Herkes Bu Görüntüyü Konuşuyor! | Sayfa 2 | Define işaretleri ve anlamları
  • Hoş Geldin Ya Şehr-î Ramazan

Herkes Bu Görüntüyü Konuşuyor!

byroom

Kullanıcı
Katılım
4 Aralık 2013
Mesajlar
170
Beğeni
311
Puanları
63
Konum
çorum
Bizim oğlan ( komana2)
Şehit dir diyor.
9cb7bcee2c03bc045c2f5f2d3a34d398.jpg
Allah bağışlasın ustam...
 

Meltun

Kullanıcı
Katılım
2 Kasım 2014
Mesajlar
339
Beğeni
1,032
Puanları
93
Yaş
76
Konum
Tekirdağ/Çorlu
Optik yansımalar nedeniylede bu olay şu şekildede izah olunabilir.

Serap Nedir, İnsanlar Nasıl ve Neden Serap Görür? Serap Nasıl Oluşur?


Filmlerde çokca görmüşsünüzdür çölde kalan insanların serap gördüğünü. Kabaca serap olayını, insanların gördükleri göz yanılmaları olarak söylesek çok da yanlış olmaz sanırım. Ama insanların serap görmesinin nedenleri vardır elbet, işte bizde bu yazımıda biraz buna değinmek istedik. Acaba serap nedir, nasıl oluşur, nedenleri nelerdir? Bu gibi sorulara kısaca cevap vermeye çalışalım;


Serap olayı nasıl olur?
Özellikle filmlerde çok işlenir serap konusu… Çölde bakarsın film kahramanı 500 sıcaklıkta, birden ileride bir palmiye ağaçları ile kaplı, ortasında bir su kaynağı olan vaha görünür belli belirsiz… Kahramanımız bunun bir serap olduğunu bilmemektedir tabii, yaklaşınca herşey biter…
Bu senaryoda dikkatimizi çeken olay görülen vaha… Yani serap… Aslında serap öyle bir vaha şeklinde görülmez hiç bir zaman. Belki bir su birikintisi gibi görünebilir veya bir ağacın yansıması… Ama bu konuda şunu da belirtmekte fayda var: Çok fazla açlık ve susuzluk çeken insanların çeşitli halüsünasyonlar da görmeleri muhtemeldir. Bu sadece beynin insana oynadığı bir oyun, serap falan değil fiziksel olarak. Biz fizikçiler serap deyince bir objenin yanlış yerde görülmesini veya yanlış algılanmasını kast ederiz..
Bir maddenin özellikle çölde ve denizlerde hava çok sıcakken yanlış yerde veya farklı görünmesinin sebebi tamamen atmosferik sebeplere dayanır. Gün çok sıcak olduğunda yer yüzeyinde ince (atmosfere göre) bir sıcak hava tabakası oluşur resimde de gösterildiği üzere. Bildiğiniz gibi sıcak havanın yoğunluğu soğuk havadan düşüktür. Bu iki hava katmanının birleştiği yer bir lens vazifesi görür işte bu yoğunluk farkından dolayı ve böylece uzaktaki cisimlerden gelen ışınlar kırılır ve farklı yerlerde hatta ters olarak dahi görünebilirler. Ayreten bu birleşme noktası uzaktan su gibi de görünür.. Mesela özellikle sıcak yaz yolculuklarında araba ile giderken bu su görüntüsünü hepiniz yakalamışsınızdır. Yolun ilerisi sanki ıslakmış gibi görünür uzaktan ama yaklaştığınızda orada hiç su olmadığını görürsünüz. İşte bu gördüğünüz de fiziksel bir seraptır yukarıda açıklandığı gibi.


Denizlerde de serap görülür fazla bilinmemesine rağmen fakat denizde olay tam tersidir. Bu sefer daha yoğun hava tabakası soğuk denize daha yakındır, sıcak tabaka üstte yer alır. Bu yüzden yansıma karadaki serabın tersine üst tarafta, su yüzeyinin üstünde olur.. Bu yüzden görülen serap havada uçuyormuş, yumulmuş gibi görülebilir…

Serap Oluşumu Işığın Tam Yansımasıdır
Seraplar sıcak havada oluşan göz aldanmalarıdır. Güneş ışığın yeri güçlü bir şekilde ısıtmasıyla meydana gelirler. Yerin hemen üstündeki hava tabakası ısınır ve yoğunluğunu kaybeder. Bu durum onun kırılma indisini, üzerindeki havaya oranla azaltır. Kırılma indisindeki değişikliklerle yükseltiler mercek etkisi yaratır. Işık ışınları yukarı doğru kırılır, böylece yere yakın hava tabakası, bir ayna vazifesi görür, Gözlemci, gökyüzünün suya benzer bir yansımasını görür. O, suya doğru ilerledikçe yansıma da hareket eder. Bu nedenle gözlemci hiçbir zaman seraba ulaşamaz.



