Kil Hakkında | Define işaretleri ve anlamları
  • Hoş Geldin Ya Şehr-î Ramazan

Kil Hakkında

menderes1278

Kullanıcı
Katılım
21 Eylül 2011
Mesajlar
129
Beğeni
7
Puanları
18
Kil Islandığı zaman çeşitli şekiller alabilen, geçirimsiz yumuşak yağlı bir toprak. Yeryüzünde (havanın kayalara olan tesiriyle meydana gelen), yer kabuğunun az veya daha derin yerlerinde tabakalar halinde mineral yataklarında dağılmış kütleler halinde bulunur. Keza göl ve okyanusların dibinde, çöllerin altında ve nehir deltalarında rastlanır.

Kil, yumuşak ve çok ince tanecikli (kumdan ince) bir materyaldir. Kil mineralindeki atomlar ya bir kafes veyahut bir zincir dizilişi şeklindedir. Kilin esas maddesi alüminyum silikat hidratı olup, türüne göre yanında sodyum, potasyum, kalsiyum, mağnezyum ve demir gibi diğer elementlerin bileşikleri de mevcut olabilir.

Kilin ticari kıymeti, plastik özelliğinden ileri gelmektedir. Çünkü nemli kil, istenilen şekil verildikten sonra kurutularak veya fırında pişirilerek, şeklini muhafaza edecek biçimde sertleştirilebilir. Kil, ihtiva ettiği materyale göre, dayanıklılık ve şekil verilebilirlik kazandırmak üzere bir dolgu maddesi olarak birçok üründe plastik, kauçuk, kağıt ve boya üretiminde kullanılır. Kilin kimyevi inertliği ve yüksek sıcaklığa dayanıklılığı uygulama alanını oldukça genişletmiştir.

Kil çeşitleri:

Killer, saflık derecelerine ve fizikî durumlarına göre, çeşitli tipler arz eder. Kaolen, smektik kiler, plastik killer, refrakter killer vs.

Kaolen, kilin en saf şeklidir. Rengi beyazdır ve piştikten sonra gene beyaz kalır. Su ile temizlendikten sonra, genellikle % 90 safiyetindedir. Memleketimizde önemli kaolen yatakları mevcuttur (Kütahya).

Smektik killer, bâzı yabancı maddeler, özellikle kireç, magnezyum ihtiva eder ve renk veyahut yağ giderici olarak kullanılır.

Plastik killer, yâni tuğla killeri, bilhassa tuğla ve çanak, çömlek imâline yarar ve en çok kullanılan kil nev’ini teşkil eder. Bu tip killerin bileşiminde, silis ve alüminden başka, dâimâ demir oksit ve bâzan da kireç bulunur ve bu komponentlerin oranları, geniş limitler arasında değişir. Aşağıdaki kil bileşimi bu hususta bir fikir vermektedir:

SiO2 % 57,64

Al2O2 % 27-35

Fe2O3 % 1-3,5

CaO % 0,1-7

Haloysit, kaolinite benzer bir kil minerali olup özgül ağırlığı kaolinitten düşüktür. Yapıları genellikle litlidir. Bâzan borumsu prizma biçiminde de bulunurlar.

Marn adı verilen topraklar, az veya çok kil ihtivâ eden kalkerlerden ibârettir. Renkleri çok defa beyaz olan bu karışımlar bâzı çinilerin îmâlinde ve gübre olarak, toprağın ıslahında kullanılır.

Okr adı altında tanınan, demirce zengin killi kumlar da bir nevi madenî boya olarak oldukça önemli uygulanma alanları bulmuştur. Sarı renkte olan bu killi kumlar, kavruldukları zaman gene boya olarak kullanılan kırmızı okr’ları verir.

Refrakter killer de ayrı bir sınıf teşkil ederler. Tabiatı ile yüksek sıcaklıklara dayanması icâb eden bu özel karışımların, demir ve kireç ihtivâ etmesi tehlikelidir.

Bentonitler, montmorillonit tipinde, kompleks bir alüminyum, demir ve kalsiyum, bâzan da sodyum silikattan meydana gelmiş olup, su içinde, bir jel meydana getirerek şişme-özelliğine sâhiptirler ve birçok alanlarda kullanılırlar.

Kilin kullanma sahaları: Kilin en mühim kullanılma sahası seramik endüstrisidir. Kil, su ile yumuşatılıp istenilen şekil verildikten sonra dayanıklılığını arttırmak için önce yavaş ısıtılarak kurutulur. Daha sonra 2000°C’de fırında pişirilir. Sağlam, sâbit bağlanmış porselen nesnesi teşekkül eder.

Yüksek saflıktaki kaolen, Amerika’nın güney batısında, Corwall’de, İngiltere’de ve Çekoslavakya’da çıkarılır. Fırın duvarlarını yapmada kullanılan refrakter tuğlaların esas yapısı kaolen olup yanında kromit, mağnezit vs. gibi tabiî materyaller de bulunur.

Kaolenin en mühim kullanma sahalarından biri de kağıt endüstrisidir. Bir dolgu maddesi olarak kullanılan kilin saflık derecesi ve tane büyüklüğü mühim olup, dikkatlice kontrol edilmelidir.

Kilin mühim bir kullanılma alanı da petrol kuyularıdır. Kezâ petrolün rafinasyonunda bir katalizör olarak kullanılır. Ayrıca kil, su geçirmeme özelliğine sahip olduğundan baraj ve göllerin dolgularında da kullanılır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
 

sakin adam

Kullanıcı
Katılım
15 Ekim 2011
Mesajlar
29
Beğeni
6
Puanları
8
Cevap: Kil Hakkında

slm benim çocukluğumda hatırldığım kadarıyla bu kil toprağı yerlerdi ama ne için yerlerdi onu hatırlayamadım ustam paylaşım için tşkler
 

lLeon

Kullanıcı
Katılım
11 Kasım 2011
Mesajlar
39
Beğeni
12
Puanları
8
Cevap: Kil Hakkında

Selamlar Menderes ustam gerçekten bilinmesi gereken vede her kazıda karşılaşılan nbir önemli noktayı açıklamışsınız..allah razı olsun..
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Cevap: Kil Hakkında

Güncel
Güzel bilgi
Güzel paylaşım(alkış)
 

star21

Kullanıcı
Katılım
11 Ağustos 2012
Mesajlar
2,733
Beğeni
430
Puanları
83
Cevap: Kil Hakkında

(alkış)emegine saglik degerli kardesim:D(alkış)
 

beytanya

Kullanıcı
Katılım
22 Temmuz 2012
Mesajlar
833
Beğeni
45
Puanları
18
Konum
Ağrı
Cevap: Kil Hakkında

Elinize sağlık, paylaşım için teşekkürler(alkış)
 
Üst