Cevap: Değirmenler hakında bilgi?
eski zamanlarda insanlar paralarını kıymetli olan eşyalarının kendileri dışında başka insanlar tarafından alınmaması çalınmaması için kendilerince uygun saklama yerleri aramışlar bu yerler içerisine değirmen içi ve çevrelerini de katmışlardır.
Arkeolojik buluntulara göre insanlar buğdayı 6-8 bin seneden beri bilmekte ve kullanmaktadır.
Buğdayın genel işleme yeri ise değirmenlerdir.
Değirmenlerin kullanılmaya başlanması Milat'tan önceki yüzyıllara rastlar.
MÖ 600'de,
tarım yapabilmek amacıyla yel değirmenini icat ettiler.Bu, aynı zamanda değirmenin
olarak da nitelendirilebilecek bir bilgidir.
Bu tarihten 500 yıl sonra,
ve
'ta su değirmenleri icat edilerek kullanılmaya başlandı.Bunların çalıştırılması için çok hızlı akan
ihtiyaç vardı.
Günümüze yakın zamanda ise,
enerji tüketimiyle, yani yakıtla çalışan değirmenler icat edilerek bazı bölgelerde kullanılmaya başlanmıştır.
Henüz eski yel ve su değirmenlerinin yerini alacak kadar yaygın olmasalar da,kullanımı gelişen
gereğiyle hızla artmaktadır.
Bugün, değirmenlerin çalışma sistemindeki farklılığın nedenini
açıdan değerlendirebiliriz.
Şöyle ki, bunun nedeni çeşitli tarihlerde daha sık kullanılan enerji çeşitliliği bunu gösterir.
Yel (
) enerjisine bağlı olarak çalışan ve su değirmeninde olduğu gibi çalışırken yakıt tüketmeyen değirmeni türüdür.
MÖ 600'de Araplar'ın yapmak için icat etmişlerdir.
Eski olmasına rağmen bugün de yel değirmenlerine rastlanır.
Çalışmak için mutlaka rüzgar enerjisine gerek duyar.Rüzgâr olmadığında
gücüyle çalıştırılır.
öğütür.
Yel değirmenlerinin 360 derece sadece bir kez dönmesi,değirmentaşının aynı işi 50 kez tekrarlamasına yol açar.
enerjisine bağlı olarak çalışan ve yel değirmeninde olduğu gibi yakıt harcamadan çalışan değirmen türüdür.
MÖ 100 yılında Eski Yugoslavya ve Arnavutluk'ta ilk kez kullanılmaya başlandı.
Bunların çalışması için çok hızlı akan nehirler gerekiyordu.
Bunun için su değirmenleri nehir kenarlarına kuruludur.
Bazı su değirmenleri üstten akan suyla çalışır.
Bu sistemin kullanıldığı ilk tarihten ilk değirmenin yapıldığı günden bu güne kadar da insanoğlunun en vazgeçilmez uğrak noktalarından birisi bu yerler olmuştur.
Bu değirmenlerin bir çoğu yılıp yakılmış bu gün için viran yerler olmuştur.
En eski alışveriş takas yerleri olan bu yerlerde bu yerlerin sahipleri ve çevrenin insanlarınca paralarını kıymetli olan eşyalarının kendileri dışında başka insanlar tarafından alınmaması çalınmaması için kendilerince uygun saklama yeri olarak düşünülmüş ve kullanılmıştır.
Değirmenlere su taşıyan ark kenarları
Değirmene boşaltma yükleme yapılan yerler
Değirmenin sırt cepheleri
Değirmenin suyunun geldiği yerler ve çevresi
değirmenin yakınındaki içilebilir suyu olan su kaynaklar ve çevreleri
Değirmen çarkının döndüğü istikametin yakınındaki veya uzak noktaları bu saklama yerlerinden birisidir.
Değirmenin yakınındaki işaret olarak kabul edeceğimiz hayvan resimleri put istavroz haç fiğürleri işlenilmiş kayalar yerler ve çevreleri
Her insanın kendine göre bir gömü saklama mantığı vardır.
Önemli olan o adamın düşündüğünü o yerde düşünebilmek ve sonuca ulaşılabilmektir.
Yani ben olsaydım şöyle yapardım böyle yapardım başkalarına göre zor ama benim kolayca ulaşabileceğim yerler olmalı ve tabiat doğa olaylarına da dayanıklı olacak yerleri seçerdim mantığı
Bunların tamamına akıl sır erdirmek ve değirmendeki var olduğu söylenilen define şöyle bulunur”diye ahkam kesmek laf söylemek mümkün değildir.
Kısaca değirmen çevresinde para kıymetli eşya variyet saklamak için her yer o kişinin kasası olabilir.
Değirmen yerleri uzun zaman kaybolmıyacağı için saklama amaçlı kolayca yer bulma amaçlı olarak düşünülmüş kullanılmıştır.
tl9u9 8ffef93d5f1b2753c9444f91adbe53b5