Büyük haç , 2 adet çok büyük kanal oyma ve kervansaray,han kalıntısı. | Define işaretleri ve anlamları

Büyük haç , 2 adet çok büyük kanal oyma ve kervansaray,han kalıntısı.

Gitti

Kullanıcı
6 ay kadar öncede ilgili bölgeyi ziyaret etmiştim.

Kanal oymalardan büyük olan 3.40 mt kadar.Digeri ise 2 kat daha derin ancak boyu kısa.

Etrafta başka işaret yok.Büyük kanalın tam karşısında kayalara acılmıs kare pencere mevcut.

Öncelikle kervansaray veya cok eski bir kompleks han oldugunu düşündügüm yapıya ait fotografları ekliyorum.

Bu yapı bircok eski yeni köye giden kavsak konumndaki 2 yoldan soldaki üzerinde.

Dönemin baharat yolu vb gibi bir yol olması muhtemel.

Bu bölgenin her tarafı tarifle bezeli.Cok yakın olmasada bu bölgenin dogusu kuzeti batısı güneyi heryerinde tarihi bölgeer var.Araları birkaç km ancak sit alanı ilan edilen bölgeler bunlar.

Dağ içine yapılmıs ancak incelenmemiş kiliseden cok cok eski dönemlere ait köroglu magaraları adıyla anılan bölgede buralara birkaç km mesafede.

NOT: 1. fotografta harabenin sol yanında 100-200 t ileride dere yatagı var ve hemen dibinde de aşağıya koydugum derin ve kısa kanal oyma mevcut.

ghxjn.jpg

ghxn9.jpg

ghxts.jpg

ghxw8.jpg

ghyz0.jpg

ghz2l.jpg

ghz8f.jpg

ghzcn.jpg

ghzh2.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------

Alttaki fotograflarda bulunan kaya üzerine işlenmiş derin kanal kervansaray vb yapının ilk fotoğrafındaki sol konumda cok yakında ve dere yatagı dibinde yeralmaktadır.

Etrafı her geldigimizde kurcalanmıs oluyor.Yani buranın müdavimleri fazla anladıgım kadarıyla.

Etrafta kanal oyma dısında hiçbir işaret bulamadım kapsamlı sekilde baktgıım halde.

Bu kanalın ölçüleri kabaca; 1.60 boy, 25 cm en ve 50 cm de derinlik.

Derinlik sabit digildir ve acık olan uc kısıma dogru dahada artmaktadır.Yani aşağı meyillidir.

Sunaklarda kurbanların kanı için yapılmış gibi.

Ve bu kanalın sag yanında yine aynı kaya üzerinde birde ince çizgi mevcut kanal boyunda ve aynı dogrultuda.Diger karsıdaki kanalda da bu cizgiden mevcut.

Dikkatlice bakarsanız görebilirsiniz bu ince çizgiyide.

ghzuh.jpg

gj01h.jpg

gj08s.jpg

gj06w.jpg

gj0hm.jpg

Bahsettigim ince cizgi burada cok belirgin.
Ve bu foto üzerindeki acıklık kasa olabilir mi acaba?

Ustalarımız genelde kasa olmadı diyorlar ve bu delikte en makul görünenei.Acılmıs ancak kasamıdır değilmidir merak ediyorum.

gj0nh.jpg

Bu fotografta kanalın geriden görünümü var.

gj0vf.jpg

gj12w.jpg

gj14g.jpg

gj170.jpg

Bu üçgen kesim kayada kanalın sag aşağısına düşmekte.Veya tam karşısına.

Bariz üçgen gibi göründügü için şüphelenip fotoladım.

gj1b8.jpg

Ve kervansaray benzeri yapının hemen dibinde yükselti bir tepecik var.O tepecik dibinde de bu taşlar dikkatimi çekti.

Taşların yanına gittigimde mezar oldugun düşündügüm bu acılmıs cukuaru buldum.

Yine hiçbir işaret yok.

gj262.jpg

gj1ld.jpg

gj1nd.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------

Yine kervansaray benzeri yapının geri kısmında bu agacı budum.

