TEK YUVARLAK OYMA İŞARETİ ANLAMI. | Define işaretleri ve anlamları

TEK YUVARLAK OYMA İŞARETİ ANLAMI.

nik

USTA
Super Moderatör
Katılım
16 Şubat 2016
Mesajlar
694
Beğeni
2,370
Puanları
93
Yaş
49
Tek Yuvarlak Oyma İşareti;
1


Kayalarda gördüğünüz yuvarlak oymaların %90’ı mezar işaretidir. Tek oyma varsa tek mezar, çok oyma varsa çok mezar vardır. Asıl adı sunaktır. Kutsama suyunun döküldüğü taşta denir.

Büyük oymanın mezarıda büyüktür, oyma derinliği mezar derinliği ile aynıdır. Oyma derinliği 5 cm ise bu 7 ile çarpılarak derinlik bulunur. 5 cm derinlikteki oymanın mezarı 3,5 metre derinliğindedir. Bu her zaman aynı olmaz ama çoğunluğu böyledir. Sizde oyma derinliğini ölçün çıkan cm ile 7 yi çarpın.

Tek Yuvarlak Oyma İşareti en çok rastlanan define işaretidir. Bazen mezar bazen kuyu bazende yardımcı işaret anlamındadır. İşaret tam olarak simetrik yapılmış enine göre derinliği fazla ise kuyu işaretidir. Çoğunlukla patika yol üzerinde olur yakın çevresinde yada yol üzerinde mutlaka kuyu vardır. Şu gerçek varki kayalara yapılan oymaların %90 gibi büyük bölümü mezar işaretidir. Dibek taşları ile sunak oymasını birbirine karıştırmayın. Dibek taşları tahıl ürünlerini ezmek için yapılan oymalardır.

Yine belirgin büyüklükteki tek oyma bazı harita veya benzeri kayıtlarda hedef teşkil etmek içinde yapıldığı görülmüştür. Yardımcı işaret gibidir., Buradaki diğer işaretlerin akarsu ve kuyu olma ihtimali oldukça yüksektir. Burada suya yakın olan yerde yön ve mesafe veren son işaret aranır.

Mezar işareti olarak yapılmış oymalar en sık rastlanandır. Büyük küçük ve orta boy şeklinde yapılır. Yakınlarda mutlaka mezarı mevcuttur. İşarete bir başka deyişle kutsama suyunun döküldüğü taşta denir.

Oyma başında mezar kutsanırken oymanın içi doldurulup yakılırdı. İnsanlar hem oymaya hemde mezara bakar şekilde durup ölen kişi kut-sanırdı.(yani burada mezar çok yakın).

Şuna dikkat edelim. Oymada yakılan ateş yada dökülen şifalı suyun fazlalıkları ne tarafa doğru aktığıdır, akıntı yönünde mezar olur. Günümüz definecileri mezarı bulmak için oymaya su doldurup akıntı yönünde araştırma yapar. Buda doğru bir yöntemdir.




Tek Yuvarlak Oyma İşareti Şifre Düzeneği

Tek oymalar bazen tek olmaz. Yakınlarda 2. ve 3. oymayı bulmanızı söyler. Bu şifre şöyledir; tek oyma, akıntı yönünde 2. oyma, onunda akıntı yönünde 3. oyma vardır. Bu sistemde ilerlerken oymalar bizi çoğunlukla batıya doğru sürükler. Burada mezar son oymanın yakınlarında olur, itinalı bir araştırma ile kolayca bulunur.

Tek oyma tek mezarı temsil eder, oyma derinliği mezar derinliğini vermektedir. Bu tür tek oymalarda mezarın statüsünü belirlemek kolay değildir. Toprağın 1 metre altına basit şekilde defnedilmiş mezarda bulunur. Yada gelir düzeyi yüksek zengin mezarda bulabilirsiniz.

Tek oymalar bazen tek olanı simgeler bulduğunuz tek oyma kayanın üzerine çıkın çevrenize bakın tek olan ne varsa yeriniz orasıdır. Tek olandan kastımız tek tepe, tek ağaç, tek dikili taş misali.

Ayrıca eski insanlar mezar yaparken seller ve heyelanları hesaba alarak mezar yerleri seçerlerdi. Aşırı yağmurlarda akıntılara maruz kalacak yerler ile göletlerin içlerine mezar yapmazlardı. Mezar yeri araştırması yaparken bunlarıda hesaba almalısınız. Aksi durumda yanlış yerde vakit öldürebilirsiniz.

Bazı tek büyük oymalar dibek olarak kullanılmıştır. Bir oyma insan kafasından büyükse bu mezar işareti değildir, muhtemelen dibektir.


Not bu bilgiler toparlama olup çoğu alıntı.
Yaklaşık 15 konu var .
Konular;
kare oyma.
Yuvarlak Oyma.
Dikdörtgen oyma.
Murçlu oymalar vs.anlamları.
 
Üst