Eski degirmen,mezar,pınar,kilise. | Define işaretleri ve anlamları

Eski degirmen,mezar,pınar,kilise.

Gitti

Kullanıcı
Mrblr dostlar.Dün yine bi gezisine cıktık.
Bir arkadasımızın köyüne gittik.ÇAmura battıgımız icin arazide keşif imkanımız olmadı maalesef.
ÇAmurdan kurtulduktan sonra köyün girişi sayılabilicek bir yakınlıktaki noktada şifalı su denilen bir kaynak suyuna gittik.

Kaynak suyuun yanında bir mezar mevcut.Aynı zamanda değirmen varmıs lakin yıkılmıs hemen yanıbasında.

Ayrıca arkadasın söyledigine göre ermeni kilisesi var köyde ve samanlık olarak kullanılıyormus.Gi,dip görme şansımız olmadı maalsef.

Lakin emareler beni şüpheye sevk etti.

Kaynak suyu,mezar,degirmen,kilise.
Bunların birarada oluşu bu konuyu acmama nedendir.

Ayrıca bir söylentiye göre ; burada ermeni devletinin kurucu cumhu8rbaskanı adamın bu köyde büyük bir evi oldugu ve tamamen yıkılıp temizlendigi söylendi.
Bu sahıs bugünki ermeni devletinin kurucu imiş.

Ermenistana göç etmiş o zamanlar.

Köyün ilerisinde de yakında akarsu var ve akarsu kenarlarında tepecikler mevcut.
Arazi düz ve etrafta yüksek tepelerde mevcut.

Asıl konu bu kaynak suyu yanındaki mezardır.
Gps yardımıyla mezarın yön tayinini yaptım.Fotografları ekliyorum.
Mezar dogu-batı yönünde gibi şu haliyle.Belki biraz oynama olmustur mezarda.

Hikayesi var mezarın; 50 yıl kadar önce köyden biri mezarı sahte diyerek ayak altında kalmasın diyip kırıp dökmüş.O gece felç olmus ve rüyasında mezardaki sahıs ''mezarımı derle topla düzelt bende seni düzelteyim'' demiş.

Sahıs mezarı ertesi gün şugünki haline getirip toparlamıs ve sonra felci düzelmiş.
O yuzden şehit mezarı diyorlar köyde bu mezara.

İşşaret,yazı vs göremedim bu alanda.

Bu uydu görüntüsü.Siyah daire icine aldıgım üstteki nokta suyun ve mezarın oldugu kısımdır.

70861_4.JPG
[/IMG]

97991_2.jpg
[/IMG]

78721_3.jpg
[/IMG]

36651_5.JPG
[/IMG]

69391_1.JPG
[/IMG]

Son düzenleme:

osi

Kullanıcı
Cevap: Eski degirmen,mezar,pınar,kilise.

s.a hititli usta anlattiklarin guzelde goze gorunen bir sey yok sadece suyun kenarinda sanki yapi taslari var gibi kilesinin oldugu yerleri resimlerseniz etrafinda neler var gorulur

Gitti

Kullanıcı

s.a hititli usta anlattiklarin guzelde goze gorunen bir sey yok sadece suyun kenarinda sanki yapi taslari var gibi kilesinin oldugu yerleri resimlerseniz etrafinda neler var gorulur

Mesele fotolarda şüpheli olan yerler digil zaten.
Fotoları fikir vermesi acısından ekledim.

Kiliseyi göremedim,köyün icindeymiş.

Lakin eski ermeni köyü burası ve bu kilisede tahminime göre ermeni listesinde 1245 tarihiyle belirtilmiş.
Köy ermeni köyü olunca ve kilise ve suyun yanındaki mezar vs emareleri birarada nasıl görmek düşünmek lazım onu ustlara sormayı uygun buldum.

Bu köyün karsısında baska bir köy daha var oda ermeni köyüymüş.
Bölgedeki bhirkaç köy ermenilerden kalmaymıs.