Agacın gövdesi 3 agac gövdesi birleşmiş gibi iri.
Bilemiyorum manası olabilirmi ancak ilerisi yine dere yatagı.

gj1vr.jpg

Karşı taraf dere yatagı ve yatak boynca uzanan kayalıklar.

gj1yk.jpg

------------------------------------------------------------------------------------------------

Kervansaray benzeri yapının sol tarafında dere yatagı kenarında bulunan ve üstte paylaştıgım kısa ve derin kanalın tam karşısına 1km kadar mesafede bulnan uzun ve daha az derin kanal fotograflarını aşağıya paylaşıyorum.

Buraya kepçe ile çalışma yapılmış sanırım.Kocaman blok kayaları baska türlü kaldıramazlardı sanıyorrum.

Kaya üzerinde kasa yoktu ancak acık boşluklar vardı.Fotolarda görünmekte.Onlar kasamıydı digilmiydi fikri olan varsa belirtirse sevinirim.

Bu boşluklardan irinin yarısı acık yarısı kapalı.Ve kapalı olan kısım sanki horasan benzeri bi sıva ile kaplı gibi.

Kanalın uzunlugu takriben 3.40 mtdir.Derinlikte 20-25 cm.En ise 25 cm civarı.

Bu kanal üzerinde de digerinde oldugu gibi ince bir çizgi mevcut.

Ve tam karşısında 10-15 mt ilerideki ufak kayalıktada kare pencere şekli mevcut.Oyma digil fakat taşlarla verilmiş bir şekil.Yani örülerek yapılmıs gibi.

Zaten bunu farkedenler buranında önünü kurcalamış eşmişler.

Heryer didik didik edilmiş.

Yine burada da etrafta işaret yok.

Zaten bölgedeki her tas ve kayada su asındırması ile oluşmuş delikler mevcut.Sanki sular altında bir bölge gibi.

gj2ts.jpg

gj2um.jpg

gj32g.jpg

gj394.jpg

gj3f1.jpg

gj3r4.jpg

Kanal olan kaya üzerinde yarı acık bir bosluk bu.Sanki horasan benzeri bir sıvanın yarısı hala duruyor.

gj3jb.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Kare pencerenin hemen üstünde açılan çukur.Dedigim gibi heryeri delik deşik etmişler.

gj3y9.jpg

gj41f.jpg

gj42b.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Şimdi son olarakta kanlların oldugu bölgeye geldigimiz yolun aşağı kısımlarında cok yakında buldugumuz büyük haç ve etrafının fotolarını ekliyorum.

Haziran ayında ilk olarak gitmiştik ve buradan geen yorumlara göre bugün karşı sıra teelerde 2. işaret olan küçük haç işaretini aradık.

Ancak maalsef o işareti ilkkez gören arkadas yerini hatırlayamadı bulamadık.

Ancak büyük haçın sag üst ucundaki yuvarlak oymanın karşı tepeye işaret ettigini düşünerek karşıda tepede tam hizasında tepe yamacının sahip oldugu bir düzlük buldum.

Başka hiçbir işaret yok maalsef.

Benim kanaatim bu tepe yamacındaki düzlük alanda birşey olabilecegi.

gj4m7.jpg

gj4rp.jpg

gj4xg.jpg

gj527.jpg

gj55w.jpg

gj57v.jpg

gj5nn.jpg

Üstteki fotografla alttaki fotografın karşılıklı görünümü ;

gj5vw.jpg

gj60w.jpg

HEM HAÇ ÜZERİNDE HEMDE KARŞI TEPEDE AYNI ÜÇGEN İŞARETİ VAR.

ALTALTA 2 FOTOYUDA EKLİYORUM.

gj6hr.jpg

gj6mg.jpg

YİNE HAÇ'IN KARŞISINDAKİ TEPEDE KANAL GÖRÜNÜMLÜ BLOK TAŞ VAR.

ETRAFINDA İŞARET YOK YİNE.

gj6uk.jpg

gj6qf.jpg

VE SON OLARAK UYDU GÖRÜNTÜSÜ.

