YUVARLAK OYMALAR VE ÇÖZÜM YOLLARI | Define işaretleri ve anlamları

YUVARLAK OYMALAR VE ÇÖZÜM YOLLARI

nik

USTA
Super Moderatör
Katılım
16 Şubat 2016
Mesajlar
694
Beğeni
2,370
Puanları
93
Yaş
49
Yuvarlak Oymalar ve Çözüm Yolları 13

Yuvarlak Oymalar ve Çözüm Yolları; Yuvarlak oymaların çoğu bölgede mezar yada mezarlar olduğunu anlatır. bazen kuyu bazende hedef teşkil etmek için kullanılmıştır.

Mezar amaçlı yapılmış yuvarlak oymaların çok farklı çözüm yolları vardır. oyma sayısı, büyük oyma ve yanındaki küçük oyma, oyma içinde oyma, oyma yanındaki çizgiler ve kanallar gibi farklar vardır. Oymanın büyüklüğü ve derinliğinede bakılır; aynı kayada bulunan oymalar arasındaki mesafede önemlidir. Oyma iç duvarında bulunan dikey oyma (murç), bunların hepsi anlamları değiştirmektedir.

En ince ayrıntı ise yuvarlak oymalar yuvarlak gibi görünse-de aslında birçoğu yuvarlak değildir. Çok azda olsa üçgen şeklindedir. Bunu anlamamız için işarete bakmak yerine okşamanız gerekir, baktığımızda yuvarlak görünen oymanın iç kısmına parmağımızı sürterek üçgen yaptığını anlarız. Burada gideceğiniz taraf üçgenin en çukur tarafıdır.

Eğer oymanın alnında yani iç duvarında küçük çapta murç varsa buda yöndür tam karşıya gidin mezarın üzerine çıkarsınız. Burada şunu iyi anlayın her oyma mezarın ne tarafta olduğunu mutlaka söyler bunu inceleyerek siz bulacaksınız.

Oyma sayısı:

Oyma sayısı 1’den fazla olan kayalarda öncelikle oyma sayısına ve oymanın yanında murç izi olup olmadığına bakılır murç izi varsa murçlar yön vermektedir ve ayrıca murç izi mezar sayısına karşılık gelebilir. Yani 3 murç varsa 3 mezar var demektir.

2 oyma varsa küçük oyma tarafına gidilir. 3 oyma varsa V yapar açık ağız tarafına 7 – 9 metre mesafeye bakılır. 3 oymanı üçgen yada V şeklini vererek hesaplayın. 4 ve yukarı olan oyma sayısı bir tür sayma sistemine bağlıdır, burada farklı olan oyma ve doğu tarafı önemlidir. 6 yada 8 tane olan oymalar bölgede kasa olduğunda anlatabilir kayaların arasına kasa yapılabilecek yerler varmı mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Bu genellikle ana kayaların yan altlarında olur çok fazla derinlere inceden kayanın toprağa birleştiği noktalardır; siz sadece kayanın doğru kaya olduğuna dikkat edin doğru kayayı bulursanız malı alması basittir


Oyma içinde oyma oda içinde oda der:

Oyma içinde oyma olan kayalar veya taşlar birbirine bağlı odalar olduğunu anlatır. Bu işaret çoğunlukla bulunan 1. mezardaki yapı taşlarında görülür bize 2. bir oda olduğunu anlatır. Bu oymada kanal varsa zaten yönü vermiş demektir, kanal boyu ölçülür 1 cm si 1 adım hesaplanarak gidilecek mesafe bulunur.

Oyma yanındaki çizgiler:

Oyma işareti yanında bulunan çizgiler yön ve mesafe konusunda önemli rol oynar, burada çizgilerin uzunluğu ve sayısı önemlidir. Çizgiler karışık birbiri üzerinden geçer şekilde ise gömü mıstık inanışlara dayalı şekilde yapılmıştır, bölge tılsımlıdır. Eğer tek kanal varsa bu yön veriyor demektir gidilecek taraf kanal tarafıdır buradaki mesafeyi kestirmek kolay değildir, bu kanalın hemen önü olur belirli mesafe karşısı-da olur.

Oyma büyüklüğü:

Oyma büyüklüğü mezarın statüsü ile doğrudan ilişkilidir, oyma derinliği mezar derinliğini verdiği zamanlar olur. Örnek : oyma derinliği 5 cm. ise burada mezar derinliğinin 3.5 metre olduğunu anlayabiliriz, bu her oyma için geçerli olmayabilir. bunun hesabı ise oyma derinliği 7 ile çarpılarak çıkarılmaktadır; büyük oyma her daim büyük mezarı simgelemektedir.

Arazi oyma dolu ise:

Çıktığınız bölgede çok fazla oymamı var; 10 metrede bir oyma denk geliyorsunuz işte bu mezarlık alanıdır bir nevi nekropoldesiniz: bu tip yerler genelde şehrin (akropol) yakın yerlerinde olur mezarların çoğu toprak mezar olup içinden çok değerli eşyalar çıkmamaktadır ölü gömme geleneklerine göre az miktarda hediyeler koyulduktan sonra defin işlemi yapılır. Genelde ağız yada gözlerine para koyarak yapılmaktadır. Tabi burada değerli mezarlarda bulmak mümkündür fakat arazi oyma doluysa burası orta ve düşük gelir düzeyine sahip insanların mezarları ile
 
Üst