Höyüklerimiz... | Define işaretleri ve anlamları
  • Hoş Geldin Ya Şehr-î Ramazan

Höyüklerimiz...

Lacivert24

Extra/Dini Konular
Admin
Katılım
20 Ocak 2013
Mesajlar
7,758
Beğeni
22,052
Puanları
113
Konum
Erzincan
zadisakli.jpg




(...)


Amik Ovası’ndaki 300’e yakın höyükten, TAY Projesi’nin inceledikleri içerisinde, neredeyse tümüyle korunmuş tek örnek. Ne tarım tahribatı, ne defineci saldırısı ne de başka bir tahribat görülmedi. İnanılır gibi değil!... İsmi ve yeri bizde saklı.


yeniyeldegirmeni.jpg


Yeni Yeldeğirmeni Tepe
(Balıkesir/Ayvalık/Altınova)


Yeni Yeldeğirmeni Tepe’nin tam üzerinde, iki binadan oluşan bir su pompa istasyonu var. Binalardan biri höyüğün içine yapılmış. Batısından güneyine uzanan toprak yol ise, İlk Tunç Çağı höyüğünü neredeyse tümüyle tahrip etmiş.

yarimhoyuk.jpg


Yarım Höyük
(Burdur/Tefenni/Harmankaya)


7.000 yıllık, Kalkolitik Çağ’a ait bir höyük. Doğal tahribat örneği. Höyüğün güneyi, dere taşkınlarından dolayı tamamen yok olmuş. Kesitten anlaşıldığı kadarıyla,

yarimburgaz.jpg


Yarımburgaz Mağarası
(İstanbul/Küçükçekmece/Altınşehir)


Hiçbir koruma olmadan, kaderine terkedilmiş, 400.000 yıllık, hem de İstanbul sınırları içerisinde yer alan bir mağara. Türkiye’nin şu an için bilinen en eski yerleşmesi, Bizans Dönemi’nde de kilise olarak kullanılmış. Günümüzde, Altınşehir Mahallesi mağaranın üzerine yürüyor. Her yeri defineci çukurları ile dolu. Kompresörlerle kaçak kazılar yapılmış, mağara içinde film bile çekilmiş.

uyucekiznik.jpg


Üyücek
(Bursa/İznik)


Höyüğün tüm yüzeyi sürekli ekiliyor; doğu kısmı ise 1980’lerin sonunda dozerle düzlenerek yok edilmiş. Bu İlk Tunç Çağı yerleşmesinin üzerinde, Hellenistik ve Roma dönemlerine ait mimari kalıntılar var.

toygartepe.jpg


Toygartepe / Hamidiye
(Aydın/Nazilli/Hamidiye)


Üstünde olasılıkla tümülüs bulunan büyük bir İlk Tunç Çağı höyüğü. Höyüğün doğusu yola paralel biçimde tıraşlanmış; hemen yanından ise kanalet geçirilmiş. Kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda, 40 metreden fazla uzunluğa sahip, jandarma denetiminde yapılmış, ruhsatlı bir define kazısına ait, buldozerle açılmış bir yarma mevcut. Kazı sonrasında bu yarmada, daha derine inmek için açıldığı anlaşılan bir kaçak kazı çukuru da bulunuyor.

tilmiz.jpg


Tilmiz
(Siirt/Merkez/Akçaköy)


Su deposu inşa etmek için höyüğün üzerinde geniş bir alan düzlenmiş ve yaklaşık 2 metre yüksekliğinde bir kesit oluşmuş. Depo alanının yanına beton dökülerek ufak taşlarla köyün adı yazılmış. Kuzeyinden toprak çekilmiş ve eteklerinde de evler yer alıyor. Ayrıca höyüğün eteklerinde yoğun tarım tahribatı izleniyor.

tilhoyuk.jpg


Til Höyük
(K.Maraş/Elbistan/Akbayır)