HAÇ'IN OLDUGU BÖLÜMÜN GÖRÜNTÜSÜDÜR BURASI SADECE.

'' + '' İŞARETİ HAÇ'IN OLDUGU KISIM VE '' 3 '' İŞARETİNİN OLDUGU KISIMDA HAÇ'IN SAG ÜST KISMINDAKİ YUVARLAK OYMANIN BAKTIGI BÖLGE YANİ KARŞI TEPELER.

gj701.jpg

Şimdiden herkese teşekkürler.

TATLARLI

Kullanıcı
Cevap: Büyük haç , 2 adet çok büyük kanal oyma ve kervansaray,han kalıntısı.

Merhabalar bölge ile alakalı olarak şunu net söyleyim. Han mevcut. Kervanyolu üzerinde olduğu bariz. Dağ ortasında vs vs. Birçok konaklama yeri mevcut. Haç diye tabir ettiğiniz yerin karşısındaki tepe. Görevli asker tepesi olur. Hana yakın yoldan gelenleri gözlemek için yapılar yapılır öyle kısımlara tabi yapıdan eser kalmamış o düzlük alanda. Bölgede genel olarak saklı birşeylerin olduğunu ifade eden emareler yok. Sizin yerinizde olsam bu düzlük kervanyolu boyunca tek para arardım. Mezarlar bu bölgelerde olmaz ne yazıkki. Kilisenin batı taraflarına doğru yürüyün 1 km ye kadar zemin altı mezarlık bulabilirsiniz.

Gitti

Kullanıcı

Merhabalar bölge ile alakalı olarak şunu net söyleyim. Han mevcut. Kervanyolu üzerinde olduğu bariz. Dağ ortasında vs vs. Birçok konaklama yeri mevcut. Haç diye tabir ettiğiniz yerin karşısındaki tepe. Görevli asker tepesi olur. Hana yakın yoldan gelenleri gözlemek için yapılar yapılır öyle kısımlara tabi yapıdan eser kalmamış o düzlük alanda. Bölgede genel olarak saklı birşeylerin olduğunu ifade eden emareler yok. Sizin yerinizde olsam bu düzlük kervanyolu boyunca tek para arardım. Mezarlar bu bölgelerde olmaz ne yazıkki. Kilisenin batı taraflarına doğru yürüyün 1 km ye kadar zemin altı mezarlık bulabilirsiniz.

Teşekkür ederim.Şuana dek bircok yerden gelen en dogru ve mantıklı,izah edici yorum bu oldu.

Yalnız şunuda ifade etmek lazım ; kompleks han yapının hemen dibindeki tepecik kenarında mezar dedigim acılmıs yer var.Ve burada yapı duvarlarının toprak hizasında kalmıs bircok dvarı mevcut.
Yani komplek bir han oldugu cok acık.
Ayrıca o kadar cok cukur varki etrafta birkaç parça pişmiş toprak parcaları yani kabaca küp parcaları bulduk.

Büyük haçın yanındaki yamactada fotolarda bahsettigim kesme blok taşlar mevcut.Sanıyorum kıymetli bir yol olsa gerekki birçok noktada tepe üzerinde asker noktaları yapılmıs ancak günümüze kadar gelememiş.

Ayrıca haçın karsı tepelerinde ilerde küçük haç mevcut.Ancak keşfi yapan arkadasımız haçı bulamadı.
O fotoyuda ekliyorum hemen asagıya.

Bu arada; han kompleksi yannda dere yatagı kenarındaki derin kısa kanal ve karşı taraftaki uzun kanal ve hemen dibindeki kare pancereyide kapsamlı sekilde yorumlarsanız sevinirim.
Kare pencere oda mezar vermekte o acık.Ancak etrafta buna uygun yapı yer yok.

