Resmi Kazı Hakkında Bilinçlenme. | Define işaretleri ve anlamları

Resmi Kazı Hakkında Bilinçlenme.

yağmurcu

Kullanıcı
Katılım
11 Ocak 2013
Mesajlar
154
Beğeni
292
Puanları
63
Yaş
53
Konum
i.s.t. k.çekmece
s.a.
cümleten ümmeten hayırlı geceler hayırlı formlar.hayırlı ramazanlar.değerli ustalarım ben konya ili bozkır ilçesinde resmi kazı yapmayı düşünüyom.acizane içimizde konya meramda olan varsa vede mümkünse meram müzesinden bana ilk ağızdan neler yapmam gerektiği hakkında bilgi verirseniz teşekkür ederim.birde siz değerli ustalarımdan tecrübelerinize dayanarak ne kadar maddi bir yük omuzuma alacağım hakkında bilgi ve tecrübesi olan ustaları yardımcı olursa şimdiden teşekkür ederim.ben istanbulda olduğum için yola çıkmadan tedarikli olayım diyom.birde ustalarım bu işe bir hafta on gün içinde başlamayı düşünüyom.şimdilik panlamam kemdime göre böyle.yardımlarınızı bekliyom. ALLAHA EMANET OLALIM.
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Sevgili yağmurcu ustam
Resmi olarak kazı yapma girişiminiz umarım hayırlara vesile olur diyerek
Bildiğim ve edindiğim kaynaklar çerçevesinde yardımcı olayım
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununu çok iyi okumalısın
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 50. Maddesi ve buna bağlı olarak çıkarılan Define Arama Yönetmeliği çerçevesinde define aranmasına izin veriliyor.
Define aramak isteyenlerin, define arayacakları yerin bağlı olduğu müze müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat etmeleri gerekiyor.
Müracaat sırasında dilekçede arama maksadının açıkça belirtilmesi gerekiyor ve define aranacak yerin il, ilçe, bucak, köy, mahalle, sokak ve ev numarası bildiriliyor. Ayrıca bu yerin ekili, dikili, meskun, gayrimeskun, tapulu ve tapusuz olup olmadığı ve kime ait olduğu açıklanıyor.
Müze Müdürlüğünce, define aranacak yerin 2683 sayılı Kanun'un 6ncı maddesinde belirtilen yerler ile tespit ve tescil edilen sit alanları ve mezarlıklar içinde olup olmadığı, define aranmasından sakınca bulunup, bulunmadığı tespit ediliyor.
Müracaat uygun bulunduğu takdirde define arama ruhsatı veriliyor. Ruhsatname bir yıl sürelidir. Define araması aralıksız en çok bir ay devam eder. Hava muhalefeti veya tabii afetlerden dolayı bu süre içinde bitirilemezse bir defaya mahsus olmak üzere mülki amirce en çok bir ay daha uzatılabiliyor.
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Yukarıda arama izninden bahsettim
Şimdi ise kazı iznini açıklayayım
Define çıkartma izni alma hususu ile ilgili yasal hususlar 27 Ocak 1984 tarihinde 18294 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Şunu da atlamadan belirtmek isterim
Define aranacak bölgenin ön çalışmasından sonra dilekçe verilir. Bu dilekçede aşağıdaki durumlar açıkça belirtiler. Define aranacak bölge 100 m2’yi geçemez. Bu bölge dilekçe ekinde verilecek kroki harita, fotoğraf üzerinde işaretlenecektir.
Müze Müdürlüğünce, müracaat uygun bulunduğu takdirde define arama ruhsatı veriliyor.
Ruhsatname bir yıl sürelidir. Define araması aralıksız en çok bir ay devam eder. Hava muhalefeti veya tabii afetlerden dolayı bu süre içinde bitirilemezse bir defaya mahsus olmak üzere mülki amirce en çok bir ay daha uzatılabilir.
Define kazıları, define aranacak yere en yakın müzeden görevlendirilecek ihtisas elemanı başkanlığında, Maliye ve Gümrük ve İçişleri Bakanlıklarının mahalli birer temsilcisi gözetiminde yapılır.
Bunların yanı sıra kolluk güçleri yer alır.
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ

DEFİNE ARAMA RUHSATI




............... ili, ................. ilçesi,................ Bucağı,.............. .....köyü,................. yöresinde kroki ve fotoğraflarla belirtilen yerde define aramak isteyen ........................ 'na 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 6. ve 50. maddeleri uyarınca aşağıdaki koşullara uyulmak kaydı ile define arama ruhsatı verilmiştir.

1-Define araması, define aranacak yere en yakın müzeden görevlendirilecek ihtisas elemanı başkanlığında, Maliye ve Gümrük
ve İçişleri Bakardan temsilcisi gözetiminde yapılır.