Kalkolitik Çağ’a tarihlenen höyünün her tarafından toprak çekilmiş. Üzerinde televizyon/radyo/GSM alıcı-verici istasyonları ve su deposu için açılmış dev bir çukur bulunmakta. Eteklerinde yoğun yapılaşma (evler, cami vd.) var. TAY Ekibi oradayken “Naklen Tahribat”a şahit oldu.

tilafsin.jpg


Tilafşin/Tell Afşin
(K.Maraş/Elbistan)


Köyün kerpiç evlerinin yapımında/sıvanmasında/onarımında kullanılmak üzere, yaklaşık 30 yıldır toprak çekilen ve halen de çekilmeye devam edilen, 7.000 yıllık bir Kalkolitik Çağ höyüğü.

tellwasfe.jpg


Tell Wasfe
(Antakya/Muratpaşa/Başpınar)


Dört bir yanından toprak alınarak adeta kare bir tepeye dönüşmüş olan İlk Tunç Çağı yerleşmesi. Etekleri her yıl 1’er 2’şer metre traşlanan höyük, tarım arazisine katılıyor. Hızla yok olma tehlikesi içerisinde. Belki de bugün, yerinde yeller esiyor…

telldahap.jpg


Tell Dhahab / Altıntepe
(Antakya/Reyhanlı/Merkez)


Bu İlk Tunç Çağı höyüğünün son durumu hakkında söylenecek pek fazla birşey yok, fotoğraf herşeyi anlatıyor. Bir küçük bilgi: Höyük toprağı, belediye tarafından, hemen yanındaki otobana bordür yapmak üzere alınmış.

tellalterzi.jpg


Tell Al-Terzi
(Antakya/Reyhanlı/Terzihöyük)


Üzerinde Terzihöyük Köyü kurulu. Köylüler, sel taşkınlarından korunmak için köylerini höyüğün üzerine taşımışlar.

sirtlanini.jpg


Sırtlanini Mağarası
(İçel/Silifke/Taşucu)


1956'da Kılıç Kökten tarafından keşfedilmiş bir Paleolitik (Yontma Taş Çağı) Mağara. Neler mi olmuş?: 1986 yılında dinamitlenmiş, 1987 yılından itibaren içine çevre binaların kanalizasyonları akıtılmış! Aynı yıl mağaranın ağzı molozla doldurulmuş ve...üzerine bir apartman dikilmiş... Şimdilik yarım duruyor... Bu Yontma Taş Çağı mağarasının adresi bile var artık: Cumhuriyet Mahallesi, Fatih Sok., No:13, Taşucu, Silifke...

silifkekale.jpg


Silifke Kalesi / “Silifke Kafesi”
(İçel/Silifke/Merkez)


Kalkolitik Çağ’dan Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanan bir kültürü barındıran yerleşme ve kale. Silifke Belediyesi, kalenin neredeyse tüm doğu kesimini kaplayan bir kafe/restoran inşaatı sürdürüyor. Çok yakında, kalenin çevresinde ikinci bir kale duvarı oluşacak.

payazkoy.jpg


Payazköy
(Diyarbakır/Merkez/Kayapınar)


Sitelerin ve evlerin ortasında kalmış bir İlk Tunç Çağı höyüğü. Üzerinde Kayapınar Köyü’nün mezarlığı bulunuyor. Kuzey eteği ise basamaklı biçimde kesilmiş. Yapılaşma devam ediyor…

ozan.jpg


Ozan Höyük
(K.Maraş/Elbistan/Doğan)


Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı’nda yerleşilmiş olan höyüğün tepesi tıraşlanmış. Tüm etekleri düzlenmiş ve kuzeyine evler yapılmış. Güneyinde de yoğun kaçak kazı çukurları bulunuyor. Belediye ise, yeni köy yolunu höyüğü keserek açmış.

maraba.jpg


Maraba
(K.Maraş/Elbistan/Çatoba)