Ayrıca o gördügünüz kalıntılar degirmenin kalıntıları.Şuan ayakta digil degirmen.Sadece taşlar ve biğrkaç parca kalas var.

HARBİCİ

SERKAN
Kullanıcı

mezarın başlık taşında yazı veya özellikle bir tarih varmı? kuyularda çeşmelerde dibeklerde türbelerde bir tarih varmı?

gezdiğin bölgelerde sayılara rasladınızmı? bence bu köyü ve sistemi sayısal olarak kodlayan şeyi bulmakla başlayın.

13 asker , asker mezarı
6 değirmen, dibek, kuyu
5 pınar, çeşme, küçük su
4 mezar, boş mezar, dede mezarı
3 yemin, üçleme
2 ikinin arası, başlangıç, iki ağaç, iki dere yada iki yol,
1 son nokta, dere, yol, dikme tek ağaç yada taş
12 bağdat yada kervan yolu
15 küçük kilise

değirmenin yanındaki mezarlar ın yapım amacı nedir tam olarak emin değilim. ama burda bir sistem var bir öykü var değirmen yanına mezar devamı da vardır. ama burdaki sistemi tam olarak tanıtabilmen için köyün tarihini neyin nerede olduğunu cevreyi ve define ile ilişkilendirilebilecek emareleri birleştirebi,lmen gerekir. bu da uzun zamanını alır. orayı bolca ve çok çok dikkatli gezmen gerekir. en ufak noktayı bile kaçırmadan incelemeye devam etmelisin.

Gitti

Kullanıcı

mezarın başlık taşında yazı veya özellikle bir tarih varmı? kuyularda çeşmelerde dibeklerde türbelerde bir tarih varmı?

gezdiğin bölgelerde sayılara rasladınızmı? bence bu köyü ve sistemi sayısal olarak kodlayan şeyi bulmakla başlayın.

13 asker , asker mezarı
6 değirmen, dibek, kuyu
5 pınar, çeşme, küçük su
4 mezar, boş mezar, dede mezarı
3 yemin, üçleme
2 ikinin arası, başlangıç, iki ağaç, iki dere yada iki yol,
1 son nokta, dere, yol, dikme tek ağaç yada taş
12 bağdat yada kervan yolu
15 küçük kilise

değirmenin yanındaki mezarlar ın yapım amacı nedir tam olarak emin değilim. ama burda bir sistem var bir öykü var değirmen yanına mezar devamı da vardır. ama burdaki sistemi tam olarak tanıtabilmen için köyün tarihini neyin nerede olduğunu cevreyi ve define ile ilişkilendirilebilecek emareleri birleştirebi,lmen gerekir. bu da uzun zamanını alır. orayı bolca ve çok çok dikkatli gezmen gerekir. en ufak noktayı bile kaçırmadan incelemeye devam etmelisin.

Anladım ustam.
Köyün tarihini bilen yok lakin cok eski ermeni köyü imiş sonradan (130 yıl önce) 93 muhaciri denilen kafkas türklerini devlet bu ve etraftaki diger ermeni köylerine yerleştirmiş.
Köyü gezmedim lakin dedigim gibi ermenistanın kurucu cumhurbaskanı sahsın burada kocaman konagı varmıs köylüler yıkmıslar tamen.Define var diyerek talan etmişler lakin hiçbir şey bulamamışlar.
Şuan konagın bir adet taşı bile yok cünkü adam akıllı temizlemiş köylüler o konagı.
Bir dahaki gittigimde özellikle kiliseye bakıcam ve etrafı incelicem nasipse.
Lakin kilieyide gezmek cok mümkün digil tapulu imiş ve samanlıkmıs suan.Ayrıca oraya giden birini görünce direk jandarmaya haber veriyomus köylüler :)

Pınarın etrafında işaret görmedim.Zaten kaya parcasıda yok işaret icin uygun sayıda.

Üst Alt