Mezheplerin Ortaya Çikiş Sebepleri

BoZKurT

"R@m@z@N" ☪︎
Forum Düzeni
Selamünaleyküm,

Hattap ustanın yazdığı yazıda bir ukala tavır göremedim. Bu noktada haksızlık ediyorsun. Ve bu yorumunda hiç hoş değil. Yöneticilere çeki düzen ver yorumu ise böyle genele yazılacak bir yorumda değil. Arkasında sizi rahatsız edecek konulara müdahil olmayalım böylece kafalarımız rahat olur.

Cep Telefonumdan Mobil Olarak İletildi. (Tapatalk ile )

zebun

Web Master-Coder
Kullanıcı
Selamünaleyküm,

Hattap ustanın yazdığı yazıda bir ukala tavır göremedim. Bu noktada haksızlık ediyorsun. Ve bu yorumunda hiç hoş değil. Yöneticilere çeki düzen ver yorumu ise böyle genele yazılacak bir yorumda değil. Arkasında sizi rahatsız edecek konulara müdahil olmayalım böylece kafalarımız rahat olur.

Cep Telefonumdan Mobil Olarak İletildi. (Tapatalk ile )

oldukçada ukalaca 1. okumamış kakmış bana zorlama soru soruyor 2. ise altta alıntıda var
bende size bir soru sorayım meshep sizce nedir ne anlam taşımaktatır ikinizden bunun cevabını bekliyorum bu bir ikincisi
kuranda geçen şu ayet “Eğer bilmiyorsanız ehli zikre sorun.” (Nahl 43) buyurmrş allah cc
kimlerdir bu zikir ehli ne iş yapar kuranıda çok iyi bildiğinize göre cevabınıda biliyorsunuzdur

hiç bir konuya müdahil olduğum yok lacivertten konuya kaynak belirtmesini istedim çünkü dini bir konudur babacondayada hiç bir yerde cevap yok dedi çevrende bilen yoksa başka çevrenin dışında birine sor dedim koyu olan yerlere bak gör ukalalığı

BABACONDA

DiScOvErY
Kullanıcı
esselamün aleykum

zebun ve babaconda
siz lacivert hocama sormuşsunuz o cevabını verecektir inşallah
bende size bir soru sorayım meshep sizce nedir ne anlam taşımaktatır ikinizden bunun cevabını bekliyorum bu bir ikincisi
kuranda geçen şu ayet “Eğer bilmiyorsanız ehli zikre sorun.” (Nahl 43) buyurmrş allah cc
kimlerdir bu zikir ehli ne iş yapar kuranıda çok iyi bildiğinize göre cevabınıda biliyorsunuzdur

üçüncüsü ise var sayalımki Acaba bilmediklerimizi İmam-ı Azam, İmam Şafi, İmam Malik ve Ahmed İbni Hanbel yok sayalım kime soracağız kimi tavsiye edersiniz allaha emanet olun inşallah
aleykum selam hattab kardesim mezhep suanda gorunen siyaset siyasi parti modeli gibi geliyor bana ayrica nahl suresi 43. cu ayettede soyle buyurmakda cenabi hak - : (Ey Muhammed,) Biz senden önceki çağlarda da, kendilerine vahyettiğimiz (ölümlü) adamlardan başka kimseyi (elçi olarak) göndermedik; bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz, vahyedilmiş önceki kitaplara bağlı kimselere sorun,
burada bahsi gecen ehli zikr ise imam Ebu Cafer el-Bâkır ise: Buradaki "Ehl-i zikr" den maksat biziz yani ehlibeyt buyurmusdur
resulden sonra en muteber kisiler kim sizce?

Lacivert24

Extra/Dini Konular
Admin
Mümin kardeşlerimizin din ve mezhep üzerinden tartışması büyük ihtimalle şeytanı hoşnut edecektir... Onun için dinimiz üzerinden hele hele mezhepler üzerinden tartışma yapmamayı ilke edinelim... mezhep tartışmalarında hiç birimizbirbirimizi ikna edebilmemiz mümkün değildir.. sadece birbirimizi üzmekten başka hiçbir işe yaramayacaktır hatta kul hakkına tecavüz edilmiş olacaktır.. sizler eğer doğru yolda olduğunuza inanıyorsanız yolunuza devam edin... Önemli olan Allah Teala’nın rızasına ermemiz değil midir...Meseleyi kabileler boyutuna indirmeyelim en değerli kişiler kimdir şeklindeki mütealalar yanlıştır bizi enaniyete götürür... "Arabın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi; kırmızı tenlinin siyah üzerine, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvada, Allah'tan korkmaktadır." buyuruyor sevgili peygamberimiz...Mezheplerdeki küçük farklılıklar bizleri birbirimizden soğutmasın birbirimize hasım hale getirmesin dinsizlerle mücadele etmek yerine Emr-i maruf nehy-i münker yapmamız gerekirken müminler olarak birbirimizle didişmek şeytanın oyuncağı olmak kafirin oyununa gelmek din düşmanlarının kazdığı kuyuya düşmek değilde nedir... arkadaşlarımızın söyledikleri yanlış şeyler değildir o düşüncede olan kardeşlerimiz, mezhepleri kaldırıp kendi anlayışlarını tatbik ederken esasen kendilerini bir mezhep yerine koymaktadırlar...İşte mezhep de o demektir zaten.. bazı mümin kardeşlerimizde ahirette bizlere mezhepten sormazlar anlayışı hakim (genel) doğrudur... Mezhepten sormazlar ama mezhebin içeriği sorulacak şeydir... Kısaca şunu iyi bilelim ki bu tartışma aylarca sürse gelebileceğiniz bir nokta yoktur... Boşuna vakit israf etmiş olursunuz... Kardeşliği zedelemeyin yolunuza devam edin... Allah’ın cc. bize emrettiği çok daha yoğun ve aktif bir şekilde yapmamız gereken görevlerimiz vardır Onlara yönelelim inşAllah...