Önce Kalkolitik Çağ’da, ardından İlk Tunç Çağı’nda iskan edilmiş olan bir yerleşme. Batısı ve güneyi yol tarafından kesilmiş. Tarla açmak için tümüyle düzleştirilmiş, yüzeyi tamamen tahrip edilmiş, toprağı alınmış. Üzerine beton dökülerek bir yüksek gerilim hattı direği dikilmiş. Hala defineciler tarafından kazılıyor (küçük fotoğraf).


malap.jpg


Malap
(K. Maraş/Elbistan/Bakış)


Bakış Kasabası’nın içinde yer alan, İlk Tunç Çağı’na ait, günümüzde çağdaş yerleşim tarafından yoğun tahribata uğratılmış olan höyüğün, güney, batı, kuzey kısımları ile yamaçlarına evler inşa edilmiş.

kumocagiavariz.jpg


Kumocağı / Avarız
(Edirne/Merkez/Avarız)


7.000 yıllık Kalkolitik Çağ yerleşmesini barındıran bir höyük. Tüm kültür tabakası, derin ve geniş bir kumocağı açılarak ortadan kaldırılmış. Neredeyse tamamı yok olmuş.

kocagentepe.jpg


Kocagentepe
(Manisa/Akhisar/Bostancı)


“Üzerinde Her Şey Olan Höyük”: Tüm yüzeyinde çiftlik evi, sera, bostan, ağıl, bağ, ve kulübelerin yer aldığı, 7.000 yıllık bir Kalkolitik Çağ yerleşmesi. Batı kenarının tümüne ise, kavak dikmek için yarmalar açılmış.

kirikkoymega.jpg


Kırıkköy Megalitleri
(Edirne/Lalapaşa/Kırıkköy)


Yaklaşık 3.000 yıllık bir mezarlık alanı. Olağanüstü bir doğal çevrenin içerisinde. Tarlalar mezarlık alanının üzerine yürüyor; üstüne üstlük yoğun bir defineci saldırısı var.

karahoyuk.jpg


Karahöyük Elbistan
(K.Maraş/Elbistan/Karahöyük)


1930 yılından beri bilinen, bölgenin en büyük İlk Tunç Çağı höyüğünün doğusu hariç her tarafında evler var. Köy, düzleştirilen eteklerin üzerlerine kurulmuş. Höyükte, TAY Ekibi’nin sayabildiği 70’in üzerinde defineci çukuru var. Tam ortasında dev bir çukur bulunuyor. Hatta bu çukurun, köylüler tarafından verilmiş bir adı bile var: “Nimet Deresi”!

inegolcumatepe.jpg


İnegöl I / Cumatepe
(Bursa/İnegöl)


Yaklaşık 5.000 yıllık bir yerleşme. Son 10 yıldır yoğun tahribata uğramış. Belediyenin yeni binasının arkasında kalan höyük (artık höyük denebilirse!), İnegöl Kasaba merkezinin tam ortasında. Üzerinde bir iş hanı, bir apartman, iki-üç ev ve bir otopark var. Hemen yanından yol geçmekte. Höyüğün kalan kısmı ise şu anda çöplük görünümünde.

hasattepe.jpg


Haşattepe
(Aydın/Germencik/Kızılcapınar)


Bir İlk Tunç Çağı höyüğü. Her yerinde çok sayıda defineci çukuru bulunuyor. Batı yamacı tarım yapmak amacıyla kesilmiş. Höyüğün üzerindeki evin oturma odasının ortasına bile bir defineci çukuru açılarak kaçak kazı yapılmış (küçük resim).

hanvakfi.jpg


Hanvakfı Eski II
(Konya/Seydişehir/Gevreki)


“Ortasından Karayolu Geçen Höyük”: Günümüzden 9.000 yıl öncesine ait, Neolitik Çağ’dan kalma höyüğün neredeyse tam ortasından, 1990’ların başında Konya-Seydişehir Karayolu geçirilmiş. Bu yerleşme artık iki parça…

hacirahmanli.jpg


Hacırahmanlı
(Manisa/Saruhanlı/Hacırahmanlı)