Ve para ara derken ne sekilde nasıl emareler veya arazi yapısı ışıgında aramalıyım sizce?
Cünkü arazi tuhaf bir hayli.

gklxr.jpg

TATLARLI

Kullanıcı

O bulduğunuz küp parçaları oralardan çıkmaz hocam. bölgede kaçak kazıya gelen insanlar kazdıkları yarım kalan çukurlara küp kırıp atarlar bulmuşlar almışlar gitmişler havası verilsin diye devam eden olmasın diye yapılır. Ben tam emin olmamakla birlikte bu kanalları kullanım amaçlı gördüm. Yukarıdan akıtılan sıvıyı , aşağısında oval kaya koyuluyor. Onun tamamı dolduğunda ölçü biliniyor yani günümüzde 10 litre gibi oluyor. Şarap için üzüm suyu için kullanılıyor genellikle. Bunun örnekleri var tabi konuyu uzatır. kanalların suyun düştüğü yerdeki sonradan ortaya çıktığı belli olan toprak üzerinde eskiden bi kaya vardı havası veriyor. Kullanım amaçlı diye düşünüyorum. Öncelikle bu gözetleme tepesinde savaş aletleri aranmalı bunlar en iyi cihhaz yardımı ile olur tabi. Daha sonra bu 2 tepe arasındaki boylu boyunca giden yol alanında yine cihhaz yardımı ile kapsamlı arama yaparsanız faydalı olacaktır. Size çok zahmetli gelir başta. Ama yolu bulup 1 tane bulduğunuzda hergün bikaç tane bulduğunuzu görünce işler değişir tabi :)

Gitti

Kullanıcı

O bulduğunuz küp parçaları oralardan çıkmaz hocam. bölgede kaçak kazıya gelen insanlar kazdıkları yarım kalan çukurlara küp kırıp atarlar bulmuşlar almışlar gitmişler havası verilsin diye devam eden olmasın diye yapılır. Ben tam emin olmamakla birlikte bu kanalları kullanım amaçlı gördüm. Yukarıdan akıtılan sıvıyı , aşağısında oval kaya koyuluyor. Onun tamamı dolduğunda ölçü biliniyor yani günümüzde 10 litre gibi oluyor. Şarap için üzüm suyu için kullanılıyor genellikle. Bunun örnekleri var tabi konuyu uzatır. kanalların suyun düştüğü yerdeki sonradan ortaya çıktığı belli olan toprak üzerinde eskiden bi kaya vardı havası veriyor. Kullanım amaçlı diye düşünüyorum. Öncelikle bu gözetleme tepesinde savaş aletleri aranmalı bunlar en iyi cihhaz yardımı ile olur tabi. Daha sonra bu 2 tepe arasındaki boylu boyunca giden yol alanında yine cihhaz yardımı ile kapsamlı arama yaparsanız faydalı olacaktır. Size çok zahmetli gelir başta. Ama yolu bulup 1 tane bulduğunuzda hergün bikaç tane bulduğunuzu görünce işler değişir tabi :)

Anlaşıldı üstadım teşekkür ederim.

Alfa Romeo

Kullanıcı

O büyüklükte Haç= Dere ve Eski Yol kesişimidir, yani - t - yaptığı yerdir, işaretin bulunduğu seviyeden rakımı daha düşük kesişim noktasını verir . İşarete sırtını verdiğinde, baktığı alana dikkat edersen, kuru bir Dere yatağı ve bu yatağa paralel giden günümüz Asfalt yolu var..Eski yol'u bulmuş olsan bile, yeni yapılan yoldan sebep kesişim noktası ve orada bulunan iri bir kaya yada taş yığını yada hafif yığma, yol yapım çalışmasından sebep gitmiştir..Ama yinede sen içim rahat etsin dersen, işaretin yakınlarından geçen Eski Yolu bul, işaretten anlaşılacağı üzere bu yol zamanında bayaa işlek bir yol ve onu takip ederek, Kuru Dere yatağına in ve kesişim noktasını araştır...

Gitti

Kullanıcı

O büyüklükte Haç= Dere ve Eski Yol kesişimidir, yani - t - yaptığı yerdir, işaretin bulunduğu seviyeden rakımı daha düşük kesişim noktasını verir . İşarete sırtını verdiğinde, baktığı alana dikkat edersen, kuru bir Dere yatağı ve bu yatağa paralel giden günümüz Asfalt yolu var..Eski yol'u bulmuş olsan bile, yeni yapılan yoldan sebep kesişim noktası ve orada bulunan iri bir kaya yada taş yığını yada hafif yığma, yol yapım çalışmasından sebep gitmiştir..Ama yinede sen içim rahat etsin dersen, işaretin yakınlarından geçen Eski Yolu bul, işaretten anlaşılacağı üzere bu yol zamanında bayaa işlek bir yol ve onu takip ederek, Kuru Dere yatağına in ve kesişim noktasını araştır...