2-Define aranacak yeri incelemeye gelecek müze ihtisas elemanı ile, aramada bulunacak ihtisas elemanı, Maliye ve Gümrük ve
İçişleri Bakanları temsilcilerinin yol masrafı ve birinci derece devlet memuru harcırahı üzerinden yevmiyeleri, define arayıcısı
tarafından ödenir. Bu yevmiyeler günlük zorunlu giderleri karşılamadığı takdirde, aradaki fark yevmiyelerin %50'sini geçmemek şartıyla define arayıcısı tarafından ayrıca ödenir.

3-Define aramasından doğacak zarar ziyan ve kazı yapılan yerin eski haline getirilmesi ile ilgili masrafların tahmini tutan, ilgili
müze müdürlüğünce tespit edilir.

4-Define arama ruhsatı, başkasına devredilemez. Bu iş için bir başkası tevkil olunamaz. Ruhsatname bir yıl sürelidir. Aynı şahsa aynı süre içinde birden fazla yerde define arama izni verilmez. Define araması, aralıksız en çok bir ay devam eder. Hava muhalefeti veya tabi afetlerden dolayı, bu süre içinde arama bitirilmezse, ruhsatname süresi, bir defaya mahsus olmak üzere, mülki amirce, en çok bir ay daha uzatılır.

5-Define aramasının, kanun ve yönetmelik hükümlerine göre, ilgililerce durdurulması halinde; arayıcı hiçbir hak zarar ve ziyan talebinde bulunamaz.

7-Define aramalarında kültür ve tabiat varlığı bulunduğu takdirde arama derhal durdurulur ve durum Bakanlığı'nca geçer akçe
olarak değeri tespit edilir.

8-Bulunan definenin Maliye ve Gümrük Bakanlığı'nca geçer akçe olarak değeri tespit edilir.

a) Define hazineye ait arazide bulunmuşsa %50'si arayıcıya,

b) özel ya da tüzel kişilere ait yerde bulunmuşsa %40'ı arayıcıya, %10'nu ise mülk sahibine verilir.


9- Define arama çalışmaları görevliler ile arayıcının imzasını taşıyan tutanaklarla günü gününe tespit edilir. Bu tutanaklar ve arama sonunda tanzim edilecek nihavi tutanak Bakanlığa gönderilir.

Madde 11- Define araması, define aranacak yere en yalcın müzeden görevlendirilecek ihtisas elemanı başkanlığında, Maliye ve Gümrük ve İçişleri Bakanlarının mahalli birer temsilcisi gözetiminde yapılır.DİĞER HÜKÜMLER
Madde 12-
Define aranacak yeri incelemeye gidecek müze ihtisas elemanı, Maliye ve Gümrük ve İçişleri Bakanları temsilcilerinin yol masrafı ve birinci derece devlet memuru harcırahı üzerinden yevmiyeleri define arayıcısı tarafından ödenir. Bu yevmiyeler günlük zorunlu giderleri karşılamadığı takdirde aradaki fark yevmiyelerin %50'sini geçmemek şartıyla define arayıcısı tarafından ayrıca ödenir.
Madde 13- Define aramasından doğacak zara ziyan ve kazı yapılan yerin eski haline getirilmesi ile ilgili masraflar define arayıcısına aittir. Bu masrafların tahmini tutan ilgili müze müdürlüğünce tespit edilir.

Madde 14- Define arama yerini incelemeye gidecek Müze ihtisas elemanının harcırahı önceden 12. ve 13. Maddelerde yazılı diğer harcamalar ise arama başlamadan öce arayıcı tarafından bir devlet bankasına müze müdürlüğü adına yatırılır. Müze müdürü aramadan önce görevlilere avans öder.

Hizmetin yerine getirilmesinden sonra görevlilerin verecekleri hakediş belgelerine göre kesin hesap yapılır. Artan para arayıcıya iade edilir.
Madde 15-Çalışmalar, görevliler ile arayıcının imzasını taşıyan tutanaklarla günü gününe tespit edilir. Bu tutanaklar ve arama sonunda tanzim edilecek nihai tutanak Bakanlığa gönderilir.

Madde 16- Define aramasının mevzuat hükümlerine göre ilgililerce durdurulması halinde arayıcı hiçbir hak zarar ve ziyan talebinde bulunamaz. Define aramalarında kültür ve tabiat varlığı bulunduğu takdirde arama derhal durdurulur ve Bakanlığa bildirilir. Arayıcı bulunan kültür ve tabiat varlıkları üzerinde hiçbir hak iddia edemez.

Madde 17- Define aramasında çıkan buluntular Bakanlıkça tayin edilecek en az üç kişilik bir uzman heyetine incelettirilir. Elde edilecek buluntular kültür ve tabiat varlığı ise müzelere, define ise Maliye ve Gümrük Bakanlığına teslim edilir. Madde 18- Bulunan definenin Maliye ve Gümrük Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define hazineye ait arazide bulunmuşsa %50'si arayıcıya, özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa %40'ı arayıcıya, %10'u ise mülk sahibine verilir.