Kalkolitik Çağ’da (günümüzden 7.000 yıl öncesi), ardından da İlk Tunç Çağı’nda iskan edilmiş olan bir yerleşme. Höyüğün üzeri, üzüm sermek/kurutmak için, yaklaşık 300 m2’lik beton bir platform ile kaplanmış. Güneyinde tek katlı bir bağ evi, eteklerinde bağlar ve tarlalar var.

girharrin.jpg


Girharrin
(Mardin/Merkez/Ortaköy)


İlk Tunç Çağı’nda iskan edilmiş, oldukça yüksek ve yayvan bir höyük. Yerleşmenin tepesinde bir yatır bulunuyor. Yamaçlarından, kerpiç evlerin yapımı/onarımı için büyük oranda toprak çekilmiş ve tüm eteklerine yerleşilmiş. Köyün su deposu ise höyüğün batı eteği üzerinde kurulu.

gevgiller.jpg


Gevgiler Tümülüsleri
(Edirne/Süloğlu/Gevgiler)


Yaklaşık 3.000 yıllık bir tümülüs. Sulama kanaletinin döşenmesi sırasında, tümülüs toprağının yarısı alınmış.

gelendost.jpg


Gelendost
(Isparta/Gelendost/Merkez)


Yarısından büyük bir bölümü, yeni sanayi çarşısı inşa etmek için düzlenmiş bir Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı höyüğü. Güneybatısında yarım bırakılmış temeller var. Kuzeydoğusunda iki katlı ev, güneydoğusunda 134 no’lu yüksek gerilim direği. Yine kuzeydoğu ve güneydoğu etekleri elma bahçesi için düzlenmiş… ve üstüne üstlük, defineci çukurlarıyla dolu.

cogulhan.jpg


Çoğulhan
(K. Maraş/Elbistan/Çoğulhan)


Kalkolitik ve İlk Tunç çağlarında yerleşilmiş olan höyüğün, neredeyse tümü tahrip edilmiş; üzerine evler inşa edilmiş. Ayrıca höyük toprağı, evlerin dış sıvalarında, çatıların yapımında kullanılmış. Hemen doğusunda Afşin-Elbistan Termik Santrali bulunmakta.

cavuslu.jpg


Çavuşlu Höyük
(İçel/Merkez/Çavuşluköy)


Neolitik Çağ’dan İlk Tunç Çağı’na kadarki dönemde iskan edilmiş bir höyük. 1970’lerin ortasından itibaren, üzeri parsellenerek imara açılmış. Kurulan mahallenin altında kalarak yoğun tahribata uğramış; kalan kısmına 2001 yılında, iki şeritli bir anayol açılmaya başlanmış. Höyüğün, tahribat öncesinde, şimdiki evlerin yüksekliğinde (yaklaşık 20-25 metre) olduğu söyleniyor.

beycesultan.jpg


Beycesultan
(Denizli/Çivril/Menteşe)


Batı Anadolu Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı’nın en önemli höyüklerinden; bilim dünyasınca her açıdan devamlı başvurulan öncü yerleşim yerlerinden; referans noktalarından biri. Üzerinde, 13.yy Beylikler Dönemi’ne ait bir türbe, Behice Sultan Türbesi yer alıyor. Höyüğün doğusuna ve güneyine kurutma/drenaj kanalları inşaa edilmiş. Yıllarca bilimsel kazılar yapılmış, ancak koruma olmadığı için şimdilerde definecilerce kazılıyor. Ayrıca burası SİT alanı.

bardakcitepe.jpg


Bardakçıtepe
(Balıkesir/Bandırma/Edincik)