O haç'ın dibindeki karayolu eski yoldur ve uydu fotografında görülen ve catal yapan yolun alt kısmıdır.
Zaten kervansaray veya han komplekside o catal yolun soldaki kolu üzerindedir.

Haç'ın yukarı dogru ilerleyen dibindeki yol boyunca saglı sollu her alan olabildigince düzlüktür.
O mevkii o yüzden kervansaray için uygun görülmüş olmalı.

Ayrıca haç'ın dibindeki karayolunun hemen dibide dere yatagıdır.İlkbahar döneminde azda olsa suyu akar oranın.Etrafında uygun kaya parcası ve emarelerde yok yine maalsef.

Sanıyorum bölge ve bölgedeki yapılar cok eski döneme ait.O sebeplede etrafta emare varsada silinmiş deforme olmus.
Cünkü muhitte mercimek tanesi kadar taştan kocaman kaya bloklarına kadar herşey su aşındırması ile oyuktan cizgiye kadar milyonlarca dogal işaret tasıyor.
Hitit sfenksi olsa bu arazide bulmak cok zor olurdu inanın :)
Heryer dogal işaretlerle dolu.
Doğa burada cok acımasız davranmıs araziye maalsef.
Elimi baglayanda bu zaten.

Alfa Romeo

Kullanıcı

Hititli kardeş, ben o kuru Dereyi X şeklinde kesen, o medeniyetten kalma eski bir yol var orada diyorum, işaretin baktığı alanda ve bir kaç yüz mt.içinde..Dereye paralel giden günümüz yoludur, fazla evveliyatı olacağını sanmıyorum.Bahsettiğim yol o zamana ait çok eski ve zamanın işlek yolu, Dereyi 90 derece açıyla keserek karşıya geçiyor...Ama dediğim gibi yeni yoldan sebep, birşey kalmamıştır orada..

Gitti

Kullanıcı

Hititli kardeş, ben o kuru Dereyi X şeklinde kesen, o medeniyetten kalma eski bir yol var orada diyorum, işaretin baktığı alanda ve bir kaç yüz mt.içinde..Dereye paralel giden günümüz yoludur, fazla evveliyatı olacağını sanmıyorum.Bahsettiğim yol o zamana ait çok eski ve zamanın işlek yolu, Dereyi 90 derece açıyla keserek karşıya geçiyor...Ama dediğim gibi yeni yoldan sebep, birşey kalmamıştır orada..

Üstadım dedigini anlıyorum ancak o karayolu eski yolun üzerine yapılmıstır.
Yolun aşağısna dogru 1 km veya 2 km sonrada köroglu magaraları denen bölüm karşımıza cıkar.
Orası nekropol dönem diye tahin ediyorum.
Sit alanıdır oralar ancak arastırma yapılmadıgı için dönemi hakknda bilgi yoktur.

Orada kocaman paralar bulanlar oldu tarla sürerken filan.

O bölgedeki tek yol orasıdır ve baska alternatife asla uygun bir satıh yoktur.

Ve o yolun yukarısındada yol çatala ayrılır.
Çatalın solundaki yol üzerinde kervansaray vardır.Diger yol üzerinede birşey yok.

Ve bu 2 yolda civardaki üm eski yeni köylere ulaşmı saglar.

Kısacası o yol eski yoldur ve tek yoldur.

Ve dere hiçbiryerde yolu kesmiyor maalsef.
Ne bugün nede eskiden kesmesi için uygun biryer yok ve emarede yok.
Olabildigince düzlük bir alandır orası.

Uydu fotosunu ekledim ordan kabaca görebilirsin üstadım.

A21MEDLi

Admin

Üst Alt