KALDIRILAN HÜKÜMLER
Madde 19- 14 Eylül 1973 gün ve 14655 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ''Define araştırılması ile ilgili yönetmelik" yürürlükten kaldırılmıştır.YÜRÜRLÜK
Madde 20-
Bu yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

YÜRÜTME
Madde 21- Bu yönetmeliği Kültür ve Turizm Bakanı ve Maliye ve Gümrük Bakanı yürütür
izni nasıl alınır?
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Maliyetine gelince
Yukarda verdiğim bilgiler ve maliyet konusunu tabii ki
En doğru şekilde alabileceğin yer
Kazı yapacağın yerin bağlı olduğu
Müze Müdürlüğüdür
Çevreden edindiğimiz bilgi şu şekildedir
Araştırma izni için 1500TL ile 3000Tl arasında
Bir para yatırılmakta ayrıca
Yukarı da bahsettiğimiz memurların yevmiyeleri peşin olarak yatırılacaktır
Bunlar hariç ilk etapta gidecek paradır
Ayrıca kazı için benzer bir bedel
Memurlar ile birlikte kepçe ve
Kazı ekipmanları ile birlikte kazı ekibinin masraflarını hesaplaman gerekmektedir
Ayrıca uzayan günler için ise
(yani 30 gün izin aldın bulamadın 31. günde çalışman gerekti)
Memur yevmiyeleri hesabına borç olarak yazılacağı gibi
Verilen hesaba hemen yatırılması da istene bilir
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
s.a.
ustam ilgi ve bilgilendirmelerin için teşekkür ederim.inşeellah hayırlara vesile olur.çalışmalara başladığımda gelişmeleri sizlerle buradan paylaşmayı düşünüyom.sağlıcakla kalın.
Sevgili @yağmurcu ustam
Aziz mübarek günlerde
Duamız seninle olduğunu bilmeni isterim
Her türlü bilgi için ben ve ustalarımız memnuniyetle
Yardım etmeye hazırız
Hiç bir maddi menfaat beklemeden
Ayrıca Kültür Bakanlığını en çok sorulan sorular kısmında şu bilgiler var
Link vereyim oku:
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Şunu da ekliyeyim
Bütün bilgiler kaçak kazıya karşı grubumuzda vardı
Ancak şu an aktif değil
http://www.definemekani.com/groups/kacak-kaziya-karsi.html
Bildiğiniz üzere sitemiz taşındı ve alt yapı çalışmaları devam etmektedir
Bu eksiklikten @BoZKurT ustamızın bilgisi vardır
En kısa sürede gerekli yapılanma oluşacaktır
Rabbim girişiminizi muvaffak etsin
Sizin için ve vatanımız için hayırlı olsun
Başarı dua ve muhabbet ile vesselam
http://www.definemekani.com/forum/konular/kaçak-kazıya-karşı-grubuna-davet-kaçak-kazıya-hayır.6987/
 

ikizceli

çalışmalarınızı yasal yapınız.
Vip Üye
Katılım
11 Eylül 2013
Mesajlar
7,166
Beğeni
25,688
Puanları
113
Yaş
67
Konum
ORDU- SAMSUN-ANKARA
yağmurcu kardeşim,aliveli ustamız konuya açıklık getirmiş.
bunlara ilaveten,özel idare ve maliyeden gelecek görevliler bir araç isteyebilir.sabah alıp akşama götürmen gerekebilir.
ayrıca emniyetten geleceklerle beraberi6-7 kişi gibi bire ekibe ,misafirlerin olduğu için,kazı sahibi olarak yeme içme gibi ihtiyaçları görmen gerekecek. beni ilgilendirmez deme şansı olmaz. bunlarıda göz önünde bulundurmalısın.
bir diğer konu,nasıl bir alanda,nasıl bir yapıda çalışılması gerekiyor.buna görede malzeme tedariki önceden olmalı. senin noksanını kimse tedarik etmez. gelen yevmiyesini zaten alıyor,yatar aşağı.taşmı kırılacak toprak zemindemi çalışılacaksa ona göre malzemeler fazlasıyla hazır olmalı.
son olarak,merakım olarak dillendireceğim. bu fikir nasıl oluştu. kimler tespitini yaptı ve teşvik etti. haritamıdır kayıtmıdır ,öyle ise birebir yerinde onaylanmış olması gerekir.söylentimidir veya işaretli yermidir. bu konuda bir fikir istemediğine göre,inşaallah doğru noktadır. birilerinin yönlendirmesi ise ,ben olsam paylaşmayı tercih ederdim. illa böyle yap anlamında değilde ,ya gereksiz bir işleme kalkıyorsan. emeğine üzülürüz.
YÜCE RABBİM yardımcı olsun.
 
Üst