Oruçla İlgili Ayetler | Define işaretleri ve anlamları
  • Hoş Geldin Ya Şehr-î Ramazan

Oruçla İlgili Ayetler

BoZKurT

"R@m@z@n"
Forum Düzeni
Katılım
22 Mart 2012
Mesajlar
9,441
Beğeni
16,681
Puanları
113
Konum
İstanbul
أَعُوذُ بِاللهِ السَّمِيعِ الْعَلِيمِ مِنَ الشَّيْطاَنِ الرَّجِيمِ مِنْ هَمْزِهِ وَنَفْخِهِ وَنَفْثِهِ
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحمن الرَّحِيم
1) “Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı; ta ki korunasınız.”
Bakara 183

2) “Sayılı günler içinizden kim hasta yahut seyahatte olursa başka günlerde tutsun. Gücü yetmeyenlere de bir yoksulu doyuracak fidye gerekir. Fakat kim gönül rızasıyla hayır işlerse, bu kendisi için daha iyidir. Ve oruç tutmanız eğer bilirseniz, sizin için daha hayırlıdır.”
Bakara 184

3) “Ramazan ayıdır ki, insanlara doğru yolu gösteren, hidayeti ve doğruyla, eğriyi birbirinden ayırıp açıklayan bir rehber olmak üzere Kur’an işte bu ayda inmiştir. Bu sebeple içinizden her kim bu aya ulaşırsa oruç tutsun.
Herkim de hasta yahut seyahatte olursa, başka günlerde tutsun. Allah müddeti tamamlamanız, sizi doğru yola iletmesine karşılık, onu yüceltmeniz ve böylece şükretmeniz için, sizi kolaylığı ister, güçlüğü istemez.”
Bakara 185

4) “Oruç gecelerinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılınmıştır. Onlar sizin örtünüzdür, sizde onlar için birer örtüsünüz. Allah sizin nefislerinize ihanet ettiğini elbette biliyordu da, bu sebepten tevbelerinizi kabul etmiş ve sizi bağışlamıştır. Artık bundan sonra yaklaşa bilir ve Allah’ın sizin için takdir ettiğini dilersiniz. Fecrin beyaz ipliği, siyah ipliğinden size seçilinceye kadar yiyebilir ve içebilirsiniz; sonra da geceye kadar orucu tamamlayın...”
Bakara 187

5) “Allah için haccı ve umreyi tamamlayın. Eğer alıkoyulursanız, kolayınıza gelen kurbanı gönderin ve kurban mahalline varmadıkça başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden kim hasta olur yahut başında derdi bulunursa, üzerine ya oruç, ya da sadaka yahut da kurban olacak bir fidye gerekir. Emin olduğunuzda kim hacca kadar umre yapıp faydalanmak isterse, kolayına gelen kurbanı kesmesi gerekir. Fakat bulamazsa, hac esnasında üç, döndüğü vakitte yedi gün ki bu tam on gün eder oruç tutması vacib olur...”
Bakara 196

6) “Bir mü’minin, bir mü’mini hata dışı öldürmesi olmaz. Eğer bir kimse bir mü’mini hataen öldürürse, mü’min bir köle azad etmek ve öldürülenin ailesine o ailenin sadaka olarak bağışlamaması halinde teslim edilen bir diyettir. Eğer ölen mü’min olduğu halde size düşman bir kavimden ise, bu takdirde mü’min bir köle azad etmektir.
Eğer sizinle onların arasında anlaşma bulunan bir kavimden ise, öldürülenin ailesine teslim olunan bir diyet ve mü’min bir köle azadıdır. Fakat kim bulamazsa, Allah tarafından tevbesinin kabul edilmesi için iki ay peş peşe oruç tutmaktır. Allah her şeyi hakkıyla bilendir, hikmet sahibidir.”
Nisa 92

7) “Allah sizi, boş ve gayesiz yeminlerinizden dolayı muâheze etmez; fakat kasıtlı yeminlerinizden dolayı muâheze eder. Kefareti, kendi ailenize yedirdiğinizin ortalamasından on fakiri doyurmak yahut onları giyindirmek yahut da bir köle azad etmektir. Kim bulamazsa üç gün oruç tutmaktır. İşte yemin ettiğinizde yeminlerinizin kefareti budur. Yeminlerinizi koruyun. Allah şükredesiniz diye ayetlerini böyle açıklar.”
Maide 89

8) “Ey iman edenler! İhramlı iken av öldürmeyin. İçinizden kim kasten onu öldürürse yaptığı işin vebalini tatması için öldürdüğü hayvanın dengi ona cezadır ki Kâbe’ye ulaşacak bir kurban olmak üzere yine buna içinizden iki adil kişi hükmeder yahut bir kefarettir ki, ya o nispet de fakirleri doyurmak yahut onun dengi oruç tutmaktır...”
Maide 95

9) “...Oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar... İşte Allah bunlar için mağfiret ve büyük mükâfat hazırlamıştır.”
Ahzab 35

Kadınlarına Zıhar Yapıp da Sonra Söylediklerinden Dönenler

10) “...Yine birbirleriyle temas etmeden önce, birbiri arkasına iki ay oruç tutar... Bunlar Allah’ın hudududur. Kâfirler için elim bir azab vardır.
Mücadele 4

Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in Hanımlarına Hatırlatma

11) “Eğer Rasul sizi boşayacak olursa, Rabbi ona, sizden daha iyi, kendini Allah’a veren, inanan, sebatla itaat eden, tevbe eden, ibadet eden, oruç tutan dul ve bâkire eşler verebilir.”
Tahrim 5
 
Üst