7.000 yıllık bir Kalkolitik Çağ yerleşmesi. Hikayesi ise şöyle: Höyük 1. derece SİT alanı ilan edilmiş. Daha sonra 1. dereceden 3. dereceye indirilerek imara açılmış. Şu anda höyüğün üzerinde 6’şar kattan 13 tane apartman var. Burası artık SİT alanı değil SİTE alanı…

anzavurtepe.jpg


Anzavurtepe
(Çanakkale/Biga/Bakacakköy)


Tarla genişletmek amacıyla, 9.000 yıllık höyüğün içi alınmış. Kalan kısımlara teraslama yapılmış. Tepenin üstündeki toprak eteklere doğru akmış. Höyüğün eteğine, olasılıkla Neolitik Çağ kalıntılarının bulunduğu bölgeye, benzin istasyonu kurulmuş. Yıllardır yoğun kaçak kazı yapılmış. Tepenin eteklerine ve üstüne yollar açılmış…

anberinharki.jpg


Anberinharkı
(Osmaniye/Kadirli/Anberinharkı)


7.000 yıl önce Kalkolitik Çağ’da, daha sonra da İlk Tunç Çağı’nda yerleşim gören höyüğün batı ucu Karayolları tarafından yol yapımı için tamamen kesilmiş. Yaklaşık 2/3’lük bölümü ise ’90’lı yılların sonunda Devlet Su İşleri tarafından kiralanmış, tümüyle düzlenmiş ve üzerine halen çalışmakta olan DSİ şantiyesi inşa edilmiş.

aktilkoy.jpg


Aktil Köy
(K.Maraş/Elbistan/Yalıntaş)


7000 yıl öncesine ait bir Kalkolitik Çağ höyüğünün üzerine, ’90’ların sonunda, iki katlı modern bir ev yapılmış. Höyüğün yamaçları ve etekleri ise köyün -şimdi harabe haline gelmiş- eski evleriyle dolu.

akirbey.jpg


Akırbey Çiftlik
(Manisa)


5.000 yıllık bir İlk Tunç Çağı höyüğü. Çevresinde Hellenistik/Roma dönemlerine ait yapı kalıntıları da var. Kuzey yamacında ve üstünde köy evleri, ağıllar bulunmakta.

adiyaman.jpg


Adıyaman Höyük
(Adıyaman/Merkez)


Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı’na ait bir yerleşme. Üzeri çamlık. Tüm yamaçları ve etekleri eski Adıyaman merkezinin evleriyle kaplı. Yamaçlarından toprak çekilmiş, Arnavut kaldırımlı yollar döşenmiş, beton merdivenler dökülmüş, evler arasında şose yollar yapılmış. Kale olarak anılıyor. Ancak herhangi bir kale kalıntısı yok. Ama üzerinde “Kale Aile Çay Bahçesi” var…
 

wolf_52

Kullanıcı
Katılım
19 Ocak 2015
Mesajlar
3,812
Beğeni
9,771
Puanları
113
Yaş
52
üzlüyoruz bu şekilde tahrip olmalarına, defineciler yapsa kültür katliyamı denir, devlet iznyle,yabancı arkelog ların yaptıkları yağmaya ise kurtarma kazısı deniyor, bu ne menem çelişgi a dostlar sorarım size......???
 

esrarengiz2828

Kullanıcı
Katılım
12 Mart 2016
Mesajlar
3,241
Beğeni
6,237
Puanları
113
Konum
nicopolis
üzlüyoruz bu şekilde tahrip olmalarına, defineciler yapsa kültür katliyamı denir, devlet iznyle,yabancı arkelog ların yaptıkları yağmaya ise kurtarma kazısı deniyor, bu ne menem çelişgi a dostlar sorarım size......???
Hedef 2023ustam kendimiz cikaracaz çalışmalarla inşallah emeğine sağlık paylaşım için teşekkürler hocam beğendim höyükler in bilinen kısmı bide buluayan gün yüzüne cikamamislarida varki nasip

General Mobile 4G Dual cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Eline sağlık abi
 
Üst