Türkiye’deki Arkeolojik Kazılar Maddi Sıkıntı Çekiyor | Define işaretleri ve anlamları

Türkiye’deki Arkeolojik Kazılar Maddi Sıkıntı Çekiyor

BABACONDA

DiScOvErY
Kullanıcı
Katılım
25 Nisan 2016
Mesajlar
986
Beğeni
2,692
Puanları
93
Yaş
51
Konum
iDA
Son yıllarda finansal açıdan sıkıntı çeken ve bu nedenle çalışma alanlarını daraltan arkeolojik kazı çalışmalarının sayısı gitgide artıyor.

Sponsor bulamadıkları için çalışmalarını daraltmak zorunda kalan arkeolojik kazılara Side Antik Kenti kazıları da eklendi. Kazı başkanı Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, maddi sıkıntı çektiklerini ve sponsor aradıklarını belirtti.

genel.jpg


Bu yıl kütüphane olarak bilinen M binası, Doğu Kapısı, Piskoposluk Sarayı ve Bizans Yerleşimi, şehir surları ve Demeter Tapınağı olarak bilinen P Tapınağı’nda kazı yapacaklarını belirten Prof. Dr. Alanyalı, çalışmaları 15 Ağustos’a kadar sürdüreceklerini söyledi.

Bakanlıktan Gelen Bütçeler Düşüyor
Bu yıl kazı çalışmalarında ekonomik anlamda sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Alanyalı, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelen bütçemiz çok düştü. Geçen yılla kıyaslarsak yaklaşık 3’te 2 oranında düşüş var. Bu nedenle yapmak istediğimiz bazı çalışmaları mecburen erteliyoruz. Ödeneklerdeki düşüş Antalya’da devam eden bütün kazı bölgelerini etkiledi. Alanya Kalesi, Side, Aspendos, Perge, Olympos, Arycanda, Myra, Aziz Nikolas, Patara, Xantos ve Hacı Musalar’da yapılan ve bizim arkadaşlarımızın başkanlık ettiği kazıların tamamında ödenek sıkıntısı var. Bizlerin çalışmalarını da ödenek belirliyor. Mesela bu sene 15 Ağustos’ta çalışmalarımızı sonlandırmak zorunda kalacağız” dedi.

Aigai Antik Kenti de sponsor arıyor
Geçtiğimiz ay Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, antik yol kazılacaksa Aigai Antik Kenti’ne para vermeyeceklerini açıklamış, bunun üzerine Aigai Antik Kenti, maddi destek eksikliği yüzünden kazı çalışması yapılan alanları daraltmıştı. Belediye başkan danışmanı, kazılar turizme yönelik yapılmadığı için maddi desteği kestiklerini açıklamıştı. Kazı Başkanı Yusuf Sezgin ise “Kazılarda sponsorluklar çok önemli, büyük projeleri yürütmek için desteğe ihtiyaç duyuyoruz.” demişti.

Side Antik Kenti
Antalya’nın Manavgat ilçesinde yer alan Side Antik Kenti nar anlamına gelir. Geçmişi Hititlere kadar uzanan antik kente Yunanlar MÖ 7. yüzyıl göçler sırasında gelmişlerdir. Yazıtlara göre MÖ. 3. yüzyıla kadar kente özgü bir dil konuşmuşlardır. Hala tam olarak çözülemeyen bu dil Hint-Avrupa dillerindendir. Side MÖ. 6. yüzyılın ilk yarısında Lidyalıların, MÖ 547-""İletişim Bilgisi Vermek Yasak""’da da Perslerin egemenliğine girmiştir. Pers yönetiminde gelişen kent, MÖ. 334′ te Büyük İskender’e teslim olmuştur. İskender’in ölümünden sonra Antigonus’un (323-304). Ptolemaioslar’ın (301-215). MÖ. 215’ten sonra da Suriye Krallığı’nın denetimi altına girmiştir.
 

Mirkut

Vip Üye
Katılım
3 Nisan 2016
Mesajlar
1,948
Beğeni
5,404
Puanları
113
Aynen oyle ikizceli abim. Define icin olsa gozlerini kirpmadan verirler. Sponsor konusuna gelincede devlet bazi zenginleri yurt, okul, vb. Yerleri yaptirip vergi indirimi yapiyor, aslinda boyle birseyde arkeolojik "Yasak Kelime" icinde yapilsa tarihi degerleri kesfetme ve ozamanin sanatini izlemek gecmisteki insanlarin yasantisini bilmek hem bilgi yonunden hemde gorsel olarak keyif verir.
Umarim bukonuda bir proje bakanlaik duzenler.
 
Üst