6 ay kadar öncede ilgili bölgeyi ziyaret etmiştim.
Kanal oymalardan büyük olan 3.40 mt kadar.Digeri ise 2 kat daha derin ancak boyu kısa.
Etrafta başka işaret yok.Büyük kanalın tam karşısında kayalara acılmıs kare pencere mevcut.
Öncelikle kervansaray veya cok eski bir kompleks han oldugunu düşündügüm yapıya ait fotografları ekliyorum.
Bu yapı bircok eski yeni köye giden kavsak konumndaki 2 yoldan soldaki üzerinde.
Dönemin baharat yolu vb gibi bir yol olması muhtemel.
Bu bölgenin her tarafı tarifle bezeli.Cok yakın olmasada bu bölgenin dogusu kuzeti batısı güneyi heryerinde tarihi bölgeer var.Araları birkaç km ancak sit alanı ilan edilen bölgeler bunlar.
Dağ içine yapılmıs ancak incelenmemiş kiliseden cok cok eski dönemlere ait köroglu magaraları adıyla anılan bölgede buralara birkaç km mesafede.
NOT: 1. fotografta harabenin sol yanında 100-200 t ileride dere yatagı var ve hemen dibinde de aşağıya koydugum derin ve kısa kanal oyma mevcut.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-----------------------------------------------------------------------------------------
Alttaki fotograflarda bulunan kaya üzerine işlenmiş derin kanal kervansaray vb yapının ilk fotoğrafındaki sol konumda cok yakında ve dere yatagı dibinde yeralmaktadır.
Etrafı her geldigimizde kurcalanmıs oluyor.Yani buranın müdavimleri fazla anladıgım kadarıyla.
Etrafta kanal oyma dısında hiçbir işaret bulamadım kapsamlı sekilde baktgıım halde.
Bu kanalın ölçüleri kabaca; 1.60 boy, 25 cm en ve 50 cm de derinlik.
Derinlik sabit digildir ve acık olan uc kısıma dogru dahada artmaktadır.Yani aşağı meyillidir.
Sunaklarda kurbanların kanı için yapılmış gibi.
Ve bu kanalın sag yanında yine aynı kaya üzerinde birde ince çizgi mevcut kanal boyunda ve aynı dogrultuda.Diger karsıdaki kanalda da bu cizgiden mevcut.
Dikkatlice bakarsanız görebilirsiniz bu ince çizgiyide.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Bahsettigim ince cizgi burada cok belirgin.
Ve bu foto üzerindeki acıklık kasa olabilir mi acaba?
Ustalarımız genelde kasa olmadı diyorlar ve bu delikte en makul görünenei.Acılmıs ancak kasamıdır değilmidir merak ediyorum.
![]()
Bu fotografta kanalın geriden görünümü var.
![]()
![]()
![]()
![]()
Bu üçgen kesim kayada kanalın sag aşağısına düşmekte.Veya tam karşısına.
Bariz üçgen gibi göründügü için şüphelenip fotoladım.
![]()
Ve kervansaray benzeri yapının hemen dibinde yükselti bir tepecik var.O tepecik dibinde de bu taşlar dikkatimi çekti.
Taşların yanına gittigimde mezar oldugun düşündügüm bu acılmıs cukuaru buldum.
Yine hiçbir işaret yok.
![]()
![]()
![]()
---------------------------------------------------------------------------------------------
Yine kervansaray benzeri yapının geri kısmında bu agacı budum.
Agacın gövdesi 3 agac gövdesi birleşmiş gibi iri.
Bilemiyorum manası olabilirmi ancak ilerisi yine dere yatagı.
![]()
Karşı taraf dere yatagı ve yatak boynca uzanan kayalıklar.
![]()
------------------------------------------------------------------------------------------------
Kervansaray benzeri yapının sol tarafında dere yatagı kenarında bulunan ve üstte paylaştıgım kısa ve derin kanalın tam karşısına 1km kadar mesafede bulnan uzun ve daha az derin kanal fotograflarını aşağıya paylaşıyorum.
Buraya kepçe ile çalışma yapılmış sanırım.Kocaman blok kayaları baska türlü kaldıramazlardı sanıyorrum.
Kaya üzerinde kasa yoktu ancak acık boşluklar vardı.Fotolarda görünmekte.Onlar kasamıydı digilmiydi fikri olan varsa belirtirse sevinirim.
Bu boşluklardan irinin yarısı acık yarısı kapalı.Ve kapalı olan kısım sanki horasan benzeri bi sıva ile kaplı gibi.
Kanalın uzunlugu takriben 3.40 mtdir.Derinlikte 20-25 cm.En ise 25 cm civarı.
Bu kanal üzerinde de digerinde oldugu gibi ince bir çizgi mevcut.
Ve tam karşısında 10-15 mt ilerideki ufak kayalıktada kare pencere şekli mevcut.Oyma digil fakat taşlarla verilmiş bir şekil.Yani örülerek yapılmıs gibi.
Zaten bunu farkedenler buranında önünü kurcalamış eşmişler.
Heryer didik didik edilmiş.
Yine burada da etrafta işaret yok.
Zaten bölgedeki her tas ve kayada su asındırması ile oluşmuş delikler mevcut.Sanki sular altında bir bölge gibi.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kanal olan kaya üzerinde yarı acık bir bosluk bu.Sanki horasan benzeri bir sıvanın yarısı hala duruyor.
![]()
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Kare pencerenin hemen üstünde açılan çukur.Dedigim gibi heryeri delik deşik etmişler.
![]()
![]()
![]()
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Şimdi son olarakta kanlların oldugu bölgeye geldigimiz yolun aşağı kısımlarında cok yakında buldugumuz büyük haç ve etrafının fotolarını ekliyorum.
Haziran ayında ilk olarak gitmiştik ve buradan geen yorumlara göre bugün karşı sıra teelerde 2. işaret olan küçük haç işaretini aradık.
Ancak maalsef o işareti ilkkez gören arkadas yerini hatırlayamadı bulamadık.
Ancak büyük haçın sag üst ucundaki yuvarlak oymanın karşı tepeye işaret ettigini düşünerek karşıda tepede tam hizasında tepe yamacının sahip oldugu bir düzlük buldum.
Başka hiçbir işaret yok maalsef.
Benim kanaatim bu tepe yamacındaki düzlük alanda birşey olabilecegi.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Üstteki fotografla alttaki fotografın karşılıklı görünümü ;
![]()
![]()
HEM HAÇ ÜZERİNDE HEMDE KARŞI TEPEDE AYNI ÜÇGEN İŞARETİ VAR.
ALTALTA 2 FOTOYUDA EKLİYORUM.
![]()
![]()
YİNE HAÇ'IN KARŞISINDAKİ TEPEDE KANAL GÖRÜNÜMLÜ BLOK TAŞ VAR.
ETRAFINDA İŞARET YOK YİNE.
![]()
![]()
VE SON OLARAK UYDU GÖRÜNTÜSÜ.
HAÇ'IN OLDUGU BÖLÜMÜN GÖRÜNTÜSÜDÜR BURASI SADECE.
'' + '' İŞARETİ HAÇ'IN OLDUGU KISIM VE '' 3 '' İŞARETİNİN OLDUGU KISIMDA HAÇ'IN SAG ÜST KISMINDAKİ YUVARLAK OYMANIN BAKTIGI BÖLGE YANİ KARŞI TEPELER.
![]()
Şimdiden herkese teşekkürler.