) tarihe not düşülmüş, bana göre şüpeli, çünki bu yüz yılarda ispanya endülüs islam devleti var dı, endülüs devledini yıkınca avrupa bu gün ki modern matametiğe geçdi, çünki kendi leri hantal roma rakkamları kulanılıyordu, oysa islam medreselerinde astırloji, ve matematik hat safdaydı altın oran müslüman alimler çokdan bilyorlardı, her zamnki gibi bunda kendilerine mal etdiler, misal güney kutbu 1800 lerde keşvedildini okularda okmuşuzdur ee bu doğrumu birde piri reisin haritasına bakalım 1500 lü yılarda çizildi, dünyuanın hiç bir yerinde piri reis amerikayı ilk keşveden yada güney kutbunu ilk bulan olarak yazılmaz, sebep çünki müslüman. yada ibni sina, tıpın dehasıdır bu gün bile onun gelişdirdiği alletler le ameliyat , yapılıyor modern tıp onun çizdiği rota istkametinden yola çıkılmışdır, düne kadar kimse söylemiyorlardı, nezamman ki ayuka çıkdı daha yeni yeni filmi yapıyorlar.. yani kısaca kökeni avrupa olan herşeyden şüpe duyarm.... düne kadar tuvaleti bilmyen milet , medniyetide insanlığda bizden öğrendiler.....maksadım sadece müslüman alimlerimizin, emeklerini, hak etmyen emek hırsızlarına pirim vermemek, neyse kusurma bakmayın çok yazdım çizdim YARADANA emanet olun....
 

Abdullah313

Kullanıcı
Katılım
18 Mart 2016
Mesajlar
533
Beğeni
1,329
Puanları
93
iki yakın bir uzak kutsal üçlemede altın oran varsa bu para der yoksa mezar der
Ustam bu oran üçgenin hangi taraflarının orantısı oluyor? Mesela üçlememiz ikizkenar olsa, yüksekliğin altkenara oranı mıdır? Balıkesirde köylerinde bu şekil üçleme kestane ağacından bahsetti arkadaşlarım. Bu şartlarda hedef nerde kalıyor?

Mobil cihazdan gönderildi...
 
Üst