Mirkut

Vip Üye
Bismillahirrahmaninrrahim
Rasulullah sallallahu teale aleyhivessellem diyorki. Suphesizki sozlerin endogrusu allah in kelami, yollarin en dogru olanida muhammed in yoludur. Sallallahu teala aleyhi vessellem.
Peki rasulullah s.a.v doneminde insanlar fkhi konularda nasil davraniyorlardi? Allah rasulu muslumanlarin icinden bilen bir sahsi baska beldelere gonderiyordu muslumanlar fikihla ilgili bir problemleri oldugunda sorylarini o sahsa soruyorlardi o sahsin verdigi cevaba gorede amel ediyorlardi. Daha sonra diyelim ki allah rasulu onu gorevden aldi onun yerine baska birini gonderdi busefer sorularini ona soruyorlardi velevki fikhi konularda gorusleri ihtilafa dussebile ikincinin vermis oldugu hukme gore busefer amel ediyorlardi. Abubekir. Ömer. Osman ve ali donemindede bu hep boyle oldu ve bu hic degismedi sahabe birini bir yere vali atadi insanlar hep fikhi sorularini onlara sordular ve onagore amel ettiler allah teala onlardan razi olsun.
Daha sonra dort mezhep imamida dahil onlar zamanindada mezhepler yoktu onlarda kendilerinden oncekileri taklit etmediler insanlar geldi onlara sorularini sordu onlarda cevap verdiler. Hatta mezsep imamlari insalardaki taassubu fark ettikerinden dolayi insanlari uyarma ihtiyaci hissettier. Mesela imam ebu hanife dediki kim bizim gorusumuzu delilini bilmeden soylerse haram islemistir. imam safii dediki ben bir soz soyler ve ben bu sozle allah rasulunun sozune mehalefet edersem benim sozumu duvarin dibine calin yani benim sozume ehemniyet vermeyin. imam ahmet dediki ben insanlarin sozune sasiriyorum allah rasulunun dedigi hadisi biliyorlar buna ragmen sufyani selvinin yada baskalarinin gorusunu soruyorlar bu konuda onlar ne demisler diye. Mesela adamin biri imam safii ye geliyor diyorki ey imam sen bu konuda nedersin imam safii hadis soyluyor bana falan falandan filan haber verdiki allah rasulu boyle dedi o tamam tamamda sen ne dusunuyorsun imam safii dediki sen benim ortamda zunnarmi gordun ben kafirmiyim ben mecusimiyim cunki mecusiler bellerine zumnar diye bir kusak baglarlar ve benim kafamda bir kalpakmi gordun yani bende bir kufur alametimi gordun ben sana hadis soyledikten sonra sen bana bu konuda senin gorusun nedir diye soruyorsun. Mesela imam ahmet talebeleri onun goruslerini yazdiklarinda benim goruslerimi yazmayin benim goruslerime dayanarak zikrettigim hadisleri yazin diyor. Niye bunlari yapiyorlar cunki kendilerinden once belli bir sahsin goruslerini mezheplestirip onun pesinden gitmek yani boyle bir uygulama mevcut degil. Ondan dolayi her bolgede muslumanlarin akidesine adaletine ve hlakina guvendigi ilim tahsil eden bilemlere fikhi meselelerini sormali ve onlardn bu konuda cevap almalaridir. Fakat bazen insanlar diyorlarki bulundugumuz beldede guvendigimiz ilim talebesi alim yok ozaman bir muslumanin taassuba dusmeden ummetin uzerinde ittifak ettigi alimlerin mezhebini taklit etmesinde hicbir behis yoktur safii hanefi hanbeli ve maliki kisi taklit edebilir veya muctehit imamlarin mezhebini taklit edebilir fakat taassuba dusmemek kaydiyla allahualem.
Rabbim kuran ve senin rasulunun sunnetinden bir an bile ayirma cunki o ancak senin istedigin diledigin gibi bize aktardi selat ve selam onun uzerine olsun.
Selametle.

BABACONDA

DiScOvErY
Kullanıcı
eyvallah lacivert kardesim guzel yazmissin ne mutlu mezhep dil irk ayirmadan allahin huzurunda secde edenlere ne diyor hucurat suresi 10,cu ayetde
İnnemâl mu’minûne ihvetun fe aslihû beyne ehaveykum vettekûllâhe leallekum turhamûn(turhamûne).
: Bütün mü’minler kesinlikle kardeştirler. Öyleyse kardeşleriniz arasında sulhu, barışı sağlayın, din ve dünya işlerini, sosyal ilişkilerini düzeltin, geliştirin. Allah’a sığının, emirlerine yapışın, günahlardan arınıp, azaptan korunun. Ola ki, ilâhî merhamete mazhar olursunuz.

Üst Alt