Bu serapta, gökyüzü ve uzaktaki dağlar, bir göldeki adaları çağrıştıran yanılsamalar vererek yansıyorlar. Aslında, göl, sıcak kumdan başka bir şey değil.
Serap, atmosferde ışık ışınlarının kırılmasından doğan ve çöllerde kolaylıkla gözlemi yapılabilen optik yanılma, uzaktaki bir cisme bakarken sanki bir su yüzeyinden yansıyormuş gibi, cisimle birlikte ters görüntünün oluşumu, ılgım, yalgın, pusarık. Atmosferin homojen olmayan seviyelerinden geçen ışığın kırılmasından kaynaklanan optik illüzyonlardır.
Çölde susuzluktan ölmek üzere bir adam düşünün. Olduğu yerden ötelere doğru bakıyor ve yüzü Güneş'in parlak ışıklarını yansıtan, çevresi ağaçlık bir göl görüyor. Son bir çabayla, o yönde ilerliyor; ama gölün ve çevresindeki ağaçların görüntüsü ansızın kayboluyor. Güçsüz adımlarla, düşe kalka vardığı yerde kızgın kumlardan başka bir şey yoktur.
Söz konusu adamın uzaktan gördüğü şey sadece bir seraptır. Çölle ilgili şeyler okuyanlar, bu konuda filmler görenler, “serap” diye tanımlanan bu görüntüyü bilirler. Fakat bir serabın ne olduğunu, hangi nedenlerle görüldüğünü de bilirler mi acaba?
Serap, atmosferdeki belirli şartlar yüzünden tabiatın gözlerimize oynadığı bir oyun, bir aldatmacadır. Bu konuda daha ayrıntılı açıklamaya girişmeden önce, baktığımız herhangi bir şeyi, o nesneden gözlerimize yansıyan ışık huzmeleri (ışınlar) sayesinde görebildiğimizi belirtelim. Genellikle, bu ışınlar gözümüze doğru bir çizgi halinde ulaşır. Bu yüzden, belirli bir uzaklıktan baktığımız zaman sadece ufkun üzerindeki şeyleri görürüz.


Şimdi de atmosferin ışık huzmeleri (ışınlar) ile oynadığı oyuna gelelim. Bir çölde, toprağın üzerindeki yoğun bir hava tabakası (katı) bir ayna niteliği gösterir. Ufuk çizgisinden aşağıda kalan herhangi bir şey, bizim görüşümüzün dışındadır. Fakat ondan gelen ışınlar bu yoğun hava tabakasına vurduğunda, oradan yansıyarak gözlerimize düşer. O şeyi ufuk çizgisinin üzerindeymiş gibi görürüz. Gerçekte, gözlerimizin göremeyeceği şeyleri “görüyor” durumundayızdır. Gökyüzünün uzak bir kesimi bu hava tabakasından “ayna” ile yansıdığında bazen bir göl görünümü alır ve bir serap görmüş oluruz.
Güneş'in ortalığı yakıp kavurduğu çok sıcak bir gün bir tepenin doruğuna yaklaştığınızda, ilerdeki yolu ıslakmış gibi görebilirsiniz. Bu da bir seraptan başka şey değildir. Gördüğünüz, aslında yolun üzerindeki sıcak hava tabakasında kırılan ve gökyüzünden gelen ışıktır.Denizde de serap olabilir. Çok uzaklarda,gökyüzünün teşkil ettiği fonda yol alan gemiler görebilirsiniz. Bunun nedeni, suyun yüzeyine yakın soğuk havayla, üzerindeki sıcak hava katlarıdır. Ufuk çizgisinin ötesindeki gemiler, onlardan gelen ışık dalgalarının sıcak hava tabakasında yansımasından dolayı gökyüzünde yol alıyormuş gibi görülürler.
Tarihin kaydettiği en ünlü serap olaylarından biri, Sicilya’da, Messina Boğazının karşısında cereyan etmiştir. Messina şehri gökyüzüne yansımış, herkes havada asılı,peri masallarındakini andıran saraylar, şatolar gördüğü hissine kapılmıştır. İtalyanlar, efsanelerdeki bir kötülük perisinden esinlenerek bu olayı (Fata Morgana) diye isimlendirmişlerdir.

Kaynak: m
 
Son düzenleme:

Warning

Kullanıcı
Katılım
17 Eylül 2014
Mesajlar
1,552
Beğeni
5,246
Puanları
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Bizim oğlan ( komana2)
Şehit dir diyor.
9cb7bcee2c03bc045c2f5f2d3a34d398.jpg

Maşaallah Maşaallah Allah hayırlı salih evlatlardan eylesin ağabeyim ömrü uzun önü açık ola Makamı Yüksek ilim ve maneviyat ola inşaallah Allah c.c. bağışlasın ağabeyim heleki Rabbim hafızlığı nasip ede. Selametle yeğenimin gözlerinden öpüyorum Allah'a emanet
 
Üst