Mahzen Nedir? | Define işaretleri ve anlamları
  • Hoş Geldin Ya Şehr-î Ramazan

Mahzen Nedir?

HARBİCİ

SERKAN
Kullanıcı
Katılım
9 Kasım 2012
Mesajlar
3,702
Beğeni
4,007
Puanları
113
--(İsim) Yer altı deposu, kiler. Arapça kökenlidir.

--Mahzen kelimesi evlerde, işyerlerinde vb. yapılarda bulunan yer altındaki depo veya kilerlere verilen addır. Günümüzde mânâsına yitiren bu kelimenin muhtevasını eskilerin konuşmalarından ve geçmiş döneme ait yazılı-yazısız kaynaklardan anlamaktayız.

--Ayrıca bazı kesimlerce mahzen kelimesi şaraplık, içki konulan veya saklanan yer olarak da adlandırılmaktadır.

--yapıların en altında bulunan,depolama ve saklama amaçlı kullanılan yer altı odaları.

--(i. A. «hazen» den im.) (c. mehâzin).

--Mal ve eşya koymaya mahsus kapalı yer, kiler, anbar.

--Türkçe. Yeraltı, bodrum: İçilecek şeyler soğuk durmak için mahzene konmalıdır (Fr. magasin, bu kelimeden gelir).

-----------Demirkent (Erkinis) köyünde tarihi eskiye dayanan yeraltı mahzenleri, yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor. Köydeki her hanenin bir mahzeni bulunmakta. Köylüler, kışlık yiyeceklerini mahzenlerde sakladıklarını, ağustos ayında bile mahzenin içerisinde buz olduğunu ve 10 dakikadan daha uzun süre mahzen içerisinde duramadıklarını, söyledi.
Köy muhtarı Fethi Yıldırım, bu mahzenler buzdolabından daha sağlıklı bir şekilde ürünlerimizi muhafaza ediyor. Ayrıca enerji tasarrufu sağlıyor, dedi.

konumuz, ekleyeceğimiz görseller ile devam edecektir. elinizde mahzen bilgileri ve görselleri varsa lütfen sizlerde konuya zenginlik katınız.

Mahzen genel olarak yer altı odası olarak bilinir, bu mezar odasından tut; hazine; kiler ve benzer amaçlara hizmet etmesi için yapılır. genelde girişi bir insan sığacak genişlikte olup; bir süre dehliz (tünel) devam ettikten sonra odaya varılır. dehlizler her mahzende olmayabilir; bazıları kapıdan sonra hemen odaya girilebilir. bu en çok kaya mezarlarında olur; bazı kaya mezarları çok odalı olduğu için 1. odadan 2. ve 3. odalara geçişler sadece kapılardan oluşur; burada dehlize rastlanmaz.

Yani dehliz dar geçit yada tünel; mahzen ise varılan oda olarak tanımlanabilir.

Dehlizler genelde kaleler ve kale surları altında, kilise binası altında yada açık mağara köşelerine saklanmış gizli geçitler şeklinde tasarlanır. bulduğunuz dehlizlere direk girip yürümeniz tavsiye edilmez, ilerleyen bölümlerde oksijen olup olmadığından emin olmamız gerekir, bununla beraber dehlizler ciddi tuzaklarla donatılmış olabilir kısacası dehlizler tehlikelidir uzmanlardan yardım almadan gelişi güzel girilmemelidir.


Dehliz-1-434x650.jpg
Dehliz-2-650x434.jpg
Dehliz-3.jpg
Dehliz-4-650x390.jpg
Dehliz-5.jpg
Dehliz-6-650x327.jpg
Dehliz-8.jpg

Dehliz dar girişlere verdiğimiz isimdir şimdi sizlere dehlizlerden sonra mahzen odalarının örnek resimlerini gösterelim.

mahzen-odas%C4%B1-mezar-650x417.jpg
mahzen-odas%C4%B1-mezar-2-650x488.jpg
mahzen-odas%C4%B1-650x487.jpg
Dehliz-kaya-mezar-giri%C5%9Fi-650x366.jpg

Mahzenin ne tür bir mahsen olduğunu anlamamız için mahsen girişlerinde bulunan kayalara yapılan figürlere dikkat edin. normal ayakta, eğilerek yada sürünerek ilerlenen mahzen türleri’de vardır; bu figürler mahzenin nasıl bir yapıya sahip olduğu hakkında bize önemli bilgiler verir.

Kapalı bir mahzeni havalandırarak içeri girilebilir, fakat alandaki herhangi bir malzeme zamanla bünyesinde zehirli gaz biriktirebilir. Malzemenin içinde ya da herhangi bir bölgesinde birikmiş olan gaz malzemenin oynatılması ya da temizlenmesi aşamasında hareket kazanarak ortamda tehlikeli bir durum yaratabilir.

Kuyu, mahzen, dehliz, mağara vb. gibi kapalı alanlarda yapılan çalışmalarda riskleri ortadan kaldırabilmek için güvenliği uygulamalarının defineciler tarafından sistemli ve koordine bir şekilde yürütülmesi gereklidir. Gerektiğinde uzman desteği alınmalıdır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

zebun

Web Master-Coder
Kullanıcı
Katılım
2 Ekim 2013
Mesajlar
1,582
Beğeni
3,573
Puanları
113
Konum
Zamanın Bittiği Yerde
Cevap: Mahzen Nedir?

güzel konuda ustam bu anlatım sözlük anlamı olmuş konunun devamında definecilikle ilişkilendirecek yazı ile devam edilmeli diye düşünüyorum
 

Kervan07

Admin
Katılım
18 Nisan 2013
Mesajlar
1,349
Beğeni
3,161
Puanları
113
Konum
antalya,trabzon,samsun,ısparta
Cevap: Mahzen Nedir?

harbici ustam devamını getirecek elbet..önce biz incilerimizi bi dökelim,daha sonra harbici ustamda son noktayı ekler inşallah...

benim merak ettiğim mahsenlerde neler saklanır? yani günümüze kadar bozulmadan kalabilecek neler vardır? bu mahsenleri en son uygarlıklar yurtlarını terk etmeden önce,ellerindeki avuclarındaki değerli varlıklarını saklamak için kullanmışlarmıdır yoksa yanlarındamı götürmüşler?bazı mezarlarda daha sonraları bir diğer uygarlıklar tarafından da mahsen olarak da kullanılmışmıdır? bir mahsenin değerli veya değersiz olduğunu nasıl anlarız? mahsenlerde ne çeşit tuzaklar veya zehirler olur? başka ne gibi tehlikeler bizi bekler? mahsenlerin başlıca işaretleri nelerdir? hangi tarz kayalara mahsen yapılır? mahsenler zemin altı odalar şeklindemi olur yoksa kayalara oyularak ve daha sonra horasanlamı kapatılır? mezarlık bir alanda mahsen olduğunu bildiğimiz bir yer icin yasal kazı icin izin alınabilirmi yoksa nekropol alan içinde olduğu icin izin verilmezmi?

daha çok soru var sorulacak ama önce üstadlarımız bize bu konuda cevap verirlerse devamıda gelir inşallah::::

teşekkürler harbici ustam çok merak ettiğim bir konuydu
 
Son düzenleme:

FENERLi

Super Moderatör
Kullanıcı
Katılım
9 Aralık 2012
Mesajlar
1,727
Beğeni
2,007
Puanları
113
Konum
istanbul
Cevap: Mahzen Nedir?

En değerlileri eski lav olmuş kale mahsenleri(alkış)(alkış)(alkış)
 

cesycex

Kullanıcı
Katılım
20 Nisan 2014
Mesajlar
107
Beğeni
202
Puanları
43
Konum
Balıkesir
Cevap: Mahzen Nedir?

kolay gelsin ustalarım. bu ilk resme benzer bir yer var. üzeri yığma tepe gibi. merdiven sayısı tam hatırlamıyorum fakat 7 ve 10 arası dibe doğru iniyor ve merdiven sonunda demir bir kapı kolu sapı yok kapının. bu mahzen mi yoksa mezar mıdır size göre.
 

ankara

Güvenlik
Kullanıcı
Katılım
24 Aralık 2013
Mesajlar
2,327
Beğeni
5,973
Puanları
113
Cevap: Mahzen Nedir?

arkadaşım mezar olmadıgını söyleyebilirim ancak arkasının ne oldugunu açmadan kimse söyleyemez.
 

cesycex

Kullanıcı
Katılım
20 Nisan 2014
Mesajlar
107
Beğeni
202
Puanları
43
Konum
Balıkesir
Cevap: Mahzen Nedir?

eyvallah ankara usta. tesadüfen bulunmuş bir yer. bir tanıdığın arazisi içinde. dün konustuğumda bu merdivenli cukuru taslarla doldurduklarını söylediler.resmini cekmiştim fakat makinanın hafıza kartını bulamıyorum :)
 

memati43

Kullanıcı
Katılım
3 Nisan 2015
Mesajlar
208
Beğeni
344
Puanları
63
@kervan07 ustam sorularınız cevapsız kalmış.Konunun önemi açıklanamamış.Benim gibi bilmeyen arkadaşlar için konuya devam edebilirmiyiz.Resimlerde görülmüyor.Zaman aşımından silinmiş galiba.Arazilerde açılmış rastladığımız düz arazide hemen az mı mesafeden açılmış girişi örgülü gibi yerler mahsen midir.
 
Üst